CNAS anunta semnarea contractelor cost-volum pentru tratamentul fara interferon

Contractul pentru subgrupul de pacienti cu ciroza hepatica decompensata  cu virusul hepatitei C a fost semnat zilele trecute, iar cel pentru pacientii cu fibroza urmeaza a fi semnat saptamana aceasta.

 

04_medicamenteSaptamana incepe cu o veste buna pentru pacientii cu hepatita C, care au fost instiintati, prin intermediul unui comunicat remis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ca vor beneficia in curand de tratamentul fara interferon. Potrivit documentului mentionat, la finele saptamanii trecute a fost deja semnat un prim contract cost-volum-rezultat pentru tratamentul pacientilor cu ciroza hepatica decompensata, urmand ca saptamana aceasta sa se incheie negocierile si pentru contractul aferent tratamentului destinat pacientilor aflati in stadiile de fibroza F2, F3 si F4.

In ceea ce priveste contractul semnat, acesta se adreseaza unui subgrup care include aproximativ 2.000 de pacienti eligibili, adulti care sufera de ciroza hepatica dcompensata cu virusul hepatic C.

Medicamentul pentru care CNAS si detinatorul autorizatiei de punere pe piata a tratamentului au incheiat contractul este o combinatie Ledipasvirum+Sofosbuvirum, iar in perioada urmatoare, comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii va elabora protocolul terapeutic de prescriere, urmand ca medicamentul sa fie incus pe lista de compensate, moment de la care cei aproximativ 2.000 de pacienti vor putea beneficia de tratamentul gratuit. Totodata, o comisie de experti de la CNAS va elabora formularul de prescriere, document care va fi completat de medicul prescriptor si in baza caruia tratamentul va fi aprobat pentru fiecare pacient eligibil.

 

hepatita cIn comunicatul CNAS se mai mentioneaza ca perioada de tratament cu acest produs va dura 12 sau 24 de saptamani, in functie de starea clinica a pacientului. La finalul tratamentului prescris, pacientii vor fi evaluati, urmand ca o noua evaluare sa fie facuta la 12 saptamani dupa incheierea curei.

Un grup, mult mai numeros de pacienti, a caror speranta este legata de tratamentul fara interferon, este cel al persoanelor care sufera de hepatita C aflate in diferite stadii de fibroza hepatica. Este vorba despre aproximativ 10.000 de persoane, iar in prima perioada dupa introducerea tratamentului in Romania, acesta a fost disponibil doar pentru pacientii aflati in stadiul cel mai avansat, respectiv cei diagnosticati cu fibroza in stadiul F4. Dupa semnarea noului contract cost-volum-rezultat, care urmeaza sa aiba loc in cursul acestei saptamani, tratamentul va fi extins si pentru pacientii aflati in stadiile de fibroza F2 si F3. CNAS a anuntat ca la inceputul acestei saptamani vor fi incheiate negocierile, dupa care se va semna si acest contract.

 

bolnav-hepatitaDin 2016, pana in prezent, CNAS a semnat 11 contracte cost-volum, dintre care noua sunt pe aria terapeutica Onclogie. In ceea ce priveste celelalte doua contracte, unul este pe aria terapeutica a bolilor rare si se refera la tratamentul purpurei trombocitopenice idiopatice, iar cel de-al doilea are ca arie terapeutica Reumatologia. Despre cele 9 contracte pe Oncologie, reprezentantii CNAS spun ca patru dintre ele sunt consecinta a reluarii proiectului de negociere.

Ultimul contract din aceasta arie a fost semnat pe 15 martie, pentru tratamentul melanomului malign inoperabil sau metastatic pozitiv la mutatia Braf V600. Medicamentele pentru care a fost semnat acest contract sunt Dabrafenibum si Trametinibum, primul aflat deja pe lista de compensate, iar cel de-al doilea urmand a fi inclus in aceasta lista. Tratamentul consta in administrarea celor doua medicamente in combinatie, iar pana la includerea pe lista de compensate a Trametinibumului, producatorul si-a asumat suportarea costului tratamentului pentru pacientii nou diagnosticati.

In curs de semnare sunt, la acest moment, alte doua contracte cost-volum pe aria terapeutica Oncologie, pentru Vemurafenibum, cu indicatie in monoterapia melanomului malign inoperabil sau metastatic pozitiv la mutatia Braf V600, respectiv pentru Nivolumabum, cu indicatie in monoterapia melanomului avansat nerezecabil sau metastatic la pacientii adulti. Dupa semnarea contractelor, tratamentul cu medicamentele mentionate va putea incepe dupa parcurgerea etapelor de reglementare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*