Greva de avertisment in spitale. Urmeaza greva generala

21 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Timp de doua ore, luni, 25 noiembrie, peste 1200 de profesionisti buzoieni din sanate vor inceta lucrul si vor picheta unitatile medicale din judet. Vor fi asigurate doar urgentele, cu o treime din personal, iar activitatea din ambulatoriul spitalelor va fi intrerupta.

 

Protest Spitalil Judetean Buzau (foto arhiva)

Protest Spitalul Judetean Buzau (foto arhiva)

Profesionistii din sistemul medical buzoian se vor afla luni, 25 noiembrie, in greva de avertisment, timp de doua ore, intre 8:00 si 10:00, alaturandu-se astfel colegilor lor din intreaga tara. Totodata, Coalitia profesionistilor din Sanatate de la nivel local a anuntat participarea la greva generala pe termen nelimitat, programata sa inceapa pe 28 noiembrie.

Astazi, 21 noiembrie, intre Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, reprezentat de dr. Ion Draghici – directorul medical, sindicatul SANITAS, reprezentat de Mariana Munteanu – presedinte si Camera Federativa a Medicilor (sindicatul medicilor – n.r.) reprezentat de dr. Victor Ionita – presedinte a fost incheiat un protocol prin care s-a stabilit de comun acord si potrivit legislatiei in vigoare, modalitatea de desfasurare a activitatii la nivelul unitatii medicale, in timpul grevei de avertisment care va avea loc luni, 25 noimebrie, intre 0rele 8:00 si 10:00.  S-a stabilit, astfel, ca activitatea medico-chirurgicala se va asigura, la nivelul SJU Buzau, cu o treime din personalul medical. Se va asigura, astfel, asistenta medico-chirurgicala de urgenta prin Unitatea de Primiri Urgente, sectiile chirurgicale vor asigura doar interventiile operatorii de urgenta, iar continuitatea acordarii asistentei medicale in sectiile cu paturi va fi asigurata prin asigurarea suoravegherii cu o singura asistenta medicala/sectie/sector.  In ambulatoriul de specialitate nu se vor acorda consultatii in intervalul orar 8:00-10:00”, se arata in protocolul semnat la noivelul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, referitor la protestele profesionistilor din sanatate.

 

Dr. Victor Ionita si dr. Ion Draghici

Dr. Victor Ionita si dr. Ion Draghici

Totodata, dr. Victor Ionita si Mariana Munteanu, presedintii celor doua sindicate din Sanatate, anunta ca restul personalului medical si auxiliar se va afla, pe parcursul celor doua ore de protest, in holul spitalului, iar in acest interval se va incerca sa se transmita Guvernului, mesajul profesionistilor din sanatate buzoieni, prin reprezentantilor Prefecturii Buzau, care sunt de fapt reprezenatntii Guvernului in Teritoriu.

Protocoale de acelasi fel sunt stabilite, in aceste zile, la nivelul tuturor spitalelor din judet. Impreuna cu conducerea fiecarei unitati medicale cu paturi  se stabileste personalul care asigura activitatea de urgenta la nivelul fiecarei unitati medicale, astfel incat bolnavii sa nu aiba de suferit. Avem acordul tuturor cadrelor medicale si al personalului auxiliar din toate spitalele din judet pentru declansarea protestelor,  dar ce este diferit fata de alte perioade, de aceasta data avem si sustinerea pacientilor, care au inteles ca avem dreptate si ca revendicarile noastre sunt de natura sa le asigure si lor accesul la servicii medicale de o mai buna calitate”, a declarat Adrian Tusinschi, liderul SANITAS de la Rm. Sarat.

Protestele organizate de cele doua sindicate sunt sustinute de Colegiul Judetean al Medicilor, Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor, Colegiul Farmacistilor, Colegiul Medicilor Dentisti, Colegiul Psihologilor, Asociatia Biologilor si Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri care fac parte din Coalitia profesionistilor din Sanatate la nivel local.

 

Dr. Ion Japie, presedinte Colegiu Medici Buzau

Dr. Ion Japie, presedinte CJM Buzau

La 28 noiembrie va avea loc greva generala, pe termen nelimitat, cu aceeasi conditie de a acoperi o treime din activitate, doar urgentele fiind  acoperite 100%. Actiunile de protest si prelungirea lor pe o perioada mai lunga de timp ar putea aduce Sanatatea romaneasca in colaps, insa personalul din sistem ramane ferm pe pozitii si nu cedeaza pana cand nu obtine toate drepturile revendicate, chiar si cu riscul de a-si prezenta demisiile in bloc.

Presedintele Colegiului Judetean al Medicilor (CJM) Buzau, dr. Ion Japie, prezentand punctual, stadiul negocierilor de pana acum dintre Coalitie si Ministerul Sanatatii, arata motivele care stau la baza continuarii protestelor.

Dr. Japie spune ca „lista de revendicari a ramas aceeasi, de la inceputul lunii iulie si pana in prezent, respectiv, minim 6% din PIB pentru sanatate; o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat; o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate; apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati; organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurare unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti; consultarea reala a COALITIEI profesionistilor din sistemul de sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate, la care se adauga listele punctuale de revendicari ale celorlalti membri ai Coalitiei”.

 

Protestul Coalitiei la Bucuresti

Protestul Coalitiei la Bucuresti

Nemultumiti de negocierile cu reprezentantii Guvernului, profesionistii din sanatate au ajuns la concluzia ca trebuie sa mearga mai departe cu actiunile de protest, pana cand doleantele lor isi vor gasi finalitatea sub forma unor proiecte legislative.

La randu sau, dr. Victor Ionita, presedintele sindicatului medicilor spune ca „medicii, atatia cati mai suntem in spitale si, in general, in sistem, consideram ca suntem singurii care ne mai gandim la pacienti. Suntem, insa si noi oameni, asa ca nu mai putem continua sa muncim cate doua-trei norme, obositi peste masura din cauza lipsei de specialisti si fara a avea strictul necesar pentru a oferi bolnavilor serviciile medicale de care au nevoie, iar toate acestea pe un salariu de mizerie. Ministrul Sanatatii si Guvernul ne cer sa fim intelegatori, dar ei nu se gandesc la bolnavi, pentru daca ar face-o, ar aprecia Sanatatea la alte dimensiuni si ar finanta-o corespunzator, asa cum se intampla in toate tarile civilizate”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Victor Ionita, mentionand ca vor fi parcurse toate etapele din programul de actiuni de protest, stabilite in Coalitie inca din luna iulie, si nu se va renunta la proteste decat atunci cand toate promisiunile de pana acum se vor materializa sub o forma legala.

 

Nicolaescu spra ca greva sa fie "tot mai departe'

Nicolaescu vede greva “tot mai departe’

Astazi, intre Ministerul Sanatatii (MS) si SANITAS a avut loc o noua runda de negocieri, dar ca si la intalnirea cu reprezentantii Colegiului Medicilor, ministrul Nicolaescu nu a oferit decat „promisiuni amanate” si un comunicat de presa prin care nu transmite nimic.

Potrivit comunicatului remis de MS, „ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, impreuna cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, s-au intalnit astazi, 21 noiembrie 2013, cu reprezentantii Federatiei Sanitas. Partile au trecut in revista lista revendicarilor inaintata de Federatia Sanitas si propunerile MS. Printre temele abordate in cadrul intalnirii s-au numarat: negocierea contractului colectiv de munca la nivelul sectorului de sanatate, statutul spitalelor, deblocarea posturilor din sistemul sanitar etc. Ministerul Sanatatii a inaintat reprezentantilor Federatiei Sanitas mai multe propuneri pentru solutionarea problemelor ridicate de acestia, urmand ca in perioada urmatoare Federatia Sanitas sa-si stabileasca pozitia. Partile au cazut de acord asupra necesitatii continuarii dialogului si identificarii solutiilor optime”.

Dupa intalnire,ministrul Nicolaescu si-a exprimat convingerea ca „greva este tot mai deprate”, dar nu la fel de optimisti se arata sindicalistii din sanatate, care se organizeaza in vederea protestelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*