De ce se tine „secret” numarul real al diabeticilor din Romania?

18 aprilie 2016 | 1 comentariu |

Este intrebarea pe care si-o pune de mai multi ani, dr. Maria Mota, unul dintre medicii cu o activitate intensa in domeniul diabetologiei, impreuna cu colegii sai.

 

Prof.dr. Maria Mota

Prof.dr. Maria Mota

In cadrul celei de-a saisprezecea editii a Conferintei Anuale de Arterotromboza, medicul primar Maria Mota, specializat in diabet, nutritie si boli metabolice, a ridicat din nou problema lipsei unui registru national pentru diabet. Medicul spune chiar ca a ajuns la concluzia ca nu se doreste existenta unui astfel de document, din motive pe care nu a reusit inca sa le inteleaga. Desi diabetul constituie unul dintre cele mai mari riscuri pentru sanatate in zilele noastre, nu exista si nu a existat vreodata o situatie exacta, de ultima ora, a pacientilor cu diabet din Romania, o centralizare la nivel national.

Dr. Maria Mota a facut aceste afirmatii prin prisma experientei pe care o are atat ca medic specialist, cat si ca membru al diferitelor comisii de la nivelul Ministerului Sanatatii, calitate in care a incercat timp de 15 ani sa infiinteze un astfel de registru, toate tentativele esuand in faza finala. „Dorim toti registru national pentru diabet. Cam de 15 ani, facand parte si din comisiile de la minister, pe o perioada lunga de timp, pana in urma cu doi ani, am facut tot ce era posibil pentru un registru la nivel national. Cand ne apropiam de finalizare, aparea ceva. Eu am convingerea ca nu se doreste un registru la nivel national. Care este exact motivul, nu as putea sa va spun”, a precizat dr. Maria Mota in cadul conferintei.

 

cabinet diabetAceasta a precizat insa ca banuieste cam care ar fi motivele pentru care nu se doreste infiintarea unui registru national. Acestea ar fi legate de dorinta autoritatilor ca numarul real al bolnavilor de diabet sa nu fie cunoscut, pentru ca este unul foarte mare, iar fondurile necesare pentru tratament sunt pe masura si greu de asigurat. In plus, si numarul de specialisti care sa ii trateze pe acesti pacienti este extrem de mic in comparatie cu cel al bolnavilor, iar acesta ar fi un alt motiv pentru care nu se doreste infiintarea registrului national pentru diabet. „Probabil nu se doreste sa se vada ca numarul de pacienti este extrem de mare, ca este nevoie de fonduri si de personal, poate pentru faptul ca este greu sa secretizezi datele si un numar tot mai mare de pacienti nu vrea sa se stie ca sufera de aceasta boala. De fapt, sunt si niste reglementari foarte dure referitoare la secretizarea datelor. Ideea unui registru national mi se pare tot mai indepartata. Eu nu cred ca se va realiza, insa majoritatea judetelor au registre judetene”, a mai declarat specialistul.

 

diabetCe se cunoaste cu certitudine este ca numarul pacientilor tratati in cabinetele policlinicilor si in spitalele de stat este mult mai mare fata de cel al pacientilor tratati in cabinetele private. Iar numarul medicilor specialisti din sistemul public de sanatate este extrem de mic, existand situatii cand un singur medic trebuie sa faca fata la cateva mii de pacienti. „Presiunea ramane tot pe cabinetele de stat, pe policlinicile de stat, unde sunt putini medici. Aici, pacientul are garantia ca un medic care este selectat printr-un concurs, probabil ca asa gandesc pacientii, are o valoare mai mare si acorda o atentie mai mare si este cumva si validat de comunitatea medicala din cadrul spitalului” mai spune dr. Maria Mota.

Estimarile arata ca in Romania sunt, la acest moment, peste 1.750.000 de bolnavi de diabet, cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani, aproximativ 23.000 dintre acestia fiind inregistrati in judetul Buzau, prevalenta acestei afectiuni in randul populatiei fiind de 11,6 la suta. Pentru anul in curs, 21 la suta din fondurile alocate de CNAS programelor nationale curative sunt destinate pacientilor cu diabet.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. ELISABETA ISPAS spune:

    Nu sunt de vina medicii ci pacientii, pur si simplu le este rusine sa recunoasca diagnosticul si cind ajung in stare critica nu se mai poate face nimic. Un simplu chestionar le este rusine de oameni, le este frica de medicul de specialitate ca nu mai primesc tratamentul, nu vor sa-si expuna dorintele, ofurile, ca nu se realizeaza nimic nu primesc nimic si sunt luati in vizor.
    Ma lupt cu ei dar in zadar, raspunsul ce-mi dai? Ce poti sa le dai daca nu dau nici cotizatie, din ce? Cu multa stima, presedinta asociatiei “SPERANTA DIABETICILOR CUGIR”

Adaugati un comentariu


 

*