Elixirul tineretii din alimente

28 martie 2015 | 0 comentarii |

Secretul mentinerii unui orgnism sanatos, capabil sa incetinesca efectele trecerii timpului, mai ales la nivelul pielii, se afla in vitminele pe care le contin anumite alimente.

 

citriceEste week-end, este primavara, iar regenerarea naturii ne face sa ne dorim si noi sa fim cat mai bine-dispusi si sa aratam cat mai bine. O dieta bogata in fructe, legume si antioxidanti  va avea efecte garantate in contracararea unora dintre efectele imbatranirii. Specilistii spun ca secretul sta in vitaminele pe care le contin aceste alimente si au alcatuit chiar o lista  a acestor vitmine necesare in lupta contra imbatranirii si  a principalelor alimente care le contin.

Prima pe lista este vitamina C, care  se gaseste din abundenta in citrice si este esentiala pentru producerea de colagen, care asigura elasticitatea pielii. Vitamina C este utila si in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. Aceasta vitamina nu numai ca protejeaza impotriva efectelor nocive ale expunerii pielii la soare, dar poate ajuta si la remedierea ridurilor deja formate.

Vitamina K este se gaseste in majoritatea legumelor verzi, precum salata, spanac sau varza. Aceasta vitamina este utila in prevenirea vanatailor, mai ales in cazul persoanelor trecute de varsta de 50 de ani. Vitamina K ajuta la mentinerea colagenului in tesutul epitelial, ajutand la pastrarea grosimii pielii, reducand astfel incidenta vanatailor si chiar ascunzand venele care, odata cu varsta, devin din ce in ce mai vizibile, mai ales pe brate.

 

morcov mangoVitamina A este disponibila intr-o mare varietate de fructe si legume precum morocvi, mango, napi si cartofi dulci, iar efectele sale antioxidante sunt extraordinare. Vitamina A incetineste descompunerea colagenului si este foarte importanta pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos, dar si pentru o piele si o vedere cat mai buna. De asemenea, vitamina A poate fi aplicata local, pe piele, pentru a beneficia de efectele anti-imbatranire.

Vitamina E are efecte benefice asupra pielii, mai ales cand este combinata cu vitamina C. Vitamina E ajuta impotriva radicalilor liberi la nivel celular, protejand celulele si facandu-le mai putin vulnerabile. Aceasta vitamina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti disponibili in natura, ajutand la protectia impotriva efectelor negative ale expunerii la soare. Vitamina E este solubila in grasimi si este gasita in multe uleiuri, cum este cel de floarea soarelui, uleiul de soia, dar si in nuci si seminte.

 

galbenusVitamina D este foarte importanta in cea ce priveste sanatatea oaselor, fiind puternic legata de absorbtia calciului in organism. Unul dintre factorii care pot schimba infatisarea cuiva este deteriorarea sistemului osos, in sensul scaderii densitatii osoase. Cu cat oasele sunt mai sanatoase, cu atat structura osoasa a organismului este mai solida, iar trupul arata mai sanatos si mai tanar.

Alimente precum pestele gras, unele produse lactate si galbenusul de ou sunt surse foarte bune de vitamina D. Aceasta substanta este produsa de organism si in timpul expunerii zilnice la soare, dar cremele solare cu factor mare de protectie pot suprima acest efect benefic. Totusi, medicii recomanda ca vitamina D sa fie obtinuta din dieta, intrucat expunerea la lumina solara fara protectie este periculoasa, putand duce la aparitia cancerului de piele, pe langa imbatranirea prematura cauzata de uscarea si arderea pielii.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*