Fondatorul Hospice „Casa Sperantei”, decorat de regina Angliei pentru activitatea din Romania

Graham Perolls a initiatin urma cu 22 de ani,  „miscarea hospice” in Romania, care promoveaza ideea ca oricine are dreptul sa isi sfarseasca viata in confort si demnitate. Ingrijirile paliative sunt aproape inexistente in sistemul sanitar public din Romania.

 

Graham Perolls

Graham Perolls

In anul 1992, un cetatean britanic pe nume Graham Perolls infiinta, la Brasov, prima unitate de tip hospice din Romania, un concept cu totul nou pentru acea vreme. Totodata, a infiintat si organizatia denumita Hospice „Casa Sperantei”, a carei activitate era dedicata la vremea aceea exclusiv ingrijirii la domiciliu a adultilor bolnavi de cancer in stadii avansate.

Cativa ani mai tarziu, organizatia formeaza si o echipa de pediatrie pentru copiii cu leucemie, cancer, malformatii congenitale, distrofii neuromusculare sau alte boli necrutatoare, totodata luandu-se decizia extinderii activitatii si in alte orase din Romania.  Ulterior, odata cu mutarea intr-un nou sediu , organizatia dispune si de o sectie cu paturi pentru internare, un centru de zi destinat terapiei ocupationale si o policlinica pentru consultatii de specialitate ce include un cabinet de stomaterapie si un altul de protezare mamara.

La acest moment, serviciile hospice oferite de „Casa Sperantei” sunt gratuite pentru toti beneficiarii, iar fondurile necesare functionarii serviciilor de ingrijire paliativa provin din proiecte internationale, sponsorizari, evenimente de caritate, de la partenerii britanici, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Consiliul Judetean Brasov, Consiliul Local Brasov si de la contribuabilii care directioneaza 2% din impozitul pe profit.

 

hospice-casa-sperantei

In 2002, in urma unui studiu international pe 475 de hospice-uri din 28 de tari din Europa Centrala, de Est si din Asia, Hospice „Casa Sperantei” este ales ca Centru de Excelenta pentru Europa de Est.

Referitor la motivele care l-au indemnat sa se implice intr-o astfel de activitate, Graham Perolls afirma ca tatal meu, pe nume Norman, a murit de cancer, ingrijit la Hospice St. Christopher, in Londra, iar ingrijirea de care a avut parte acolo m-a inspirat sa infiintez un hospice de caritate in orasul meu natal si apoi sa extind aceasta activitate in Romania, tara pe care o cunosteam inca din 1970, cand am vizitat-o pentru prima data”.

Activitatea depusa timp de 22 de ani de cetateanul britanic in Romania, in domeniul ingrijirii paliative, a atras si aprecierea Reginei Elisabeta a Angliei, fiind inclus pe asa-numita lista de onoare a Anului Nou, ce ii include pe cei carora suverana le acorda distinctii. Astfel, fondatorul Organizatiei „Casa Sperantei”, britanicul Graham Perolls, urmeaza sa primeasca Ordinul „St. Michael and St. George” in grad de comandor din partea reginei Elisabeta a Marii Britanii, pentru meritele sale in cei 22 de ani petrecuti in Romania.

        

Spitalul Parscov

Spitalul Parscov

Implicarea autoritatilor romane in ingrijirea paliativa este, din pacate, mult mai redusa decat cea a organizatiei Hospice Casa Sperantei, putandu-se spune ca precedenta guvernare a facut mai mult rau in aceasta privinta, desfiintand o serie de spitale in care erau ingrijiti bolnavii incurabili. Printre acestea s-a numarat si spitalul din Parscov- Buzau, una din cele mai importante si mai bine dotate unitati medicale pe segmentul de ingrijire paliativa pana in urma cu doi ani. Personalul foarte bine pregatit al spitalului, pe acest tip de servicii medico-sociale, ca si aparatura de ultima generatie cu care fusese recent dotata si modernizata unitatea medicala nu au constituit argumente suficiente pentru Guvernul Boc, care au decis ca unitatea trebuie inchisa, iar bolnavii care isi gaseau aici alinare, trimisi in alte parti.

Spitalul a ramas inchis, in ciuda tentativelor de a fi preluat de un investitor privat, iar la acest moment, singura unitate din judetul Buzau si printre putinele din tara care asigura servicii de ingrijire paliativa este Spitalul privat „Sfantul Sava”, prin cele doua sectii de la Buzau si Patarlagele. Numarul paturilor de care unitatea dispune prin contractul incheiat cu Casa de Sanatate este insa unul foarte redus in raport cu necesarul, iar in regim privat este grei de acoperit costurile, romanii fiind prea saraci.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*