Managementul stresului pentru locuri de munca sanatoase

23 octombrie 2014 | 1 comentariu |

Epicentrul Inspectiei Muncii din Romania s-a mutat zilele acestea la Buzau unde s-a desfasurat Simpozionul national cu tema „Gestionarea stresului si riscurile psihosociale la locul de munca”, marcandu-se astfel Saptamana Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca.

 

ITM-sanatateabuzoiana@buzau.ro_2844Peste 30 de inspectori sefi ai ITM-urilor din tara, oficialitati locale si centrale, medici de medicina muncii, psihologi s-au intalnit, timp de doua zile, in perioada 21-22 octombrie, la Buzau, pentru a marca  Saptamana Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca. Evenimentul, marcat in perioada 20-24 octombrie in intreaga Europa, la nivel national s-a desfasurat la Buzau, in locatia elitista de la Hotel Mc Pietroasa-Poiana Pinului, intr-un cadru montan revigorant, in care culorile toamnei s-au asortat cu tematica abordata – „ Gestionarea stresului si riscurile psihosociale la locul de munca”.

Este onorant pentru mine si pentru colegii mei din cadrul ITM Buzau sa salutam prezenta dumneavoastra la acest eveniment si am convingerea ca alegerea Buzaului nu a fost intamplatoare si nu se datoreaza unei statistici care ar indica un grad ridicat al stress-ului la locul de munca, ci reprezinta si o recunoastere a eficientei raporturilor de munca in acest judet, a transparentei colaborarii la nivel institutional si a dialogului permanent cu organizatiile patronale si sindicale”, a afirmat in deschiderea lucrarilor evenimentului, Cecilia Manolescu, inspectorul sef al ITM Buzau, in calitate de organizator, tinand sa-si exprime recunostinta fata de „contributia deosebita pe care au avut-o in organizarea evenimentului” reprezentantul patronatelor din judet, Zica Antohi, si de presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu.

 

Cecilia Manolescu

Cecilia Manolescu

Referitor la tematica abordata de cei 28 de speakeri pe parcursul celor doua zile de conferinte si wor-shop-uri programate, Cecilia Manolescu, ea insasi psiholog, a aratat ca „riscurile psihosociale si stresul la locul de munca se numara printre cele mai mari provocari in materie de securitate si sanatate in munca si au un impact semnificativ asupra sanatatii oamenilor, organizatiilor si economiilor nationale. In ciuda eforturilor specialistilor, persista inca o confuzie relativ accentuata cu privire la riscurile psihosociale la locul de munca si afectele acestora asupra sanatatii mintale a fiecaruia, fapt confirmat si de un sondaj european privind riscurile noi, emergente,care  arata ca peste 40 la suta dintre angajati considera riscurile psihosociale mai dificil de gestionat decat riscurile traditionale si considera stresul un factor uzual la locul de munca”, a mai spus amfitrioana evenimentului.

Tinand sa atraga atentia asupra faptului ca analizele si studiile existente, dar si experienta cumulata a inspectorilor de munca, a angajatorilor si a sindicatelor pot reprezenta o baza importanta a dezbaterilor din cadrul simpozionului, Cecilia Manolescu a explicat ca angajatorii din Europa si, implicit, cei din Romania, au obligatia legala de a evalua si de a tine sub control riscurile psihosociale de la locul de munca.

 

ITM-sanatateabuzoiana@buzau.ro_2848In ceea ce-i priveste pe angajati, Manolescu a aratat ca ei trebuie sa afle si sa inteleaga ca stresul la locul de munca reprezinta o problema organizationala, neimputabila lor si nicidecum un semn al propriilor neputinte.

Ca si alte aspecte care afecteaza sanatatea psihica, stresul este deseori inteles gresit sau stigmatizat. Cu toate acestea, atunci cand sunt privite la nivel organizational si nu ca problema individuala, riscurile psihosociale si stresul pot fi gestionate in aceeasi masura, ca orice alt risc pentru sanatatea si securitatea in munca”, a punctat inspectorul sef al ITM Buzau, mentionand ca tocmai de acea, aceasta campanie isi propune sa imbunatateasca intelegerea problemei si sa conduca la identificarea unor posibilitati viabile de reducere a deficientelor, oferind sprijin si orientari angajatilor si angajatorilor si promovand utilizarea unor instrumente practice, eficiente, de gestionare a stresului la locul de munca.

Cu acelasi prilej, ITM Buzau a lansat volumul „Managementul stressului pentru locuri de munca sanatoase – Stressul sub control”, in care sub tematica evenimentului au fost publicate lucrarile participantilor la eveniment.

Totodata, Cecilia Manolescu le-a promis participantilor la eveniment ca in ciuda prezentarilor „maraton” la care vor participa, vor avea parte si de un program de „destres”, cu ocazia unei mese festive si a unei vizite programata la Vulcanii Noroiosi, care fac din judetul Buzau un loc unic in Europa.

 

Maria Buleandra

Maria Buleandra

La randul sau, prefectul Buzaului, Maria Buleandra, prezenta la eveniment, a tinut sa felicite organizatorii si sa-si exprime satisfactia de a fi alaturi de invitatii care vor dezbate problema stressului la locul de munca si riscurile psihosociale ale acestuia, considerand ca tematica este una de „importanta majora pentru angajatori, manageri si lucratori, indiferent de domeniul de activitate, pe fondul cerintelor in continua schimbare si al presiunilor economico-sociale tot mai mari. In conditiile in care stressul la locul de munca este rapoortat la Europa, in mod frecvent, ca o problema majora de sanatate, cu impact mnegativ atat asupra sanatatii angajatilor si calitatii muncii prestate de acestia, cat si asupra performantelor de ansamblu ale institutiilor si bunastarii sociale, este esentiala colaboorarea activa intre toti actorii implicati in gestionarea acestor riscuri. Din aceasta perspectiva, initiativa derularii acestei campanii este de actualitate si prezinta interes atat pentru angajati cat si pentru angajatori”, a tinut sa le transmita participantilor la Simpozion, prefectul Mariana Buleandra, exprimandu-si speranta ca stressul nu se manifesta atat de pregnant in institutiile publice din judetul in care are calitatea de reprezentant al Guvernului.

 

Constantin Boscodeala

Constantin Boscodeala

Bun venit si succes le-a urat participantilor la eveniment si primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, care a mentionat in discursul sau ca isi exprima „reala satisfactie ca Buzaul devine un pol de referinta in cadrul Campaniei Europene – Managementul Stresului pentru locul de munca 2014-2015. In mod real, evident si explicit, tema campaniei este nu numai provocatoare ca dezbatere, dar si oportuna astazi, cand trebuie sa recunoastem deschis ca relatia dintre sanatate si munca nu poate fi ignorata, iar riscurile psihosociale, desi mai delicate prin natura lor, trebuie si pot fi combatute intr-un mod la fel de sistematic precum riscurile clasice asociate locului de munca. Cred ca aceasta campanie, care se desfasoara pe parcursul a doi ani, implicand sute de organizatii din intreaga Europa, va genera si pentru mediul romanesc, o analiza mult mai atenta si mai eficienta asupra gestionarii resurselor umane, indiferent de domeniu. Chiar si mediul institutional si cel politic ar trebui sa priveasca cu mai multa atentie si sa constientizeze ca riscurile psihosociale si stresul aferente oricarei activitati pot afecta iremediabil mediul organizational”, a conchis primarul Buzaului, recunoascand ca si oamenii politici sunt generatori de stres, la fel cum sunt, la randul lor, expusi stresului.

Boscodeala si-a exprimat, de asemenea, speranta ca in urma simpozionului de la Buzau se vor contura concluzii pe care Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice le va valorifica intr-o viitoare initiativa legislativa.

 

Ciprian Dragomir

Ciprian Dragomir

Startul lucrarilor a fost dat de reprezentantul de la Centru, Ciprian Georgian Dragomir, Inspector General de Stat in cadrul Inspectiei Muncii, care a apreciat activitatea ITM Buzau si modul in care a organizat evenimentul referitor la stress si riscurile psihosociale generate de acesta.  Reprezentantul Ministerului Muncii a tinut sa puncteze faptul ca activitatea inspectorilor de munca se canalizeaza pe doua directii principale, respective, pe sanatate si securitate in munca (pentru a verifica conditiile de munca in asa fel incat sa se evite eventualele accidente de munca) si in domeniul relatiilor de munca (unde se verifica legalitatea contractelor de munca, dar si aspecte precum munca suplimentara), ambele marcate de riscuri psihosociale si stress.

Riscurile psihosociale sunt generate de conceperea, organizarea si gestionarea precara a activitatii, precum si de un context social necorespunzator la locul de munca si pot avea efecte negative pe plan psihologic, fizic sau social, precum stresul la locul de munca, epuizarea sau depresia. Atunci cand se analizeaza exigentele de la locul de munca este important sa nu se confunde riscurile psihosociale, precum volumul de munca excesiv, cu conditiile in care mediul de lucru, desi deosebit de stimulator si uneori reprezentand o provocare, este favorabil, lucratorii fiind bine pregatiti si motivati sa isi realizeze cat mai bine sarcinile de serviciu. Un mediu psihosocial favorabil sporeste performantele si dezvoltarea personala, precum si bunastarea psihica si fizica a lucratorilor”, a subliniat acesta, urand succes participantilor la eveniment.

Debutul in prezentarea lucrarilor l-a facut reprezentanta ITM Ilfov, ing.Rodica Tocan, care a abordat intr-un mod extrem de atractiv  tema „ Soferii profesionisti si riscurile psihosociale”.

Simpozionul s-a incheiat cu inmanarea diplomelor care le confera participantilor creditele de educatie si perfectionare profesionala continua de care au nevoie pentru a-si putea desfasura activitatea.

 

Gh. Minica-sindicat_2882Campania Gestionare a stresului la locul de munca si riscurile psihosociale, derulata pe parcursul anilor 2014-2015, urmareste sensibilizarea publicului cu privire la importanta gestionarii acestora va continua, in noiembrie 2014, cu publicarea unui ghid electronic in toate limbile europene, care ofera IMM-urilor sfaturi despre cum sa abordeze stresul la locul de munca. In decembrie se va anunta un nou val de parteneri oficiali ai campaniei, iar in 2015 vor fi anuntati castigatorii celei de-a 12-a editii a Premiilor europene pentru bune practici.

 „Managementul stresului pentru locuri de munca sanatoase este o campanie descentralizata deschisa organizatiilor si persoanelor fizice de la nivel local, national si european. Campania este coordonata la nivel national de punctele focale ale Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) existente in peste 30 de tari europene si este sustinuta de parteneri oficiali – organizatii paneuropene si multinationale – si de parteneri media.

Misiunea EU-OSHA este de a face din Europa un loc de munca mai sigur, mai sanatos si mai productiv. Agentia cerceteaza, elaboreaza si difuzeaza informatii fiabile, echilibrate si impartiale privind sanatatea si securitatea si organizeaza campanii de sensibilizare pan-europene.

Infiintata de Uniunea Europeana in 1994 si avand sediul la Bilbao – Spania, agentia reuneste reprezentanti ai Comisiei Europene, ai guvernelor statelor membre, ai patronatelor si sindicatelor, precum si experti renumiti din toate statele membre ale UE-28 si din afara lor.

Evenimentul de la Buzau a fost organizat de Inspectia Muncii Bucuresti, prin  Inspectoratul Teritorial de Munca Buzau, in colaborare cu Universitatea Bioterra Bucuresti – Facultatea de management Agroturistic Buzau.

GALERIE FOTO:



Comentarii (1)

  1. Olteanu Rodica spune:

    VORBE IN VANT, CAND TOTI CUNOSC ATITUDINEA CEL PUTIN DEPLASATA A UNUI ANUMIT MEDIC DIN URGENTE SI TAC DIN DIVERSE MOTIVE MA INTREB CAND SE VOR LUA MASURI? CAND SE VA INTAMPLA CEVA REPROBABIL?

Adaugati un comentariu


 

*