Gripa poate fi prevenita prin vaccinare, dar si leacurile bunicii sunt la mare cautare

3 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Vaccinarea impotriva gripei are cea mai mare eficienta daca se face in septembrie-octombrie, dar Romania nu dispune nici la ora actuala de serul antigripal, asa ca terapiile naturiste constituie una dintre metodele cele mai la indemana.

 

Odata cu instalarea anotimpului rece, scade si imunitatea organismului, prin consumul suplimentar de energie. Medicii confirma ceea ce prin traditie stim deja, ca imunitatea poate fi crescuta natural prin alimentatie, evitarea stresului si odihna sau artificial prin administrare de suplimente nutritive, tratamente homeopate si vaccinuri.

Pentru a evita gripele, infectiile respiratorii si alergiile sezonului rece medicii recomanda respectarea unor reguli de protectie a organismului in fata agresiunilor microbiene sau virale, care se concretizeaza prin indepartarea factorilor care scad imunitatea, printre care stresul, insomnia si carentele alimentare, dar si evitarea zonelor poluate si aglomerate.

 

Vaccinarea gravidelor, recomandarea OMS de anul acesta

 

Imunizarea prin vaccinare este considerata cel mai eficient mod de prevenire a gripei sezoniere, aceasta masura avand o rata de protectie intre 70% – 90% in ceea pe priveste aparitia bolii in randul adultilor.

   Pentru sezonul gripal 2012-2013, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) vine cu o recomandare ferma in ce priveste vaccinarea antigripala a gravidelor. Aceasta recomandare este sustinuta atat de potentialul sever al imbolnavirii la gravide, cat si de necesitatea protejarii antigripale a sugarului (<6 luni).

Potrivit OMS, doar in tarile dezvoltate, anual, se estimeaza 0,25 – 0,5 milioane de decese cauzate de epidemiile de gripa.

Gripa poate cauza serioase probleme de sanatate publica, efectele ei fiind resimtite si din punct de vedere economic, prin scaderea productivitatii si cresterea costurilor aferente tratamentului complicatiilor.

Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in fiecare an, in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), deoarece organismul are nevoie de cel putin doua saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a fabrica anticorpi impotriva virusului. Se poate realiza insa pe toata durata sezonului gripal.

 

Dintre leacurile bunicii

 

Exista mai multe leacuri babesti, naturiste, care constituie o alternativa serioasa la clasicele aspirina, paracetamol sau derivatele acestora.

Usturoiul este unul dintre leacurile naturale cu cea mai lunga traditie in prevenirea gripei, fiind un antiseptic intestinal, pulmonar, tonic si cardiotonic. Pentru a combate raceala in stadiul incipient, se recomanda 5-6 catei de usturoi, zdrobiti si amestecati cu 10 lingurite de miere, si se consuma o lingurita din acest preparat la fiecare jumatate de ora.

Baia fierbinte este o alta reteta mostenita. Pe langa faptul ca este  relaxanta, reprezinta si un ajutor la indemana in momentul in care au aparut deja primele simptome ale racelii: frisoane usoare, dureri de gat si secretii nazale. Efectul puternic antigripal scade intr-un timp relativ rapid rezistenta microbilor. Dupa 30-40 de minute de stat in cada cu apa fierbinte, bagati-va sub asternut, pentru alta jumatate de ora.

 

Citrice, mere, peste si ardei

 

O cauza frecventa care duce la scaderea imunitatii este alimentatia dezechilibrata, saraca in legume si fructe proaspete, dar si in alimentele bogate in vitamine si proteine indispensabile organismului.

Alimentatia monotona, bogata in grasimi si glucide concentrate, asociata unei alimentatii sarace in proteine, fibre, vitamine si minerale duce la producerea de radicali liberi la nivel celular, cu o productie scazuta de produsi imunomodulatori, cat si la o scadere a formarii de celule implicate in raspunsul imun. Este bine de aceea sa evitati pe cat posibil orice tip de conserve, dar sa va  bazati pe gustoasele mere, pe citrice, afine, ardei gras sau capia (bogate in vitamina C), peste, piersici (vitamina A), carne (fier). Un consum zilnic echilibrat de carne, oua, cereale, legume si fructe aduce cantitatile necesare si suficiente in producerea raspunsului imunitar”, explica dr. Valeriu Bistriceanu, medic de familie.

Traditionala si mult verificata supa de pui consumata fierbinte, cu  legume si verdeturi ca patrunjel si marar, formeaza un eficient antibiotic natural si ajuta la eliberarea cailor respiratorii, mai spune medicul.

 

Variantele homeopate

 

Inainte de a apela la orice tratament, medicii recomanda sa va faceti analize de sange pentru a depista care este starea sistemului vostru imunitar. In functie de rezultat, puteti apela la diferite tratamente homeopate si/sau  suplimente nutritive care intaresc imunitatea.In farmacii exista chiar si un vaccin antigripal homeopatic, care stimuleaza sistemul imunitar sa lupte cu virusurile care circula in acest sezon.

O alta metoda de optimizare a nivelului sistemului imunitar este consumul de suplimente nutritive. In aceasta perioada, atat adultii, cat si copiii au nevoie de o cura de imunizare, bazata si pe administrarea de suplimente nutritive care ajuta organismul sa faca fata multitudinii de infectii virale specifice acestei perioade. Majoritatea suplimentelor nutritive recomandate contin ca substante active echinaceea, vitamina C, zinc si propolis. In cazul tratamentelor cu echinaceea, aveti grija sa nu depasiti dozele de pe prospect pentru ca in cantitati mari efectul este invers.

 

Oamenii stresati racesc mai usor

 

Psihologii, la randul lor, sustin ca „starea afectiva influenteaza intr-o mare masura imunitatea. Trairile din spectrul depresiv sau al agresivitatii sunt expresia unui sistem imunitar scazut. Un psihic afectat determina o imunitate scazuta, care deregleaza activitatea intregului organism”, explica psihoterapeutul  Aura Furtuna, din cadrul SML Buzau, profesor la Scoala Sanitara Postliceala „Florentina Mosora”.

In consecinta, psihologii recomanda sa faceti inventarul trairilor, sa vi le scoateti din minte pe cele neplacute, pentru ca altfel va puteti imbolnavi mult mai usor. In plus, puteti apela si la practici de relaxare (meditatii) care au rolul de a „igieniza psihicul”.

O dezorganizare psihica se poate manifesta si prin insomnie. Atunci cand aveti insomnii, pentru a nu vi se inrautati starea, specialistii recomanda sa beti un ceai calmant sau o cana cu lapte. In cazurile mai grave, in care insomniile dureaza perioade lungi, se poate incerca si psihoterapia, metoda prin care se actioneaza asupra sursei de stres care duce la scaderea imunitatii organismului, vizibila in special in lunile de iarna.


Adaugati un comentariu


 

*