Dividendele, de la Nobel la regimul fiscal actual

6 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Stiati ca Premiile Nobel s-au nascut din dividende? Ei bine, savantul si industriasul suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, si-a exprimat in testamentul sau redactat la Paris, in 1895, cu un an inainte de a muri, dorinta de a dona in fiecare an veniturile generate de imensa lui avere unor personalitati care au adus mari servicii omenirii. Aproximativ 31,5 milioane de coroane suedeze, care in prezent inseamna echivalentul a 1,5 miliarde de coroane (aproximativ 162 de milioane de euro) au alcatuit un capital ale carui dividende anuale trebuie distribuite „acelora care, pe parcursul anului precedent, s-au consacrat interesului public si binelui omenirii“.

Premiul Nobel pentru Medicina si derivatele acesteia constituie una dintre cele mai importante recunoasteri a muncii cercetatorilor pentru binele omenirii. Romanul George Emil Palade, absolvent al Colegiului Hasdeu din Buzau a fost, in 1974, unul dintre beneficiarii acestui premiu.

 

Ce este dividendul?

Potrivit dictionarelor de specialitate,DIVIDÉND (‹ fr., it., germ.; {s} lat. dividendus „care trebuie sa fie impartit”) s. n. Parte a profitului net (cota procentuala) al unei societati pe actiuni, repartizata anual actionarilor in functie de capitalul subscris (valoarea nominala a actiunilor), declarata oficial. ◊ D. brut = valoarea beneficiului de distribuit, declarata anual administratiei fiscale, care serveste ca baza de calcul al impozitului asupra unei societati (firme). ◊ D. net = suma incasata efectiv de un actionar, reprezentand partea de ce i se cuvine din beneficiul brut diminuat cu impozitul aferent. ♦ Parte ce revine fiecaruia dintre creditorii urmaritori din activul net al unui comerciant falit”.

Intr-o forma mai accesibila putem defini dividendul ca fiind o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica asociatilor, din profitul net realizat in anul precedent. Dividendele se acorda diferentiat, in raport cu numarul de parti sociale detinute de fiecare asociat in parte, daca in actul constitutiv nu se prevede altfel.

 

Cand se pot acorda dividendele?

Pentru societatile cu capital integral privat, asa cum sunt si cabinetele medicale individuale, clinicile sau laboratoarele de analize, legea nu prevede niciun fel de restrictii cu privire la modul de repartizare a profitului contabil net; ca urmare, acesta poate fi distribuit in totalitate pentru dividende. Acestea se distribuie din profitul net realizat de societatea comerciala. O conditie esentiala pentru acordarea dividendeleor este realizarea de profit net in anul precedent.

 Dividendele nu pot fi acordate decat ulterior depunerii bilantului contabil anual si a declaratiei anuale de impozit pe profit. Prin aceste documente este certificat caracterul definitiv al profitului si repartizarea acestuia pe destinatia dividende, conform hotararii Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) sau asociatilor, dupa caz, in functie de forma juridica de organizare a societatii comerciale in cauza. Prin hotararea adunarii generale se va mentiona si termenul de plata a dividendelor. Daca nu se stabileste un termen de plata prin hotararea  adunarii generale, dividendele se platesc cel tarziu la 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.

 

Ce se intampla daca societatea nu plateste dividendele?

Conform legii, societatea care incalca regula achitarii dividendelor la termenele stabilite, trebuie sa plateasca daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale sau la nivelul dobanzii stabilite prin actul constitutiv ori prin hotararea adunarii generale a asociatilor,  care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat. Dividendele neridicate raman evidentiate in balanta contabila pana la data platii sau pana la data prescrierii. Dividendele neachitate se prescriu in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.

Exista si situatii in care societatile nu pot distribui dividende, un exemplu fiind cel in care societatea inregistreaza pierderi sau in cazul in care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate.

 

Regimul fiscal al dividendelor

Cota de impozit este de 16%, aplicabila dividendului brut distribuit. Asta inseamna ca la dividende distribuite in suma de 10.000 lei, se va plati un impozit de 1.600 lei, iar dividendele nete ramasa dupa plata impozitului sunt in suma de 8.400 lei.

Impozitul pe dividend se  retine, se declara si se plateste de catre persoana juridica platitoare de dividende, cu regim de retinere la sursa pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care se plateste dividendul.

Impozitul pe dividende se declara la randul 12 – Impozit pe venituri dividende distribuite persoanelor fizice din formularul 100 – Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat si se plateste la Bugetul de stat.

Platitorii de venituri din dividende au obligatia depunerii formularului 205Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sura, pe beneficiari de venit, pana la 30 iunie anul urmator realizarii venitului.

Daca dividendele respective nu au fost achitate in mod efectiv pana la sfarsitul anului pentru care au fost acordate, trebuie platit impozit pe dividende pana la termenul limita de 25 ianuarie a anului urmator realizarii venitului.

 

Exceptii de la plata impozitului pe dividende

In cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine de o perioada de 2 ani impliniti la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, atunci dividendele sunt scutite de impozit.

Daca este vorba despre o societate care are asociati persoane fizice sau juridice nerezidente, trebuie tinut cont si de prevederile Conventiilor de evitare a dublei impuneri la care tara noastra este parte, iar in acest sens trebuie abordat si art.118 Cod fiscal.

Nu este obligatorie repartizarea pe dividend a profitului la inchiderea exercitiului financiar, operatiunea in sine putand avea loc si ulterior, dar la momentul distribuirii si platii ulterioare a dividendelor (provenite din profiturile nerepartizate ale exercitiilor financiare anterioare) acestea se vor supune regimului fiscal in vigoare la data respectiva.Aspectele devin mai complexe din punct de vedere al tratamentului fiscal in cazul profiturilor nerepartizate.

In Codul Fiscal, impozitarea dividendelor este tratata in  art.36 Cod fiscal, in cuprinsul Titlului II – Impozitul pe profit, cat si al Titlului IIIImpozitul pe venit si al Titlului VImpozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania. 

*In fiecare sambata, consultantul nostru ofera raspunsuri la intrebarile din sfera contabilitatii (nu au caracter de consultanta juridica), transmise pe adresa  redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este specialist in contabilitate si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.

 


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*