EXCLUSIV: Chirurgul Marius Anastasiu „ataca” infectiile intraspitalicesti cu Clostridium Difficile, la Congresul ECTES

22 aprilie 2016 | 14 comentarii |

Cercetarea realizata de medicul buzoian a fost selectata de Consiliul stiintific al Congresului, intre primele 20 de lucrari valorice dintre 900 de lucrari stiintifice admise.

 

Dr. Marius AnastasiuPeste numai doua zile, elita chirurgilor din Europa se reuneste la Viena, unde are loc cel de-al 17-lea Congres European de Chirurgie de Urgenta si Trauma (ECTES). Lucrarea chirurgului Marius Anastasiu, seful Sectiei de Chirurgie Generala a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau – „Postoperative Clostridium Difficile Infection in ColectomyPatients” (Infectiile postoperatorii determinate de Clostridium Difficile la pacientii colectomizati), prezentata in premiera la Congresul din 2015, a fost nominalizata de Comitetul Stiintific European in primele 20 lucrari valorice ale ECTES, dintr-un total de peste 900 de lucrari admise in acest an.

In contextul in care infectiile nozocomiale (intraspitalicesti) constituie, in Romania, un subiect extrem de sensibil, mai ales dupa scandalul infectiilor intraspitalicesti ale pacientilor arsi in catastrofa de la Clubul Colectiv din toamna anului trecut si dupa epidemia de E.coli care a imbolnavit zeci de copii din Arges si a cauzat sindromul hemolitic uremic, Dr. Marius Anastasiu ne-a acordat un interviu in exclusivitate pe marginea lucrarii sale care se refera la una dintre cele mai agresive infectii intraspitalicesti, Clostridium Difficile.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

Reporter: Ce este Infectia cu Clostridium Difficile (ICD) si care ar fi cauzele care o genereaza? Se spune ca aparitia si cresterea rezistentei microbului care infecteaza mii de romani a fost favorizata de utilizarea in exces a antibioticelor. Care sunt concluziile cercetarii realizate?

Dr. Marius Anastasiu: Infectiile nozocomiale datorate bacteriei Clostridium Difficile reprezinta o cauza majora de sindrom diareic si colita pseudomembranoasa in institutiile de sanatate din intreaga lume, iar Romania nu face exceptie. Problema spitalelor romanesti este ca din motive mai mult sau mai putin subiective, aceste cazuri nu sunt raportate in totalitate.

Cresterea alarmanta a incidentei ICD inregistrata in ultimii ani este atribuita utilizarii haotice si nejustificate medical a terapiei antibiotice (in special Cefalosporine de generatia a 3-a si Fluoroquinolone), internarilor iterative ale unui segment populational cu multipli factori de risc (persoane varstnice asociind co-morbiditati precum insuficienta renala dializata, neoplazii, sindroame pluricarentiale), tratamente cu IPP (Omeprazol, Nexium, Controloc), chimioterapie si/sau corticoterapie.

Potrivit specialistilor in microbiologie, bacteriile de tipul Clostridium (bacil Gram pozitiv anaerob) pot determina majoritar infectii ale tractului digestiv, in unele cazuri acompaniate de stari toxemice grave. Este o bacterie extrem de periculoasa, cu risc relativ mare de deces, mai ales dupa interventii chirurgicale.

 

Euclid 2013

Euclid 2013

Reporter: S-a recunoscut, deja, oficial, ca anual, mii de romani sunt infectati cu Clostridium Difficile, iar tratarea pacientilor infectati genereaza cheltuieli enorme in sistemul medical.

Dr. Marius Anastasiu:Concluziile unei anchete multinationale europene din 2013 (Studiul Euclid) indica o crestere a prevalentei infectiilor nozocomiale datorate germenului Clostridium Difficile in toate spitalele, din toate tarile. Media europeana este de 7,7 la 10.000 pacienti internati.

In acest studiu prospectiv multicentric (482 spitale din 20 tari europene), Romania se situeaza pe o pozitie apropiata Frantei, Belgiei, Greciei si Cehiei, cu 2 cazuri/10.000 pacienti internati. In state cu standard ridicat al asistentei medicale precum Germania, Marea Britanie, Finlanda, Suedia sau Norvegia, prevalenta se situeaza la valori de 10-20 cazuri la 10.000 pacienti internati.

Trebuie remarcat si faptul ca dincolo de suferinta in plan personal a pacientilor nu trebuie ignorate costurile financiare importante realizate prin terapii medicamentoase suplimentare si prelungirea sejurului hospitalier, in medie cu aproximativ doua saptamani/caz diagnosticat.O evaluare ECDC-ESCMID apreciaza costurile directe de ingrijiriin Europa la 3.700 milioane Euro (date actualizate pentru anul 2013), iar datele din Italia (2009-2012), Germania si Marea Britanie (2010) arata costuri de 7000-7500 Euro/bolnav spitalizat.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAReporter: Din aceasta analiza epidemiologica comparativa s-ar desprinde, la prima vedere, surprinzatoarea concluzie a unei preventii infectioase hospitaliere superioare in Romania, fata de majoritate tarilor vest-europene. Stim, insa, ca realitatea este diferita.

Dr. Marius Anastasiu: Din pacate, in Romania fenomenul este premeditat subevaluat si subraportat. Justificarile corpului medical sau administrativ sunt legate de scaderea adresabilitatii institutionale, abordari neprofesionale exacerbate mediatic asupra fenomenului si dimensiunilor sale globale, temeri vizand inducerea unui sentiment de insecuritate in unitatile hospitaliere publice etc.

Un studiu epidemiologic din 2011, realizat in USA (Magill S – N Engl J Med) a aratatinsa ca la o incidenta de 17% a infectiilor nozocomiale gastro-intestinale, 71% erau datorate ICD. In acelasi sens, o ancheta publicata in Franta in 2008 (www. sae-diffusion.sante.gouv.fr) a nominalizat 24.350 infectii cu C. Difficile/an, din care 14% forme severe, cu 974 decese (4%).

 

anastasiu -38Reporter: Studiile de acest gen sunt mai degraba apanajul medicilor infectionisti sau al microbiologilor. Care a fost motivul care determinat realizarea acestui studiu de catre un chirurg?

Dr. Marius Anastasiu: Doua cazuri la care am descoperit aceasta infectie in perioada post-operatorie precoce si evolutia lor nefavorabila dupa ce operatia decursese foarte bine m-au intrigat si m-au determinat sa studiez cu atentie posibila infectie cu C. Difficile. Problema este ca legatura dintre infectia cu aceasta bacterie si internarea in spital este uneori greu de stabilit, deoarece trebuie facuta distinctia intre infectia nozocomiala (dobandita in spital) si infectia comunitara (infectia pe care pacientul o aduce din mediul familial), tulburarile de tranzit intestinal fiind prezente in multe dintre bolile cu profil digestiv internate. Majoritatea pacientilor fac diaree dupa inceperea tratamentului antibiotic, dar la circa 25-40% dintre cazuri simptomele apar chiar si dupa cateva saptamani de la incheierea terapiei.

Am incercat, prin lucrarea pe care o voi prezenta la Viena, sa analizez, intr-o abordare sincera si transparenta, impactul infectiei determinate de C. Difficile la un esantion de 158 colectomii succesive (2010-2014), asupra morbi-mortalitatii postoperatorii precoce, identificand factorii predictivi ai infectiei si analizand impactul financiar al acestei patologii nozocomiale.

 

Marius AnastasiuReporter: Bacteria Clostridium Difficile a fost descoperita in 2011 in spitalele romanesti. Pana atunci nu existau teste de identificare a acesteia. La ora actuala se estimeaza ca, in fiecare an, peste 14.000 pacienti se infecteaza in spitale cu acest germen.

Dr. Marius Anastasiu: Marea problema cu care se confrunta specialistii si nu numai in Romania, este ca ICD se dezvolta acolo unde celelalte bacterii dispar, sub influenta antibioticelor. La sfarsitul anului 2013, potrivit datelor publicate de Institutul National de Sanatate Publica, desi un numar mic de spitale au asigurat diagnosticul etiologic al ICD, datele preliminare au demonstrat o prezenta si o frecventa crescuta a bolii (1.237 cazuriraportate). In luna august 2014, autoritatile din tara noastra au inceput sa ia masuri preventive in toate unitatile medicale, impotriva bacteriei, dispunand supravegherea infectiilor cu Clostridium Difficile la nivelul tuturor unitatilorsanitare cu paturi. Pana la sfarsitul anului au fost raportate 2.970 de cazuri, 60% dintre ele provenind din mediul urban, cea mai afectata grupa de varsta fiind de peste 65 de ani.

Institutul de Sanatate Publica a admis ca, in spitalele din Romania, 72,2% dintre cazurile de ICD au avut origine nozocomiala, iarcauzele exacerbarii acestui tip de infectie sunt datorate existentei factorilor favorizanti reprezentati de administrarea de antibiotice active impotriva florei intestinale”. In  sectiile de ATI au fost raportate 633 de cazuri (o incidenta medie de media 3.14 % de  externati), iar in sectiile chirurgicale au fost inregistrate 284 de infectii (o incidenta medie de  1,5%  de externati). Interventiile care au determinat cele mai frecvente infectii nozocomiale cu C. Difficile au fost cele  ale chirurgiei colonului (47,54%), urmate de colecistectomii (27,82%).

 

Anastasiu-sanatateabuzoiana.roDr. Marius Nicolae Anastasiu este unul dintre numele de referinta ale chirurgiei romanesti si europene, avand zeci de lucrari de cercetare prezentate la conferinte, simpozionae si congrese de profil.

Sef al Sectiei de Chirurgie Generala a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, a sustinut intotdeauna ca „se poate face performanta in medicina si in provincie”, iar cazurile deosebit de dificile rezolvate, premiile si diplomele cu care a fost rasplatit la nivel international au dovedit ca are dreptate.

Dr. Marius Anastasiu se numara intre primii medici romani care a absolvit toate modulele de pregatire in chirurgia laparoscopica, in 2004 a obtinut  competenta in Traumatologie Viscerala in Franta, iar in 2009, atestatul Definitive Surgical Trauma Course. Este membru al zeci de societati medicale academice romanesti si straine, iar in 2005, impreuna cu prof.dr. Nicolae Angelescu a organizat la Buzau primul Simpozion National de Traumatologie Viscerala. Cu acelasi prilej a fost infiintata Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Trauma (SRCUT), al carei  secretar general este de atunci.

In 2004, dr. Marius Anastasiu a devenit „fellow” al American College of Surgeons (FACS), iar in anul urmator a fost declarat membru de onoare al Societatii Franceze de Chirurgie de Urgenta (SFCU) si al celei italiene (SICUT).

 

 



Comentarii (14)

  1. Robi Maria spune:

    Felicitari! Sunt mandra ca va am sef!

  2. Aliman-Bostina Mariana spune:

    Felicitari!

  3. Radu spune:

    Felicitări pentru lucrare!

  4. Mariana Stoica spune:

    Felicitari, Domnule Doctor! Multa sanatate si mult respect! Sunteti un medic si un om deosebit!

Adaugati un comentariu


 

*