Ginseng, minunea lumii pentru sanatate

15 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Folosita din cele mai vechi timpuri de populatiile asiatice, siberiene si american aborigene, radacina de ginseng este considerata un exceptional fortifiant, imunostimulator, tonic neuropsihic si digestiv.

 

Studiile specializate despre ginseng sunt recente, dar aceasta planta se foloseste de sute, poate chiar mii de ani. Aborigenii americani cunosteau proprietatile vindecatoare ale ginsengului inainte de Columb. S-a dovedit, in urma cercetarilor despre viata si comportamentul „pieilor rosii” ca atunci cand parcurgeau, alergau sau calatoreau pe o distanta mare, nativii mestecau radacina de ginseng ca sa reziste oboselii. Odata cu revolutia  stiintifica insa, americanii doar cultiva si exporta ginseng, folosind-ul prea putin ca tratament.

Cei care au folosit aceasta planta cu secole in urma nu au avut nevoie de studii medicale sau documentari ca sa confirme ceea ce stiau deja. Multi ani ginseng a fost cunoscut ca un remediu pentru oboseala si pentru revitalizare. Radacinile erau mestecate de oamenii care se confruntau cu efectele imbatranirii sau aveau  probleme cu inima. Cu trecerea timpului, s-a marit lista de boli tratate cu ginseng, astfel ca aceasta planta este supranumita „minunea lumii” .

Ginsengul provine din China si America de Nord, dar este folosit mai mult in estul Asiei, cea mai mare parte a ginsengului cultivat in SUA fiind  exportata in China. Cuvantul ginseng inseamna in limba chineza chintesenta unui barbat (gin – barbat; seng – esenta). In China nu se gaseste reteta prescrisa de medic care sa nu contina si ginseng.

 

Incetineste imbatranirea si intareste sistemul imunitar

 

Se spune ca ginseng fortifica organismul. S-a demonstrat ca mareste vitalitatea persoanelor varstnice, mareste rezistenta la oboseala si ii face pe oamenii de toate varstele mai activi. Studii recente arata ca ginseng contine steroizi similari cu cei pe care ii secreta corpul uman si de aceea este folosit de atleti, fara riscul de a avea probleme la examenele antidoping.

Se stie deja ca ginseng poate sa ajute sistemul imunitar in rezistenta la boli. „Vinovata” pentru asta este o substanta din ginseng numita saponina, un antioxidant care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la intarirea sistemului imunitar. Biologic, ginseng poate sa ajute la echilibrarea metabolismului si la previnirea migrenelor. Saponinele regleaza glicemia, colesterolul si tensiunea arteriala.

Studiile clinice au confirmat ca ginseng este un afrodisiac si s-a dovedit stiintific capacitatea acestuia de a imbunatati virilitatea si de a ajuta in disfunctiile sexuale, atat ale barbatilor cat si ale femeilor.

In cultura occidentala, ginseng este folosit ca tonic digestiv in cazurile in care stresul mental sau nervozitatea au efecte asupra sistemului digestiv.

 

Efecte contradictorii

 

In ciuda numeroaselor dovezi privind beneficiile ginsengului, acesta nu este recomandat de multi dintre medici. Exista numeroase pareri potrivit carora nu s-a realizat inca o cercetare completa asupra efectelor ginsengului, pentru a explica de ce anumite studii au avut rezultate diferite si contradictorii.

In timp ce unele studii sustin ca ginseng calmeaza nervii, elibereaza stresul si reduce tensiunea arteriala, altele arata efecte contrarii: tensiune arteriala ridicata, nervozitate excesiva si somnolenta.

Cercetatorii sustin ca raspunsul se afla in cele 29 de specii de saponine existente in radacinile de ginseng. In actiunea acestora stau remediile pentru oboseala si alte boli. Anumite studii arata insa ca nu toate radacinile de ginseng au aceeasi concentratie si aceleasi tipuri de saponine. Cercetarile arata ca diferentele sunt asociate cu locul geografic in care planta este cultivata, din nordul Asiei pana in Vietnam. Experimentele au aratat ca in timp ce plantele cresc, saponinele care mai sunt numite adaptogene, se adapteaza si isi dezvolta rezistenta la schimbarile fizice, biologice si chimice care ar determina diferitele  proportii in plante. Asa s-ar explica faptul ca ginsengul chinezesc este stimulator, in timp ce ginsengul american este calmant.

Este recomandat, de aceea, ca inainte de a incerca ginseng, sa fie consultat medicul de familie si mai ales ca produsul sa fie procurat din surse sigure, din magazine specializate, de la producatori certificati pentru calitate.

 

Produse naturiste pe baza de ginseng

 

Capsule cu pulbere de ginseng: se activeaza metabolismul cerebral, creste rezistenta naturala a organismului, metabolismul celular si rata de metabolizare a alcoolului, imbunatateste activitatile fizice si mentale, indeparteaza starea de oboseala si slabiciune.

Ceai ginseng C (ginseng, maces si mar): se recomanda in astenie, fatigabilitate, efort fizic si intelectual prelungit, hipovitaminoze, adjuvant in terapia hepatopatiilor cronice, adaptogen, antioxidant (incetinirea proceselor de imbatranire, efecte profilactice).

Capsule de ginseng rosu: se recomanda in astenie, fatigabilitate, efort fizic si intelectual prelungit, anemie, cresterea rezistentei organismului la infectii virale si bacteriene, disfunctii sexuale masculine.

Capsule de ginseng siberian: se recomanda in cazul scaderii rezistentei organismului, pentru imbunatatirea performantelor fizice si intelectuale, prevenirea afectiunilor in care sunt implicati radicalii liberi, ca adjuvant in diabetul zaharat tip II, afectiuni inflamatorii, hepatopatii cronice, tulburari de dinamica sexuala (cresterea libidoului).

Capsule cu ginseng si laptisor de matca: se recomanda ca adjuvant in tratamentul regenerator al parului si unghiilor, stari postinfectioase, postvirale, afectiuni hepatice, prevenirea si combaterea senescentei.

Capsule cu ginseng si sunatoare: se recomanda in stari depresive, sindrom psihovegetativ, pavor nocturn, cure de dezalcoolizare, ulcere, afectiuni biliare, arsuri, infectii virale.

Capsule cu ginseng si usturoi: se recomanda in convalescenta, oboseala fizica, mentala si sexuala, stari caracterizate prin scaderea imunitatii organismului, antiaterosclerotic si hipotensor.

 



Adaugati un comentariu


 

*