Dramele bolnavilor care si-au cerut in instanta dreptul la viata

Sunt oameni ajunsi la captul rabdarii, carora amagirea data de promisiunile mincinoase ale autoritatilor le-a facut si mai mult rau decat boala in sine.

 

mars pacienti 6Au marsaluit pe strazi, purtand portrete ale durerii reprezentandu-i pe aceia dintre ei ajunsi in stadii avansate ale bolii, epuizati fizic si psihic din cauza lipsei accesului la un tratament adecvat. Au sperat ca din luna aprilie, asteptarea de peste sase ani va lua sfarsit. Fara niciun efect, insa, asupra guvernantilor. Bolnavii acestia, ca de altfel intreaga populatie, s-au vazut din nou amagiti, noua conducere venita la Ministerul Sanatatii nefacand niciun gest de mormalitate pentru a le usura suferinta.

Bolnavii au apelat la ultima solutie pe care o mai aveau la indemana pentru a forta autoritatile sa le plateasca tratamentele de care au atata nevoie. Sapte dintre ei au dat statul in judecata, cerand o ordonanta presedintiala, prin care Ministerul Sanatatii si Guvernul sa fie obligate sa le deconteze tratamentele extrem de scumpe pentru bolile cronice de care sufera, iar instanta le-a dat castig de cauza. Este insa doar o prima batalie castigata, pentru ca reprezentantii CNAS au anuntat deja ca vor face recurs, nu neaparat pentru ca nu ar dori sa ii ajute pe cei sapte pacienti, ci pentru ca asa impun procedurile, medicamentele respective nefiind inscrise pe lista de compensate, iar decontarea lor neputand fi facuta respectand cadrul legal.

 

tribunalDincolo de batalia in instanta si de declaratii se ascund dramele unor oameni cu care viata a fost nedreapta si care au avut ghinionul de a se imbolnavi intr-o tara in care sistemul de sanatate este la pamant,  iar banii platiti pentru asigurarile de sanatate nu le garanteaza decat cateva comprese reci pe frunte si doua-trei pastile, plus paharul cu apa aferent.

Unul dintre cei sapte pacienti care a ales sa isi ceara drepturile in instanta este bucuresteanul Alexandru Groper. Are 26 de ani, este inginer, iar de un an si jumatate nu a mai mers la serviciu, pentru ca boala nu i-a mai permis. „In prezent, starea mea generala este relativ buna, tinand cont de tratamentele cu citostatice. In iulie 2012, am fost diagnosticat cu melanom malign. Am avut trei recidive pe ganglionii inghinali dreapta, cea mai recenta recidiva a fost in mai. Era dupa ce am primit tratamentul decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Medicii din Romania si chiar un profesor de la Viena, pe care i-am consultat, mi-au spus ca tratamentele pe care le fac sunt degeaba si ca ar trebui sa mai am rabdare pana in aprilie 2014, cand mi s-a spus ca ar fi urmat sa fie introdus pe lista un tratament nou, Zelboraf”, a declarat acesta, precizand ca inca asteapta ca medicamentul respectiv sa fie inclus pe lista de compensate.

 

cancerAlti pacienti au fost reprezentati in instanta de parinti, avand o varsta prea frageda pentru a putea lupta si cu boala si cu autoritatile. Imets Joszef Aba este mama unei fetite de 10 ani, care sufera de artrita idiopatica juvenila. „Diagnosticul a fost pus cand copilul avea un an si opt luni. Am folosit toate tratamentele de pe lista si nu au fost bune. Cand am inceput tratamentele, copilul mergea, dar dupa acesta nici nu se mai putea tine pe picioare si a ajuns in scaunul cu rotile. In urma cu doi ani, am primit o sponsorizare pe un an de zile pentru medicamentul RoActemra, de la compania producatoare. Imediat dupa administrare, copilul a inceput sa mearga din nou. Ulterior, a trebuit sa cumpar tratamentul, care costa 3.200 de lei pe luna” a povestit aceasta in sala de tribunal, precizand ca pentru a asigura tratamentul copilului, familia a epuizat toate economiile, fiind nevoita sa faca si un credit de 10.000 de lei, bani cheltuiti doar pe medicamente.

 

chimioterapieTot de parintele sau a fost reprezentat in instanta si un tanar de 19 ani din Constanta, tanarul fiind ocupat in aceste zile cu examenul de bacalaureat. Acum doi ani, baiatul a fost diagnosticat cu cancer hepatic cu metastaze pulmonare si peritoneale. Majoratul si l-a serbat la spitalul Marie Curie, unde fusese internat pentru a face 30 de sedinte de chimioterapie, ulterior fiind mutat la Fundeni, pentru ca in cele din urma medicii sa constate ca tratamentele nu au dat nciun rezultat. Parintii au fost indrumati sa-si duca fiul la o clinica privata, pentru a vedea ce medicament ar fi eficient. Acolo, ar fi aflat ca exista doar doua medicamente ce ar avea efect asupra mutatiilor pe tumori, unul nefiind aprobat pentru Romania, nefiind inclus in lista compensatelor. „In ciuda suferintei, copilul meu a mers la scoala, acum da bacalaureatul. Din ianuarie, nu a mai luat niciun medicament. Pana acum, am cheltuit pe tratamente si analize aproape trei miliarde de lei vechi. Am fost si la clinici din Israel, Austria si Germania, la ultima fiind bataie de joc – nu l-au tratat, nu ne-au spus ce ar fi de facut, nu ne-au explicat daca avem sau nu sanse, ne-au trimis acasa fara bilet de externare, pe care l-am primit dupa o luna de zile”, a relatat tatal tanarului, care a castigat in instanta dreptul de a-i fi decontat medicamentul care costa 27.500 de lei pe luna.

 

Marius Savu, presedinte ANM

Marius Savu, presedinte ANM

In acest timp, Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a declarat ca ca pentru unul dintre medicamentele solicitate de cei care au dat in judecata autoritatile exista alternativa, oferita gratuit de producator pentru 137 de pacienti. „Vorbim de un caz punctual de melanom malign. Compania concurenta a oferit pana in momentul de fata un medicamente gratuit numit Yervoy unui numar de 137 de pacienti cu afectiuni oncologice. Suprinzator, cei sapte pacienti ori nu au fost informati de catre medicul lor curant, ori medicul lor curant a vrut sa impuna un alt produs al companiei concurente, dar in niciun caz nu si-a dorit sa ofere gratuit macar pentru o anumita perioada de timp un medicament foarte scump. Ma gandesc de ce aceasta companie care consuma la ora actuala cele mai multe fonduri din sistemul de asigurari de sanatate foloseste astfel de tehnici? Este incorect pentru bolnav”, a declarat ieri seara Mariu Savu, sugerand ca la mijloc ar putea fi vorba de unele interese ale unor companii producatoare, interese pe casre medicii ar fi incercat sa le protejeze.

E greu de crezut ca un medic nu vrea sa-si ajute pacientul…

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*