De Ziua Copilului, Ministerul Sanatatii vaccineaza pe jumatate

1 iunie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a anuntat ca trimite in teritoriu 125.000 de doze, in contextul in care luna trecuta erau 32.000 de copii nevaccinati, dar ceea ce s-a trimis la directiile de sanatate publica nu ajunge nici pentru recuperarea restantierilor… 

 

vaccinare_copiiLa noi, ca la nimeni! In contextul in care toate statisticile arata o scadere ingrijoratoare a ratei de vaccinare si iminenta riscului izbucnirii unpor epidemii si chiar pandemii, la noi exista o criza de vaccin perpetua. Si nici nu se intrevad sperante de remediere a situatiei.

Vaccinul hexavalent, spre exemplu, care in unele judete lipseste de mai bine de o jumatate de an, a inceput sa fie distribuit in teritoriu, dar numarul de doze achizitionate de Ministerul Sanatatii este cu aproximativ o treime mai mic decat numarul copiilor restantieri, care ar trebui recuperati, ca sa nu mai vorbim despre cei care se vor naste de acum incolo…

Ministerul Sanatatii a anuntat ca „de la 1 iunie, vor  fi livrate catre Directiile de Sanatate Publica un numar de 125.000 doze de vaccinuri hexavalent, pentru continuarea activitatii de vaccinare a copiilor eligibili la grupele de varsta 2-4-11 luni, precum si pentru recuperarea copiilor care nu au fost vaccinati in aceasta perioada”, iar medicii de familie au fost rugati sa demareze programarea la vaccinare a copiilor eligibili si a celor care nu au fost vaccinati pana in prezent.

Ceea ce nu spune Ministerul Sanatatii este, insa, ca acest „cadou” de Ziua Copilului este unul injumatatit, asa ca multi parinti vor fi nevoiti in continuare sa-si cumpere cu bani din buzunar serul de care copiii ar trebui sa beneficieze gratuit, daca vor sa-si imunizeze copiii, desi acest vaccin este inclus in Programul National de Imunizare pe care ar trebui sa-l sustina statul.

 

Mihaela Voineagu

Mihaela Voineagu

La Buzau, spre exemplu, vaccinul hexavalent nu se mai afla in stocurile DSP sau ale medicilor de familie de peste trei luni. Marti, lotul de vaccin repartizat judetului nostru a sosit la sediul DSP dar… surpriza, numarul dozelor este mai mic decat al copiilor restantieri, ca sa mai vorbim despre cei care se nasc de acum incolo si devin eligibili!!!

 „S-au primit 2.280 de doze de vaccin hexavalent, iar ca sa ajungem la zi cu imunizarea ne-ar mai fi fost necesare inca vreo 1.000 de doze. Acesta care s-a primit se va distribui, incepand cu 1 iunie, medicilor de familie, dar din pacate va fi imposibil ca acestia sa imunizeze toti copiii care sunt eligibili in aceasta perioada sau care ar fi trebuit vaccinati in ultimele luni”.

Conducerea DSP Buzau nu stie nici daca Minsiterul Sanatatii va remite un nou lot de vaccin, in perioada urmatoare, asa ca nu poate spune decat ca nu are posibilitatea sa asigure vaccinarea tuturor copiilor.

 

vaccin bcgVaccinul hexavalent Hexyon/Hexacima combina cele 3 vaccinuri care se fac la 2 luni, 4 luni, 6 luni si 1 an, impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B si poliomielitei intr-unul singur, deci o singura injectie.

Vaccinul vine in seringa preumpluta, usurand administrarea lui si marindu-i in acest mod si eficacitatea, eliminandu-se din greselile de administrare sau… daca tot este un subiect de actualitate, eliminand riscul de contaminare.

O alta imbunatire majora este ca vaccinul anti-pertusis este acelular, iar cel anti-poliomielitic este inactivat.

Au existat, in ultima vreme, multe comentarii, mai ales in mediul online, impotriva vaccinarii si a tipului de vaccin administrat copiilor din Romania. Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a dat insa asigurari ca a aprobat distribuirea vaccinului pentru a evita pe cat posibil intreruperi in aprovizionarea cu vaccin hexavalent, iar Ministerul Sanatatii a prezizat, in urma cu cateva zile, ca nu exista nicio legatura de cauzalitate intre administrarea vaccinului, sindromul hemolitic uremic si imbolnavirea copiilor din Arges.

 

vaccinFirma care produce vaccinul a reconfirmat, zilele acestea, faptul ca serurile de imunizare sunt sigure si eficiente, indeplinind toate normele de siguranta. Reprezentantii Sanofi Pasteur au tinut sa faca aceasta mentiune din cauza informatiilor vehiculate in ultima vreme despre o asa-zisa legatura intre sindromul hemolitic uremic de care s-au imbolnavit mai multi bebelusi si vaccinul cu pricina.

Acestia spun ca „vaccinul, indiferent sub care dintre cele trei denumiri este comercializat- Hexaxim®, Hexyon® si Hexacima® -este in deplina concordanta cu legislatia locala si europeana si a fost prezentat autoritatilor romane cu toata documentatia si toate certificarile de calitate necesare. Ca si in cazul tuturor vaccinurilor furnizate catre tarile Uniunii Europene, Hexaxim® a intrat pe piata din Romania numai dupa ce a primit un certificat EU de eliberare a lotului din partea Sanofi Pasteur si a unui organism independent, Laboratorul Oficial de Control al Medicamentelor (OMCL), respectand procedurile administrative ale Uniunii Europene”.

Firma producatoare confirma astfel, inca o data, faptul ca au fost respectate in permanenta toate procedurile europene de famacovigilenta si conformitate pentru introducerea vaccinului Hexaxim® pe piata din Romania. Mai mult, vaccinul hexavalent, indiferent de marcile comerciale sub care este vandut – Hexaxim®, Hexyon® si Hexacima® – sau tarile sale de destinatie, are ca tara de origine Franta, iar producatorul garanteaza si documenteaza intotdeauna calitatea vaccinurilor sale, cat si a intregului proces de livrare in depozitele partenerilor agreati, iar cazul de fata nu reprezinta in niciun fel o exceptie de la aceasta regula.

 

Sperand intr-o rezolvare a situatiei in ceea ce priveste aprovizionarea cu vaccinuri, noi le dorim tuturor copiilor SANATATE si LA MULTI ANI!

 


Adaugati un comentariu


 

*