Focar de Hepatita A in cartierul buzoian Simileasca

15 octombrie 2014 | 0 comentarii |

33 de copii infectati cu virus A au fost confirmati serologic, iar 23 dintre ei au fost internati in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

 

romi SimileascaBoala mainilor murdare” face ravagii printre rromii din cartierul buzoian Simealsca, de pe Aleea Gradinilor. Directia de Sanatate Publica Buzau a anuntat confirmarea unui focar de Hepatita cu virus A, in comunitatea rroma din cartierul buzoian Simleasca, unde 33 de copiii si adolescenti, cu varste cuprinse intre 1 si 16 ani, au fost diagnosticati si cu aceasta afectiune, iar 23 dintre ei au necesitat internare si tratament de specialitate in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau. Analizele de laborator au confirmart serologic  diagnosticul medicilor, iar autoritatile sanitare fac eforturi pentru a limita extimnderea focarului, ,,gradul de sanitatie a zonei fiind unul de risc epidemiologic inalt, ca si gradul de receptivitate a populatiei, in locatia respectiva habitand un numar de peste 500 de persoane, din care 200 copii si neexistand decat o singura sursa de apa”, dupa cum precizeaza directorul DSP Buzau, ec. Daniela Dumitru, mentionand ca primmul caza a aparut in data de 19 septembrie.

 

SimileascaIn vederea limitarii focarului si prevenirii unor noi imbolnaviri, medicii epidemiologi si cei de familie la care sunt arondati locuitorii zonei, unde exista si Scoala generala nr 14, au fost efectuate dezinfectii la domiciliile copiilor bolnavi si in colectivitatile frecventate de acestia, iar in cazul contactilor directi au fost demarate actiunile de imunoprofilaxie specifica, in paralel cu investigarea serologica a contactilor receptivi. Totodata  au fost initiate actiuni de educatie sanitara si instruire cu privire la conduita in vederea limitarii imbolnavirilor.

Totodata, 78 de elevi ai Scolii 14, care locuiesc in zona focarului, au fost vaccinati impotriva hepatitei B.  100 de doze de vaccin de la Ministerul  au fost administrate contactilor cu risc de contaminare, iar in perioada imediat urmatoare se asteapta primirea a inca 100 de doze care vor fi administrate copiilor. „Boala mainilor murdare“ a fost semnalata si in cazul unor prescolari de la Gradinita nr. 10, astfel ca autoritatile sanitare au luat masuri de dezinfectie a claselor si au dispus ca toti copiii care frecventeaza aceste unitati de invatamant sa aiba la ei o sticla proprie cu apa. Locuintele si gospodariile de pe Aleea Gradinilor au fost, deasemenea, supuse unor ample actiuni de dezinsetie, dezinfectie si deratizare, in vederea limitarii extinderii focarului, iar populatia este permanent informata asupra riscurilor acestei boli si in privinta masurilor de igiena care trebuie respectate.

 

risc de hepatita Hepatita cu virus A, cunoscuta ca „Boala mainilor murdare”, este o afectiune acuta infectioasa, care se transmite in special pe calea oral-fecal. Principalele surse de infectie sunt mancarea sau apa infectate si persoanele  purtatoare ale virusului cu care se intra in contact. Perioada de incubare a virusului este intre 2 si 6 saptamani si se manifesta prin lipsa poftei de mancare, greturi, varsaturi, dureri abdominale, stare generala alterata, oboseala accentuata, urina inchisa la culoare, scaune decolorate, ingalbenirea ochilor si a pielii (icter -Galbinare).

Pastrarea igienei personale si colective constituie principalele mijlo=ace de prevenire a bolii, de accea medicii recomanda spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de fiecare masa, precum si dupa fiecare folosire a toaletei; spalarea fructelor si a legumelor inainte de a fi consumate; pastrarea alimentelor in conditii igienice; pastrarea curateniei in locuinta si in jurul acesteia;  indepartarea corecta a gunoiul menajer; consumul de apa numai din surse autorizate; distrugerea vectoriilor (muste, gandaci si rozatoare), precum si vaccinarea impotriva virusului hepatitic A.

Masurile de prevenire sunt simple si la mindemana oricui si trebuie constientizat faptul ca prin respectarea cu strictete a regulilor de igiena ne aparam sanatatea personala, a familiei si a colectivitatii in care traim”, conchide Daniela Dumitru, directorul DSP, mentionand ca atat specialistii dSP cat si medicii de familie monitorizeaza evolutia focarului si fac zilnic triaj epidemiologic in colectivitatile scolare.


Adaugati un comentariu


 

*