Coplata pentru serviciile medicale intra in vigoare peste zece zile

21 martie 2013 | 0 comentarii |

Incepand cu 1 aprilie, bolnavii care ajung la spital vor plati la externare, o suma modica (coplata), cuprinsa intre 5 si 10 lei. Directorii de spitale care acumuleaza arierate trei luni consecutiv sunt destituiti, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru serviciile medicale oferite bolnavilor.

 

Este de-acuma cert, nu e o pacaleala de 1 aprilie. Coplata pentru serviciile medicale intra in vigoare peste zece aile, odata cu aplicarea contractului-cadru privind sistemul de asigurari sociale de sanatate, a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, exprimandu-si speranta ca aceasta va duce la scaderea internarilor nejustificate. Ministrul a tinut sa sublinieze ca s-au facut „eforturi imense” in discutiile cu Fondul Monetar International pentru ca taxa sa aiba o valoare mica.

Coplata se va percepe de fiecare spital, pe baza aprobarii Consiliului de Administratie al unitatii. Acestea pot decide sa ceara 5, 6, 7 sau maximum 10 lei. Suma se plateste o singura data la externare, indiferent de perioada spitalizarii. Sunt scutiti de coplata bolnavii cronici care sunt inscrisi in programele nationale (care au nevoie de mai multe internari pe an), copiii sub 18 ani, gravidele, lauzele, pensionarii care au o pensie sub 740 de ani si persoanele cu handicap. Sunt scutite de coplata si toate persoanele care reprezinta urgente medicale, a precizat Eugen Nicolaescu.

Serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata, sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ.

 

Eugen Nicolaescu – maternitate

Eugen Nicolaescu a precizat ca in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014, aprobat miercuri de Guvern, sunt trecute si categoriile de pacienti exceptati de la coplata. Ministrul Sanatatii a mai spus ca forma finala a Contractului-cadru pastreaza plata medicului de familie la 50% per serviciu si 50% per capita, si nu 70% per capita si 30% per serviciu, cum a fost prevazut in prima forma a proiectului.

Coplata a fost introdusa in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014, document aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.

Conform proiectului prezentat public in luna ianuarie de Ministerul Sanatatii, pacientii vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua. La acel moment, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ca nu este vorba sa se plateasca 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plata, cuprinsa intre minimum 5 lei si maximum 10 lei, care se va achita in ziua in care pacientul se externeaza. Coplata va fi incasata pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

 

Exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, anumite persoane cu handicap, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, precum si serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani), si pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenta.

Categoriile de asigurati scutite de coplata fac dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si cu documente si, dupa caz, declaratie pe proprie raspundere ca indeplinesc si conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Guvernul a amanat de mai multe ori introducerea coplatii in sanatate, dar introduerea acesteia era iminenta.  Sanatatea Buzoiana a aratat, inca din ianuarie, ca Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International sa introduca sistemul de coplata in primavara acestui an.

 

Proiectul de Hotarare privind Contractul-cadru (Co-Ca) prin care sunt stabilite conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 a fost, de asemenea, aprobat de Executiv, in sedinta de miercuri..

In legatura cu noutatile din noul Co-Ca, ministrul Nicolaescu a precizat ca „am incercat sa facem mai multa ordine. Cand spun asta, ineamna ca am considerat ca, de multe ori, banul public a fost dirijat dupa criterii arbitrare, si nu dupa criterii obiective si am sa va dau un exemplu simplu: au fost spitale de urgenta de cel mai inalt nivel care primeau bani mai putini ca tarif de decontare decat un spital orasenesc sau municipal. Asta arata ca decontarea se facea dupa alte criterii decat cele de competenta, cele de profesionalism si cele, mai ales, de complexitate a cazurilor pe care le rezolvau unele sau altele dintre spitale”, a afirmat Eugen Nicolaescu, apreciind ca nefiresc „sa iti bati joc de un spital care face cele mai complexe servicii medicale dandu-i un tarif mic, iar celalalt sa fie avantajat”.

In legatura cu plata medicilor de familie,actul normativ prevede acordarea a 50% pentru pacientii inscrisi pe lista, iar 50% pentru serviciile medicale acordate, la fel ca anul trecut, si nu 30% pentru liostele de pacienti si 70% pentru servicii, asa cum era initial in proiect.

Presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, declara pe 13 martie, la Targu Mures, ca incheierea contractului-cadru este o problema cronica, dar cu manifestari acute, ce apare la fiecare inceput de an, exprimandu-se convingerea ca nu vor fi modificari esentiale fata de anul trecut.

 

Medici Spital privat Patarlagele

Contractul-cadru mai prevede ca managerii spitalelor care vor înregistra arierate trei luni consecutiv vor fi schimbati din functie, dar si ca toate spitalele, inclusiv cele private, vor asigura cel putin o linie de garda. Spitalele de categoria I vor avea cel putin doua linii de garda, iar de la categoria a II-a in jos, in functie de mai multe criterii, vor avea 1 linie de garda. Acesta este un „criteriu obligatoriu si pentru spitalele private, astfel incat sa putem sa avem acelasi sitem de urmarire a calitatii actului medical si de aparare a vietii cetateanului”, subliniaza ministrul.

Totodata au fost stabilite criteriile de eligiblitate privind transferul pacientului de la spitalul privat la cel public, precum si plafonil maxim pentru plata serviciilor adiacente spitalizarii.

Reprezentantii Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private  (PALMED), sustin ca se doreste ca spitalul public sa poata factura servicii medicale in aceleasi conditii cu spitalul privat, iar limitarea la 5% din totalul numarului de paturi disponibile la nivel judetean a numarului de paturi din spitalele private cu care casele de sanatate pot contracta servicii ramane valabila, cu mentiunea ca procentul alocat spitalelor private poate fi extins doar in „situatii justificate” cu aprobarea MS si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Saptamana viitoare, presedintele PALMED va avea o intalnire cu ministrul, pentru o discutie cu „cifrele pe masa” pentru fiecare judet. 


Adaugati un comentariu


 

*