In maxim sase ani, depresia va fi a doua cauza de dizabilitate, dupa afectiunile cardiovasculare

Acestea sunt predictiile sumbre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prezentate in cadrul unei conferinte pe tema acestei afectiuni.

 

terapie-individualaPe fondul grijior de zi cu zi, care devin din ce in ce mai multe, al nivelului de trai scazut, problemelor financiare, nesigurantei locului de munca si multor alte probleme, romanii devin din ce in ce mai deprimati, acelasi fenomen putandu-se constata si la nivel global. Astfel, depresia a ajuns sa reprezinte una dintre cele mai frecvente cauze ce afecteaza starea de sanatate, cu impact asupra functionalitatii pacientului, scaderea productivitatii si capacitatii de lucru, izolare si chiar pierderea dorintei de a trai. Statisticile sunt tot mai ingrijoratoare in acest sens, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimand ca in 2020, depresia va fi a doua cauza de dizabilitate, dupa afectiunile cardiovasculare.

Desi este frecvent intalnita, lucru confirmat de studii epidemiologice desfasurate in Romania, depresia este dificil de recunoscut, diagnosticat si tratat, medicii specilisti participanti la o conferinta pe aceasta tema considerand si ca la acest moment, boala este subdiagnosticata.

 

DepresieeCauza principala a dificultatii in diagnosticare se poate explica prin faptul ca depresia este considerata o tulburare si nu o boala, intrucat „psihiatrii considera ca este mult mai usor si mai bine pentru pacient sa pui diagnosticul tulburare decat pe acela de boala, este mai putin stigmatizant. Este o tulburare afectiva care face destul de mult rau tuturor, pacientului, familiei, societatii si  ramane subdiagnosticata in continuare” dupa cum a declarat in cadrul conferintei dr. Mihaela Manea, profesor in cadrul UMF Carol Davila si medic la Spitalul Alexandru Obregia. Aceasta a vorbit si despre principalele simptome ale depresiei, precizand ca insomniile si oboseala frecventa sunt unele din principalele semne. „Faptul ca o persoana oboseste mai repede decat obosea inainte este un element al depresiei. Nu ai chef sa stai de vorba cu prietenii, nu ai chef sa te uiti la un serial, sau la un meci. Daca sunt lucruri care inainte ii faceau omului placere si acum nu ii mai fac, iti pui problema aparitiei depresiei. Un alt lucru important, depresia mascheaza intrarea pacientului in dementa. O persoana in varsta care este adusa la medicul de familie ca nu mai mananca, ca nu mai doarme, ar trebui investigata si facuta o evaluare atenta. Stresul poate fi un factor precipitant, depinde de vulnerabilitatea persoanei. Nu este o chestiune de vointa depasirea depresiei. Daca ar fi o chestiune de vointa ar fi minunat”, a mai precizat medicul psiholog, mentionand insa ca medicul de familie are un rol esential in depistarea precoce a noilor cazuri de depresie si tratarea lor eficienta de psohologi si psihiatri.

 

grup1La randul sau, medicul Bogdan Bursuc, a vorbit despre principalele metode de tratament in cazurile de depresie, precizand ca de multe ori este vorba de o boala pe viata. „Cand se aduna foarte multe greutati, cand sunt foarte multe presiuni asupra noastra, cand avem foarte multe probleme in mai multe zone depresia devine o boala pe viata. Din punct de vedere stiintific boala are doua forme de tratament: o forma medicamentoasa si alta prin psihoterapie sau terapie verbala. In cadrul tratamentului psihoterapeutic, pacientul isi da seama ca nu este singurul care trece prin astfel de greutati sau ca nu este din vina lui ceea ce se intampla si nu este un esec personal. Sunt corectate o serie de modalitati prin care noi in mod natural reactionam cand sunt probleme si ajungem la depresie. Persoana ajunge sa nu mai poata dormi. In psihoterapie oamenii sunt invatati cum sa reactioneze diferit cand au aceste probleme, astfel incat sa evite ganditul acesta excesiv sau retragerea excesiva care accentueaza dispozitia de tristete”, a explicat dr. Bogdan Bursuc.

Conferinta Impactul sindromului depresiv asupra pacientului si asupra societatii organizata la Bucuresti, la sfarsitul saptamanii trtecute, a reunit medici din specialitatile medicina de familie si psihiatrie in principal, dar si medici din specialitatile neurologie, bolile metabolice, endocrinologia, geriatrie si gerontologie, cardiologie, medicina interna, oncologie.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*