DSP Buzau declanseaza o supracampanie de vaccinare impotriva rujeolei

6 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Vaccinarile vor incepe in data de 20 decembrie, iar pana atunci se efectueaza o actiune de catagrafiere a copiilor cu varste intre 9 luni si 9 ani care trebuie imunizati, in paralel cu o campanie de convingere a parintilor cu privire la necesitatea vaccinarii antirujeolice.

 

Dr. Carmen ScanteiIn contextul epidemiei de rujeola care a facut, in cursul acestui an, 1.366 de victime, dintre care sase au decedat, Ministerul Sanatatii a dispus demararea unei campanii masive de vaccinare impotriva acestei boli, dat fiind faptul ca izbucnirea epidemiei se datoreaza in principal scaderii ratei imunizarii.

Buzaul se numara printre cele 30 de judete in care au fost semnalate imbolnaviri de rujeola, boala fiind confirmata in cazul a cinci pacienti, cu varste cuprinse intre 6 luni si 28 de ani.

Medicul Carmen Scantei, coordonatorul Departamentului Epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, a declarat in cursul zilei de astazi, ca principala cauza care a dus la o adevarata „explozie” a numarului de imbolnaviri in intreaga tara este scaderea ratei vaccinarii impotriva rujeolei, precizand ca la nivelul judetului Buzau situatia este alarmanta din acest punct de vedere. Astfel, in conditiile in care rata optima de vaccinare, prin care se impiedica izbucnirea unor epidemii este de peste 95%, la nivel national s-a raportat, anul acesta, o imunizare de 85% a copiilor eligibili, iar Buzaul se afla sub media nationala, cu o rata de acoperire vaccinala impotriva rujeolei de 78-79%.

 

lege vaccinareCa urmare a dispozitiilor venite de la Ministerul Sanatatii, DSP Buzau pregateste o supracampanie de vaccinare impotriva rujeolei, care va fi demarata pe 20 decembrie. Dat fiind pericolul extinderii epidemiei, s-a luat decizia ca varsta la care copiilor li se va face prima inoculare sa fie scazuta de la 12 la 9 luni,  avandu-se in vedere toti copiii pana in 9 ani care nu au fost vaccinati pana acum niciodata sau nu li s-a facut a doua imunizare, care se administreaza la varsta de 5 ani.

Pentru ca in cadrul acestei supracampanii sa poata fi vaccinati toti copiii eligibili, in aceasta perioada se desfasoara o actiune de catagrafiere, in care reprezentantii DSP colaboreaza cu medicii de familie si cu 60 de mediatori sanitari si asistenti comunitari. Scopul acestei actiuni este acela de identificare a copiilor care nu au fost vaccinati impotriva rujeolei sau sunt restantieri la imunizare, astfel inca acestia sa poata fi vaccinati in cadrul campaniei care va incepe in data de 20 decembrie.

 

copii saraciIn paralel, se duce si o munca de lamurire cu parintii acestora, pe care reprezentantii DSP, mediatorii sanitari si asistentii comunitari se chinuie sa ii convinga sa fie de acord cu vaccinarea copiilor si sa se prezinte cu acestia la medicul de familie in vederea imunizarii.

In cazul in care parintii respectivi se vor dovedi de neclintit in decizia lor de a nu-si vaccina copiii, li se va cere sa semneze o declaratie ca isi asuma refuzul vaccinarii copiilor, pe baza datelor din documentele de identitate, astfel incat sa poate fi trasi la raspundere in cazul in care refuzul lor va avea repercursiuni nedorite asupra sanatatii copiilor lor sau altor copii si a intregii comunitati din care fac parte.

La nivelul judetului Buzau, cei mai indarjiti in refuzul de a-si vaccina copiii sunt parintii din mediul urban, care isi bazeaza decizia pe argumente „documentate” indeosebi de pe site-uri obsure sau pe „invataturile” propovaduite de diverse personaje dubioase in mediul on-line. In mediul rural, cei mai multi parinti care nu se prezinta cu copiii la medicul de familie pentru vaccinare nu precizeaza in mod expres ca refuza vaccinarea, iar o alta categorie de parinti care refuza vaccinarea, atat in mediul urban cat si cel rural, este cea a familiilor de etnie rroma sau care decid astfel din cauza unor precepte de ordin religios. Cele mai scazute rate de imunizare antirujeolica sunt in comunitatile de romi din cartierul Simileasca si din localitatile Calvini si Ramnicelu.

Medicul Carmen Scantei a precizat ca „s-au purtat numeroase discutii cu parintii si liderii din aceste comunitati, insa, desi pareau ca s-au lasat convinsi, intelegand importanta vaccinarii, parintii din aceste comunitati si-au schimbat atitutinea cand au fost chemati sa se prezinte cu copiii la vaccinare, fiind asteptati in zadar de medici.

 

Depozitul DSP contine 2.000 de vaccinuri

Depozitul DSP contine 2.000 de vaccinuri

Epidemiologiul sef al DSP Buzau a mai precizat ca falsa impresie ca lipsa vaccinarii nu reprezenta un pericol se datoreaza faptului ca vaccinul importiva rujeolei se administreaza in Romania din 1979, iar de atunci nu au fost consemnate niciun fel de efecte adverse, vaccinul nereprezentand niciun pericol pentru sanatatea sau integritatea copiilor. „Focarele de imbolnavire inregistrate anul acesta arata insa ca scaderea ratei imunizarii incepe sa-si faca efectul negativ, expunand populatia la imbolnaviri care pot duce la sechele grave si chiar la deces, iar acest fapt trebuie sa fie constientizat de toata lumea, pentru ca fiind vorba despre o boala contagioasa, parintii care refuza imunizarea isi asuma nu numai riscul imbolnavirii propriilor familii, ci si a celor cu care vin in contact”, a explicat dr. Scantei.

In cadrul supracampaniei vor fi vaccinati atat copiii aflati la varsta optima cat si restantierii, neputandu-se preciza la acest moment care va fi numarul exact al acestora, intrucat nu s-a finalizat catagrafierea si nici nu se stie in ce masura parintii vor fi de acord cu imunizarea.

In depozitele DSP Buzau se afla, in prezent 2.000 de doze de vacin ROR, la care se adauga dozele care au fost deja distribuite medicilor de familie. In masura in care acestia isi vor epuiza stocurile, le vor putea completa din rezerva DSP, care, la randul sau, va fi completata cu alte doze trimise de la Ministerul Sanatatii, in functie de numarul de copii catagrafiati la nivelul judetului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*