China a recunoscut valoarea cercetarii medicale romanesti, oferind academicianului Laurentiu M. Popescu premiul „Magnolia Alba”

28 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Aceasta distinctie este oferita a anual, de Guvernul de la Shanghai, pentru cooperare stiintifica, unor personalitatilor din lumea intreaga, in semn de apreciere pentru contributiile aduse la dezvoltarea unor domenii de varf, cooperand cu Municipalitatea Shanghai.

 

Acad. Laurentiu Popescu (Foto Inst. V. Babes)

Acad. Laurentiu Popescu (Foto Inst. V. Babes)

Academicianul Laurentiu M. Popescu, presedintele Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane, directorul general al Institutului National de Patologie „Victor Babes” din Bucuresti, cel de al carui nume a auzit o lume intreaga dupa ce a descoperit Telocitele, a fost rasplatit cu prestigiosul premiu „Magnolia Alba”, acordat de Guvernul Municipalitatii Shanghai.

Este primul roman caruia i s-a acordat aceasta distinctie, in semn de recunoastere absoluta a oamenilor de stiinta chinezi, pentru descoperirea noilor celule umane, Telocitele, cat si pentru cooperarea stiintifica in acest domeniu,  dezvoltata in ultimii ani, impreuna cu oamenii de stiinta chinezi.

Este fara doar si poate un premiu care ma onoreaza si, probabil, ca este consecinta unei valori intrinseci a relatiilor pe care le-am stabilit din punct de vedere stiintific cu cercetatorii chinezi, in contextul in care in China se studiaza intens celulele descoperite de mine, in urma cu trei ani” a declarat academicianul Laurentiu M. Popescu, unul dintre cei 33 de laureati ai „Magnoliei Albe” si singurul distins pentru cercetare in domeniul medical, alaturi de presedinti de mari companii din SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Franta, Olanda sau Italia.

 

celule stemPrestigiosul premiu i-a fost decernat directorului Institutului „Victor Babes” din Romania la doar un an dupa ce Academia Internationala de Cercetari Cardiovasculare, din Statele Unite ale Americii, i-a acordat „Medalia de Aur 2012“, distinctie considerata de varfurile medicinei internationale un echivalent al premiului „Nobel” pentru Cardiologie.

Academicianul Laurentiu M. Popescu apreciaza, pe buna dreptate, ca „nu este deloc lipsit de importanta faptul ca in doi ani consecutiv, lumea stiintifica din SUA si acum cea din China sa decerneze, in semn de recunoastere a muncii si contributiilor tale aduse cercetarii medicale, aceste premii de maxima importanta”.

Prin rezultatele deosebite obtinute in domeniul cercetarii, el a reusit sa puna Institutul National „Victor Babes” din Bucuresti pe harta valorilor mondiale, alaturi de colosi industriali din diverse domenii precum Siemens, Philips, HP, Panasonic, SKB, Boehringer, Bayer etc.

Pe 17 septembrie, la Shanghai s-au acordat premiile anuale „Magnolia Alba”, in semn de apreciere a contributiilor aduse de personalitati din intreaga lume in dezvoltarea cooperarii, pe diverse domenii, cu Municipalitatea Shanghai. In domeniul medical China are, dupa cum se stie, una dintre cele mai indelungate traditii din lume, cu rezultate de multe ori miraculoase.

 

Prof. Laurentiu Mircea Popescu

Prof. Laurentiu Mircea Popescu

Telocitele sunt sunt celule interstitiale cu prelungiri foarte lungi, numite telopode, descoperite in 25 de organe ale corpului, despre care se crede ca au capacitatea de a regenera muschiul inimii. Prof. dr. Laurentiu M. Popescu, descoperitorului lor, considera ca ele sunt cheia succesului tratamentelor cu celule stem in viitor. Academicianul roman crede ca tratamentelor cu celule stem le lipseste ceva pentru a fi cu adevarat eficiente, iar acel ceva ar putea fi telocitele. „In unele imagini surprinse cu microscopul se vede ca telocitele ocrotesc celulele stem, ceea ce sugereaza ca avem de-a face cu un tandem“, explica  cercetatorul roman.

In noiembrie anul trecut, primul transplant de telocite a fost realizat de chinezi, impreuna cu profesorul Laurentiu M. Popescu si echipa sa, intr-unul dintre cele mai mari laboratoare din lume. Mai exact, s-a facut izolarea lor cardiaca si apoi, transplantul intr-o inima post-infarct. Telocitele au fost descoperite de academicianul roman si echipa pe care o coordoneaza la  Institutului „Victor Babes”, in 2010. Descoperitea a facut inconjurul lumii si mai multe guverne s-au „luptat” pentru ea, doar Guvernul de la Bucuresti nu s-a aratat interesat sa o valorifice, desi Romania ar fi putut deveni centru mondial de transplant cardiac. Asa a ajuns cercetatorul roman sa continue cercetarile impreuna cu medicii si oamenii de stiinta chinezi, Guvernul de la Shanghai punandu-le la dispozitie sume importante toate conditiile.


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*