Directiile de sanatate publica, luate in vizor de ministrul Sanatatii

22 februarie 2016 | 2 comentarii |

Patriciu Achimas Cadariu a cerut directiilor de sanatate publica mai multa responsabilitate si seriozitate in desfasurarea activitatii. Toate unitatile sanitare cu paturi, publice si private, vor fi controlate de Inspectia Sanitara.

 

spital copiiZvonul ca s-ar desfiinta Directiile de Sanatate Publica nu se confirma, dar conducerile acestora au fost trase de urechi de catre ministrul Sanatatii. Astazi, in cadrul unei videoconferinta sustinuta de conducerea Ministerului Sanatatii cu reprezentantii directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, ministrul Patriciu Sachimas Cadariu a cerut mai multa responsabilitate subordonatilor din teritoriu si a dispus efectuarea unor controale tematice in toate spitalele, publice si private.

Ultimul eveniment din Arges ne-a aratat ca un intreg lant de informatii nu a functionat. Va atrag atentia ca neraportarea sau neatentia poate costa vieti care nu mai pot fi aduse inapoi. Nu este cazul de a compromite descentralizarea, dar asta nu inseamna sa ne abandonam pacientii in locuri unde nu pot primi tratament adecvat. Avem legislatie pe care trebuie sa o aplicam. Fac un apel la dumneavoastra sa va ganditi ca in spital se afla un membru din familie sau un apropiat si atunci poate veti avea mai multa empatie si seriozitate in supravegherea si controlul sistemului sanitar din judet, a declarat ministrul Sanatatii, Achimas Cadariu, in cadrul videoconferintei.

 

Patriciu Achinas Cadariu si Victor Strambu

Patriciu Achinas Cadariu si Victor Strambu

Pentru a stimula o actiune proactiva a directiilor de sanatate publica, in vederea centralizarii situatiilor epidemiologice si a cazurilor clinice deosebite, ministrul a cerut ca, spitalele publice si private sa infiinteze propriul Registru de boli transmisibile si evenimente neasteptate si Registrul de complicatii asociate ingrijirilor medicale. Acestea vor fi verificate saptamanal, de catre reprezentantii desemnati ai directiilor de sanatate publica judetene.

De asemenea, ministrul Sanatatii a dipus astazi ca, in perioada 10-25.03.2016, Inspectia Sanitara de Stat sa efectueze o actiune de control in toate unitatile sanitare cu paturi publice si private.

Ministerul Sanatatii va transmite, pana pe 25 februarie, planul tematic de control, metodologia, responsabilitatile si obiectivele care trebuie atinse prin controalele incrucisate.

Ma astept ca aceste controale sa fie tratate cu maxima responsabilitate, profesionalism si perseverenta astfel incat, la sfarsitul perioadei de control managerii sa aplice in mod corect prevederile normelor sanitare si sa inteleaga ca respectarea acestora reprezinta o conditie esentiala pentru pacientii tratati in unitatile sanitare, a mai spus ministrul Sanatatii.

 

curatenie spitaleIn cadrul videoconferintei de astazi, conducerea MS a mai solicitat directiilor de sanatate publica o colaborare interna mai buna intre departamentele de supraveghere si control, precum si o colaborare externa mai sustinuta cu unitatile sanitare din judet.

De asemenea, a fost ceruta informarea imediata a structurilor centrale, in caz de evenimente neprevazute, precum si verificarea masurilor care se iau de catre unitatile sanitare in aceasta perioada, in privinta supravegherii si controlului infectiilor respiratorii si gripei.

 Remintim cititorilor ca autotitatile din Sanatate au impus reguli stricte de ingiena siu supraveghere a bolilor transmisibile si au restrictionat accesul in spitale in aceasta perioada, pentru a se evita raspandirea virusurilor si expunerea bolnavilor, si asa cu imunitatea scazuta din cauza boililor de care sufera.

 



Comentarii (2)

  1. Delia Rasnoveanu spune:

    Atata timp cat nu sunt epidemiologi suficienti, cat nu se scot posturi la rezidentiat si cat nu sunt motivati, nu vor fi niciodata declarate infectiile nosocomiale (IN). Atata timp cat in contractul de management la spital se pedepseste raportarea IN peste un prag stabilit aleatoriu, nu se vor raporta! Intai sa schimbam legislatia, sa o apropiem de cea europeana, sa stimulam medicii sa declare si apoi sa facem controale! Cat timp in Ordinul MS cu sporuri un epidemiolog are 7% si are contact cu toata mizeria din spital, iar un preot are 10% (!!!), nu vom face nimic.

  2. Silvana Dan spune:

    Toti furnizorii de servicii medicale au obligatia de a raporta bolile transmisibile conform Ordinului Ms 1466/2008 si Hgr 589/2007 DSP Epidemiolgie.

Adaugati un comentariu


 

*