Coplata in spitale, de la 1 martie

28 ianuarie 2013 | 1 comentariu |

Bolnavii vor plati 10 lei la externare, se mentioneaza in scrisoarea de intentie a Guvernului catre FMI. La afarsitul acestui an sa va face o evaluare si se va decide daca masura este eficienta. Totodata s-a stabilit ca managerii spitalelor care inregistreaza datorii vor fi inlocuiti.

 

Guvernul a stabilit ca incepand de la 1 martie, odata cu aprobarea noului  Contract-cadru pe baza caruia se vor deconta serviciile medicale si adiacente contractate de casele de asigurari de sanatate, se va introduce coplata. Este vorba, asa cum a declarat dupa sedinta de Guvern, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, despre faptul ca „pacientul va plati, incepand de la 1 martie, cand va fi aprobat si noul Contract-cadru, o suma modica, numai la nivel de spitale, la externare. Sa stim cum se intra si cum se iese din sistem”. Nicolaescu a recunoscut ca acest lucru este stipulat si in scrisoarea de intentie convenita cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), dar ca in discutiile cu Fondul „s-a obtinut acordul ca sistemul de coplata sa nu se aplice in tot sistemul sanitar. La sfarsitul anului 2013 se va  face o evaluare a efectelor pe care le genereaza si abia dupa aceea vom stabili ce urmeaza sa se intample in continuare”.

Ministerul Sanatatii transmite ca aceasta coplata nu se va aplica in cazul serviciilor de urgenta, in ambulatoriul de specialitate, medicina de familie sau in cazul analizelor medicale, precum si persoanelor exceptate prin lege (copii, gravide, pensionari sub 750 lei/luna, bolnavi inclusi in programele nationale de sanatate, veteranilor de razboi).

 

Ministrul Eugen Nicolaescu

In vederea rezolvarii dezechilibrelor financiare din sectorul de sanatate, suntem hotarati sa aplicam urmatoarele masuri: In martie 2013, vom incepe introducerea coplatii, reprezentand o suma fixa modesta in functie de serviciile furnizate, in sectorul spitalicesc, exceptand serviciile de urgenta; vom continua sa revizuim lista medicamentelor compensate si vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare si cresterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arata in scrisoarea de intentie a Guvernului catre FMI.

Guvernul a amanat de mai multe ori introducerea coplatii in sanatate, aceasta nefiind o idee noua, ci una aprobata de pe vremea ministrului Bazac. Anul trecut au fost purtate cele mai ample si mai lungi negocieri intre Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Asociatiile profesionale medicale si asociatiile de  pacienti, sindiatele si patronatele care au colaborari sau lucreaza direct cu unitatile medicale.

 

In primavara anului 2009, fostul ministru PSD-ist Ionut Bazac spunea ca tichetul de sanatate se va introduce incepand cu 1iulie a aceluiasi an si ca aceasta „este o modalitate de rezolvare a platilor informale din spitale, dar nu se va intampla peste noapte”. Tichetul de sanatate inseamna ca pacientul plateste o suma egala cu a 12-a parte din salariul minim pe economie, intr-un an, dupa care va beneficia de gratuitate totala.

Asociatiile de pacienti au respins insa de fiecare data introducerea coplatii, apreciind ca se va ajunge „sa platim si aceste tichete, si sa dam si spaga la doctor, in aceste conditii tot pacientul avand de suferit. Pentru anumite categorii sociale, nu facem altceva decat sa le limitam accesul la medic prin introducerea acestei coplati”, declara in 2009 Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.

De atunci, sistemul de coplata a suferit numeroase modificari si amanari, dar de data aceasta se pare ca nu mai este loc de intors.

 

Dr. Vasile Astarastoaie, presedinte CMR

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof.dr. Vasile Astarastoaie, a declarat tot astazi, in direct pe un post public de televiziune, ca „nu a fost posibil sa se mai evite coplata, in relatia cu FMI, dar suma este una modica si nu va schimba nimic in sistemul de sanatate. Un lucru bun este totusi acela ca se introduce numai la nivel de spital, astfel incat pacientii, chiar si cei mai necajiti, sa poata suporta aceste consturi. este de apreciat ca dupa atatia ani in care fostii mi nistri nu au avut curajul sa aplice coplata, acum s-a decis acest lucru, si este un inceput. Problemele sistemului de sanatate nu vor fi rezolvate cu acesti bani, dar se spera ca va scadea presiunea pe spitale. Sa speram insa ca nu se va intampla tocmai cotrariul, iar bolnavii nu se vor duce buluc, la urgente!”, a spus Astarastoaie.

Tot in scrisoarea de intentie convenita de Guvernul Ponta cu FMI s-a stabilit amendarea contractelor managerilor de spitale. Acestia vor putea fi inlocuiti in urma unor evaluari trimestriale, daca spitalul inregistreaza datorii pentru trei luni consecutiv.

 

Primul ministru Victor Ponta

Pentru a evita cresterea datoriilor din sistem, premierul Victor Ponta a spus ca Guvernul va transfera resurse financiare de la spitale cu competente limitate, catre unitatile incluse in reteaua spitalelor regionale de urgenta.

 „S-a lucrat in week-end la un proiect de scrisoare de intentie pentru acordul cu FMI, care astazi a suferit unele modificari. In ceea ce priveste coplata, ne-am obligat sa introducem acest sistem de contributie din partea bolnavului, de la 1 martie, odata cu introduceerea pachetului de baza de servicii medicale, copala la internare, de fapt la externare. Este vorba de o suma modice, in jur de 10 de lei, si se va aplica doar la externare, nu la urgente, nu la medicii de familie, nu la ambulatoriu”, a declarat premierul, dupa sedinta de Guvern.

Pentru plata arieratelor spitalelor si catre farmacii, respectiv, producatorii si distribuitorii de medicamente care fac parte din acelasi „flux”, Guvernul a alocat peste 3,5 miliarde de lei in plus, astfel incat sa nu se mai inregistreze probleme in aprovizionarea cu medicamente.

Sistemul de achizitii centralizate a medicamentelor va fi evaluat in prima jumatate a acestui an.


Categorii: Actual, Spitale

Comentarii (1)

  1. Buzoianu spune:

    Joc de glezne
    Dupa o runda care se pare a fi perdanta pentru ministru – cea cu nedecontarea serviciilor catre operatorii privati, care este contrara normelor UE, acum se face o alta abureala.
    Spitalele care au datorii, si chiar foarte mari, sunt in special spitalele de urgenta.
    Sa facem o mica analiza la Spitalul Buzau care are circa 35-37 de mii de internari intr-un an. Dintre acestea, minim 40% sunt internari de urgenta (deci nu vor plati) – raman 21000 (din 35.000) care teoretic vor plati. Spun teoretic pentru ca plata se face la externare si vor fi destui cei care din diverse motive, mai mult sau mai putin reale, nu vor achita nimic la plecare.
    Presupunand ca totusi 21.000 de pacienti vor plati, suma stransa este de 210.000 lei/an, respectiv 17.500/lunar.
    Chiar credeti ca se poate acoperi ceva important din deficitul financiar lunar pe care il inregistreaza spitalul?
    In conditiile in care din diferite motive multi nu vor plati, suma va fi in final ”un joc de glezne”- o mare abureala. Dar politic vorbind, aceasta suma rezolva ceva – va creste presiunea pe manageri, carora li se va spune ”dupa ce ca incasati coplata va plangeti ca aveti datorii si nu aveti medicamente, etc.
    Pe de alta parte, ministrul spune ca astfel se pot gestiona internarile fictive – hadeti sa fim seriosi, cine vrea sa faca un matrapazlac nu se incurca de 10 lei.
    Solutia corecta este definirea pachetului de baza, lucru care se vantura din 2004, dar care se evita si se va evita in continuare de a fi aplicat, deoarece guvernul care il va aplica, cu prima ocazie va pica (de fapt vor pierde alegerile partidele aflate la guvernare).

Adaugati un comentariu


 

*