Fabrica de medicamente a GSK din Brasov are multi „petitori”

3 septembrie 2013 | 1 comentariu |

Compania a primit mai multe oferte decat se astepta pentru fabrica de la Brasov , dar detaliile despre negocieri sunt, deocamdata, secrete. Printre cei care doresc sa preia afacerea se afla si fostul proprietar, Mihai Miron.

 

GSK medicamente

GSK medicamente

Vanzarea fabricii de medicamente din Brasov, detinuta de grupul britanic GlaxoSmithKline, este negociata cu mai multi posibili cumparatori. S-au primit mai multe oferte decat s-a asteptat GSK, atat de la firme de profil  internationale, cat si nationale, a anuntat, ieri, conducerea companiei.

Suntem in discutii cu potentiali cumparatori. Am primit mai multe oferte decat ne-am asteptat, atat de la companii internationale, cat si nationale. Mai mult nu putem spune acum”, a aratat Pascal Prigent, Director General GSK Romania, care la sfarsitul lunii iunie anunta ca GSK este in cautarea unui cumparator pentru fabrica de medicamente din Brasov, pe care o va inchide, in 2015, daca nu va gasi un investitor.

Prigent preciza atunci ca decizia a fost luata in urma unei analize globale de scadere a capacitatilor de productie a formelor solide, dar ca vanzarea fabricii din Brasov nu inseamna ca nu vor mai fi investitii ale companiei in Romania si nici ca de pe piata vor lipsi medicamentele marca GSK, acestea urmand sa fie aduse de la celelate fabrici ale companiei.

Pascal Prigent

Pascal Prigent

Decizia vine ca urmare a unui val de patente expirate care a dus la un exces de capacitate privind formele solide orale. Doar fabrica din Brasov a fost afectata de aceasta decizie globala, dar nu are nicio legatura cu performanta acesteia si nici nu este un semn al faptului ca GSK nu mai investeste in piata din Romania. Decizia a fost determinata de faptul ca nu avea flexibilitatea de a trece la o alta tehnologie si era o fabrica mai mica decat celelalte. Produsele fabricate la Brasov vor fi transferate insa la alte fabrici ale GSK din 2014, dupa ce vom incheia perioada de gasire a unui cumparator. Vanzarile companiei nu vor fi afectate, pentru ca vom aduce produsele de la acele fabrici. GSK ramane dedicata pietei din Romania unde vom continua sa fim un angajator important, cu peste 650 de angajati in diviziile farma si distributie si intentionam sa investim in urmatorii 5 ani intre 8 si 10 milioane euro in cercetare si dezvoltare ”, explica in iunie, Pascal Prigent.

 

Planurile GSK de eficientizare a business-ului atinge atat partea de productie, cat si logistica. Depozitul principal al grupului britanic, aflat la Brasov, va fi relocat in Bucuresti „prin extinderea depozitului din Chitila, care este ocupat la 100% din capacitate”.

GSK, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, iar unitatea din Brasov, in care s-au investit aproximativ 100 de milioane de dolari si are 243 de angajati, exporta peste 60% din productie in 60 de state.

GSK a cumparat, in 1996, 65% din actiunile Europharm, companie controlata de omul de afaceri Mihai Miron. In 2003, GSK a preluat si restul de 35% din actiunile Europharm. Acum, Mihai Miron, care a revenit in business-ul farmaceutic, este unul dintre cei care doreste, prin intermediul companiei Ropharma, sa preia fabrica de la Brasov.

Anul trecut, potrivit informatiilor Registrului Comertului, Europharm a inregistrat o cifra de afaceri de 104 milioane de euro si un profit de 11 milioane de euro. Datele Cegedim arata ca vanzarile GSK pe piata romaneasca au totalizat 583,2 milioane lei in perioada aprilie 2012 – martie 2013, reprezentand si 4,9% din piata farmaceutica.


Categorii: Business, Companii

Comentarii (1)

  1. Janica spune:

    Inca un pacalici care vrea sa dea bine in ziare…

Adaugati un comentariu


 

*