CNAS a scos „dracul” din cardul de sanatate

4 august 2012 | 0 comentarii |

Decizia a fost luata la cererea unor organizatii religioase care au atras atentia ca citind invers cuvantul card”, acesta devine drac”.

 

 

Medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Marius Filip, a anuntat intr-o conferinta de presa ca la cererea unor organizatii religioase, cardurile de sanatate, a caror distibutie va incepe in luna septembrie a acestui an, nu vor mai avea inscriptionat pe ele cuvantul „card”, pentru ca citit invers acesta sa nu devina „drac”.

Tinand astfel cont de solicitarile mentionate, CNAS a decis sa articuleze cuvantul „card”, astfel incat acesta sa devina „cardul”, formulare cu care reprezentantii organizatiilor religiaoase au fost de acord.

Totodata, in urma dezbaterulor organizate cu privire la „pasaportul de sanatate” , CNAS a acceptat, la solicitarea organizatiilor de pacienti, sa nu se inscriptioneze pe card bolile cronice ale posesorului si nici codul numeric personal, ci un cod de asigurat, din ratiuni de protectie a adtelor persoanei.

Cu alte cuvinte, ramanem cam tot cum am fost, pentru ca lipsa CNP-ului va crea noi dificultati in identificarea electronica a asiguratului, iar pentru a se racorda la sistemul informatic noul cod de asigurat, probabil va fi necesara o noua cheltuiala. Mai grav este insa ca s-a acceptat excluderea de pe card a  antecedentelor medicale, care ar ajuta orice medic sa ia rapid anumite decizii terapeutice, in functie de anumite riscuri de care trebuie tinut cont la anumite persoane, mai ales in cazul unor accidente sau in situatii in care nu se poate comunica cu pacientul.

Inscriptionarea va fi insa „imbogatita” cu trecerea, alaturi de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), a Ministerului Sanatatii, care  suporta valoarea acestor documente, care costa doi euro/bucata.

Distributia primului milion de carduri nationale de sanatate incepe in septembrie, dupa cinci ani de cand se tot discuta despre necesitatea existentei lui. Inscriptionarea unor date personale precum grupa sangvina, bolile cu risc vital si acceptul pentru donarea de organre se va realiza numai cu acordul scris al pacientului.

Si atunci, se pune intgrebarea: de ce mai este nevoiie sa se cheltuiasca atatia bani pe niste instrumente ineficiente? Doar ca sa  mai golim bugetul sanatatii, si asa ca vai de el, sau sa mai umplem buzunarele unor firme „de casa” care vor tipari aceste documente ?!?


Categorii: Autoritati, C.A.S.

Adaugati un comentariu


 

*