Chirurgul Gheorghe Burnei, acuzat de procurori, dar considerat un pionier in medicina, de Colegiul Medicilor

13 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Organizatia profesionala a medicilor s-a autosesizat in legatura cu acuzatiile de natura profesionala aduse de anchetatori chirurgului ortoped de la spitalul Marie Curie si, cel putin la prima vedere, nu-i gaseste acestuia nicio vina in exercitarea actului medical.

 

Dr. Gheorghe BurneiCazul medicului Gheorghe Burnei, aflat in prezent in arest la domiciu, se anunta a fi unul controversat, dupa ce in dosarul pentru fapte de coruptie in care acesta este acuzat, anchetatorii au mentionat si unele ilegalitati comise de acesta in exercitarea actului medical. Daca in ceea ce priveste faptele de luare de mita, pentru care se pare ca anchetatorii au mai multe dovezi care il incrimineaza, medicul chirurg va fi probabil tras la raspundere, in privinta „experimentelor” medicale pe care acesta le-ar fi facut pe copii, acuzatiile sunt discutabile, intrucat ar trebui sustinute de expertiza unor specialisti care sa confirme daca dr. Burnei a facut, intr-adevar, experimente neautorizate pe copii sau daca, dimpotriva, a incercat sa ii ajute, intr-o perioada in care dotarile spitalelor erau mult sub nivelul celor din prezent.

In ceea ce priveste faptele de coruptie de care medicul este acuzat, procurorii sustin ca acesta solicita bani mascati sub forma de donatie catre spital, de la parintii copiilor pe care trebuia sa ii opereze, iar in unele cazuri, acesti copii erau operati pentru afectiuni inexistente, doar pentru ca medicul sa efectueze pe ei anumite experimente. Conform procurorilor, copiii erau internati perioade indelungate de timp sau in mod repretat, astfel incat parintilor sa li se induca impresia ca afectiunile de care sufereau erau foarte grave. De asemenea, anchetatorii sustin ca medicul se prezenta ca fiind o persoana foarte ocupata, iar interventia chirurgicala efectuata copiilor ar fi un privilegiu, astfel incat acestia sa se simta datori sa plateasca.

 

Dr. Gheorghe Burnei Impotriva medicului exista denunturi in acest sens, precum si probe constand in inregistrari ambientale si inscrisuri, dar si sume importante de bani gasite in biruol medicului, pe care acestea nu le-a putut justifica. In referatul procurorilor se arata ca numeroase operatii nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii. Mai mult, pentru unii copii, inculpatul inventeaza probleme de sanatate inexistente. Inculpatul efectueaza de multe ori interventii chirurgicale cu mult disproportionate in raport cu problema reala. Efectueaza interventii chirurgicale si acolo unde acestea nu se impun in raport cu situatia sau cu varsta copilului, implanteaza sisteme si proteze care nu sunt necesare sau le implanteaza gresit. In cazul altor copii, ai caror parinti nu realizeaza ca, de fapt, copilul a fost supus unui experiment esuat, inculpatul continua sa ii opereze sub pretextul ca le remediaza operatiile, dar in realitate continua experimentele. Cu toate ca procedeaza in aceasta maniera, inculpatul nu are scrupule sa primeasca sume de bani cu titlu de mita de la parintii copiilor operati”.

Daca toate faptele de coruptie de care este acuzat dr. Gheorghe Burnei vor fi considerate probe suficiente de catre judecatori, acesta va fi, evident, condamnat. Raman insa de lamurit aspectele legate strict de activitatea sa profesionala, unde doar specialistii in domeniu ar putea confirma sau nu acuzatiile.

 

Dr. Gheorghe BurneiPentru acuzele de natura profesionala, care ar putea constitui cazuri de malpraxis, procurorii nu detin nicio dovada certa, pentru ca acestea nu pot constitui dovezi decat in cazul in care ar veni din partea unor experti medicali avizati. Doar profesionistii in domeniu au autoritatea morala si profesionala de a spune cu certitudine daca in cazurile acelor copii se impuneau sau nu interventiile chirurgicale la care au fost supusi.

Medicul este acuzat ca ar fi prelevat, fara consimtamantul parintilor, tesut osos si ligamente de la pacientii operati, pe care le-a transplantat ulterior altor copii.  Fragmentele de os si ligamentele ar fi fost pastrate in conditii improprii, anchetatorii consemnand ca s-au gasit in congelatorul unui frigider de uz casnic, folosit in spital, mai multe bucati de tesut osos, pastrate aici, desi exista posibilitatea de a se apela la banca de tesuturi, atat pentru pastrarea fragmentelor respective, cat si pentru a primi material pentru eventuale transplanturi. Dr. Gheorghe Burnei mai este acuzat si de folosirea unor materiale neconventionale, confectionate artizanal doar pentru el, precum si de folosirea pentru transplanturi a unor fragmente de „oase de vita fierte”, ori a unor „filtre de tanc”, in cadrul interventiilor chirurgicale.

Fata de aceste acuzatii grave, Colegiul Medicilor s-a autosesizat, demarand propria investigatie. In acelasi timp, in spatiul public apar tot mai multe luari de pozitie, unele prezentandu-l pe medicul Burnei ca pe un adevarat macelar si un demon care schilodeste fara scrupule copii, dar si foarte multe prezentandu-l ca pe inger al copiilor, un medic preocupat tot timpul sa isi salverze pacientii, chiar si intr-o perioada in care cirza de materiale si dispozitive medicale moderne era o caracteristica principala a spitalelor romanesti.

 

Dr. Gheorghe Borcean

Dr. Gheorghe Borcean

In legatura cu acest aspect, profesorul Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor, el insusi medic specialist in Ortopedie si traumatologie si in Medicina legala, a afirmat intr-un interviu acordat RFI ca faptele pentru care este acuzat medicul s-au petrecut in anii ’90, atunci cand acrilatul, un material folosit in prezent in medicina dentara si in ortopedie, nu era inca utilizat. Acesta face referire la cazul de la care a plecat acest scandal, cel al unei tinere de 18 ani care a fost operata de mai multe ori de medicul Gheorghe Burnei, inca de la varsta de un an.Substituentii de os de natura sintetica, aceste cimenturi, sunt elemente folosite de ortopezi in ultimii 25 – 30 de ani in lume, pentru a susbstitui o portiune de os care lasa o scurtare sau un defect de os ce nu poate fi altfel umplut. In cazul de fata era vorba despre alungirea unui membru inferior si despre distantarea unui element osos fata de alt element osos, pentru a alungi membrul inferior care era scurtat prin displazia luxanta. In niciun caz ideea de a folosi un astfel de spacer osos,  asa cum a folosit atunci domnul profesor Burnei, nu este prohibita. La timpul acela, doctorul Burnei a fost un pionier in medicina. Nu faptul ca a pus acel distantier dintr-un material sintetic sau ciment acrilic a creat prejudiciu pacientei, ci insasi boala. Acest discurs despre o medicina experimentala pe om este fals, raportat la acel timp. Atunci, asa progresa medicina, asa se se faceau acele lucruri”, a declatat dr. Gheorghe Borcean.

 

sala de operatieIn legatura cu fragmentele osoase gasite in frigiderul spitalului, cu ocazia perchezitiei, presedintele Colegiului Medicilor a lasat de inteles ca nu este nici pe departe vorba despre un aspect terifiant, asa cum a fost prezentat in presa ultimelor zile. „Eu nu am stiinta sa existe asa ceva. Ii las pe cei care fac aceasta acuzatie sa spuna pentru ce s-au tinut acele oase. Sunt doar afirmatii intr-un dosar. Eu nu am cunostinta efectiva despre aceste lucruri. Se tin tesuturi, bucati de os, se pastreaza la rece pentru a fi transplantate. Este la fel cum se tine si pielea. Dar nu tine de mine sa judec, conditiile in care au fost tinute acele oase. Nu stiu exact ce s-a intamplat acolo. Lucrurile par de nemaivazut, de nemaiauzit, dar asa par cand sunt declarate in acest fel si preluate de ziare, de televiziuni si spuse din gura in gura. Nu este chiar asa. Exista practici care spun ca in anumite conditii, organe si tesuturi mai putin specializate se tin la frigider si se transplanteaza. Si cu corneea se face acelasi lucru. Nu vorbim despre creier, inima, ci despre astfel de tesuturi osoase”, a mai declarat dr. Gheorghe Borcean.

 

ORTOPEDIE - PROTEZAIn legatura cu materialele artizanale folosite de medicul ortoped, presedintele CMR a reamintit ca primele proteze de sold implantate in Romania au fost facute intr-un atelier de turnatorie metalica din Targu Mures, dupa ce un medic s-a adresat in acest sens unui inginer. „Primele proteze de sold facute acolo au fost implantate. Nu erau altele. Acest lucru a fost o inovatie in Romania. Acel medic a salvat vieti, a pus oameni pe picioare, a pus proteze monopolare de sold facute atunci. Acelasi lucru se intampla in restul procedurilor. Daca domnul doctor Burnei a fost inventiv, in conditiile in care nu existau acele device-uri de implantat, este laudabil, pentru ca s-a gandit sa produca acele device-uri intr-un atelier oarecare dintr-un anume material. Acest lucru face un medic pionier, un medic care gandeste si care doreste sa rezolve cu orice pret acel pacient. Altfel, acesta nu beneficiaza de ceva pentru ca nu este inventat un dispozitiv pentru orice dimensiune, pentru orice curbura. A facut acel lucru pentru a face un bine acelui om. Nimeni nu a facut inca dovada ca acel implant, produs sui generis, pentru acel pacient, pentru acea patologie, a prejudiciat in vreun fel acel pacient. Modul in care aceste obiecte s-au folosit, in afara indicatiilor, este o chestuie pe care doctorul si-o asuma si va raspunde pentru ea. Dar nu este a priori vinovat pentru ca a facut acest lucru”, a mai declarat presedintele Colegiului Medicilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*