Comisii de taxat Sistemul Sanitar sa avem, daca tot e ca vai de el!

11 iunie 2015 | 0 comentarii |

Guvernul a decis infiintarea Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, care va functiona la nivelul tuturor unitatilor medicale.

 

Victor Ponta si Vasile Cepoi

Victor Ponta si Vasile Cepoi

Daca tot se termina de acreditat spitalele… Guvernul a decis sa mai infiinteze o comisie, care sa poata taxa si celelalte unitati sanitare existente, astfel incat Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) sa numoara de foame”. Ce daca sistemul sanitar este ca vai de el, ce daca pleaca medicii pe capete din Romania, ce daca spitalele sunt nedotate si subfinantate, ce daca bolnavii nu au medicamente? Niste biruri din care sa poata trai bine fosti si actuali sfatuitori ai premierului Victor Ponta se mai pot pune.

Asa ca, in sedinta de miercuri, Executivul a aprobat o Ordonanta prin care s-a decis reorganizarea CoNAS, prin infiintarea, in subordinea aceluiasi Vasile Cepoi (fost ministru al Sanatatii, fost consilier personal al premierului Ponta si acum presedinte CoNAS), a unei Autoritati Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS). Iar ca sa nu se lungeasca treaba, s-au stabilit si atributiile, precum si modul de organizare si functionare a noii comisii.

 

copil spitalExecutivul a stabilit astfel, ca noua institutie va avea rolul sa supravegheze, prin intermediul unor evaluari sistematice si prin parghii juridice, respectarea calitatii actului medical in toate formele sale. „Prin procesul de acreditare a unitatilor sanitare se urmareste validarea conformitatii caracteristicilor serviciilor de sanatate prestate de catre unitatile sanitare cu standardele de acreditare adoptate de catre Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate”, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului. In acest sens, actul normativ stabileste scopul, obiectivele si atributiile principale ale ANMCS, defineste termenii si sintagmele utilizate in cadrul procesului de acreditare si detaliaza notiunile de evaluare, reevaluare, acreditare, reacreditare si monitorizare, ciclu de acreditare, perioada de acreditare etc., se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

spital de copii grigore alexandrescuSistemul sanitar, in ansamblul sau, va putea fi astfel monitorizat sub aspectul respectarii si imbunatatirii calitatii actului medical, ne spune Guvernul, astfel ca toate unitatile sanitare vor intra in procesul de evaluare in vederea acreditarii, nu doar spitalele, ca pana acum.

Cu alte cuvinte, daca tot se termina de evaluat si acreditat spitalele, din ce sa mai traiasca CoNAS, care acum taxeaza cu miliarde de lei vechi fiecare spital in vederea acreditarii? Si iata, s-a fasit: infiintarea unei noi comisii, care sa taxeze si celelalte unitati sanitare „care sunt definite ca fiind entitati, cu sau fara personalitate juridica, al caror obiect de activitate il constituie acordarea asistentei medicale, la orice nivel al acesteia”.

Acreditarea este procesul prin care se valideaza faptul ca serviciile medicale oferite de o unitate sanitara sunt conforme cu standardele adoptate de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, proces in urma caruia unitatile sanitare sunt clasificate pe categorii de acreditare, se mai precizeaza in comunicat.

 

bolnavi ambulatoriuIn vederea desfasurarii in bune conditii a procesului de acreditare a unitatilor sanitare, ANMCS foloseste, in conditiile legii, evaluatori de serviciu de sanatate recunoscuti, din randul personalului specializat in domeniul managementului calitatii serviciilor de sanatate. Totodata, ANMCS elaboreaza procedurile, standardele si metodologia de acreditare a unitatilor sanitare, cu consultarea, in acest sens, a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a Colegiului Medicilor din Romania si a altor asociatii profesionale, stiintifice, civice si patronale ce activeaza in domeniul medical”, mai prevede documentul adoptat de Guvern.

Prin acelasi act normativ a fost reglementata si distributia cardurilor nationale de sanatate, astfel ca de acum incolo, acestea vor ajunge la beneficiari atat prin posta, cat si prin intermediul medicilor de familie, asa incat acestia din urma nu vor mai putea reclama faptul ca nu le intra in atributii acest tip de serviciu.

Actul normativ include si alte prevederi cu privire la normele de acreditare a unitatilor sanitare, precum si referitoare la organizarea si functionarea ANMCS.

 


Adaugati un comentariu


 

*