Fostul manager al spitalului din Constanta, condamnat la patru ani si patru luni de inchisoare

Condamnarea a fost decisa intr-un dosar privind o licitatie trucata pentru atribuirea unui contract. Alaturi de Danut Capatana, alte sase persoane au fost condamnate, la pedepse mai mici. Sentintele pot fi atacate insa in recurs. 

 

Danut Capatana

Danut Capatana

Trimis in judecata in luna noiembrie a anului 2014 de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Danut Capatana, fostul director al Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, a primit, ieri, o prima condamnare in dosarul unei licitatii trucate pe care a instrumentat-o. Judecatorii l-au condamnat la patru ani si patru luni de inchisoare, insa sentinta nu este una definitiva. Pedeapsa a fost pronuntata de prima instanta, asa ca fostul manager are posibilitatea de a face recurs.

Danut Capatana nu a fost singurul care a fost condamnat in acest dosar, alaturi de el primind pedepse cuprinse intre un an si jumatate si trei ani si sapte luni si Mihai Corneliu Stanculescu – sef al Serviciului Achizitii din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Micu Renato Cristea – angajat in cadrul SC Agrodec SRL Techirghiol si prestator de servicii de administrare in domeniul sanitar catre spital, Violeta Androne – director financiar-contabil in cadrul unitatii medicale, Gheorghe Antohi – angajat in cadrul spitalului, Carmela Endora Gherghina – la data faptelor, consilier juridic si Marioara Furnica – economist, in cadrul Serviciului Achizitii al spitalului.

Conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, faptele pentru care cei sapte au fost condamnati s-au petrecut in perioada 20 octombrie – 30 noiembrie 2010, cand Danut Capatana, in calitate de manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, „a incalcat in mod repetat si deliberat dispozitiile legale in materia achizitiilor publice si atributiile de serviciu specifice atat in etapa prealabila demararii procedurii de atribuire prin dialog competitiv a unui contract de concesiune a serviciului de productie, distributie si monitorizare oxigen medicinal, cat si pe parcursul derularii acestei proceduri”.

 

tribunalIn calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul unitatii sanitare, in aceleasi imprejurari, Micu Renato Cristea, Violeta Androne, Mihai Corneliu Stanculescu, Gheorghe Antohi si Carmela Endora Gherghina, au incalcat in mod repetat si deliberat dispozitiile legale in materia achizitiilor publice si atributiile de serviciu specifice, care le reveneau in procesul de evaluare a ofertelor.

La randul sau, si Marioara Furnica, cu ocazia participarii, in calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, la sedinta de deschidere a ofertelor, in locul lui Mihai Corneliu Stanculescu, a incalcat dispozitiile legale, in materia achizitiilor publice si atributiile de serviciu specifice care ii reveneau in procesul de evaluare a ofertelor.

 Astfel, la data de 20 octombrie 2010, cu ocazia derularii primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de productie, distributie si monitorizare oxigen medical, Cristea, Androne, Antohi, Gherghina si Furnica, in calitate de presedinte si, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, au intocmit si au atestat, prin semnatura, continutul procesului-verbal al sedintei de deschidere a ofertelor din aceeasi data, in cuprinsul caruia au fost inserate date nereale din care reiesea faptul ca ofertantul SC R.M.B. Inter Med Solutions SRL Bucuresti ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea in etapa urmatoare a procedurii, inclusiv certificatul constatator emis de Registrul Comertului privind posibilitatea de a efectua activitati din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate in ultimii trei ani si autorizatia de functionare specifica pentru activitatea de productie, distributie si monitorizare oxigen medicinal, desi aceste inscrisuri nu existau la dosarul prezentat de catre ofertant.

 

spagaAcest lucru a condus, in final, atat la respingerea ca neconforma a ofertei unei societati comerciale – persoana vatamata in dosar, desi aceasta indeplinea toate cerintele impuse de catre autoritatea contractanta prin documentatia de atribuire, cat si la crearea premiselor necesare obtinerii, de catre ofertantul SC R.M.B. Inter Med Solutions SRL Bucuresti, care nu indeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constand in atribuirea frauduloasa a contractului de concesiune in valoare de 27.000.000 de lei, adica aproximativ 6.302.226,78 de euro.

Faptul ca dosarul, in care era acuzat, era pe rolul instantei si se judeca, nu l-a intimidat deloc pe fostul manager de spital care, ramas in functie dupa ce a fost trimis in judecata, a continuat sa incalce legea cu buna stiinta, pentru a-si rotunji considerabil veniturile.

Asa se face ca in luna mai a acestui an, Danut Capatana a fost prins in flagrant dupa ce incasase de la un denuntator suma de 10.000 de euro, ce reprezenta doar o transa dintr-o spaga mult mai consistenta pe care o pretinsese pentru reinnoirea unui contract cu o societate prestatorare de servicii. La acel moment, fostul manager a ajuns in arest, iar acest dosar se afla inca pe rolul instantei, Danut Capatana riscand o noua condamnare pentru luare de mita in forma continuata.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*