Centenar Academician Marin Voiculescu

2 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea academicianului Marin Voiculescu, la Academia Romana are loc Gala de Excelenta care ii poarta numele, menita sa evoce personalitatea marelui medic roman.

 

logo centenar voiculescuPrimul medic roman care a introdus tratamente noi in infectiile virale, academicianul Marin Voiculescu ar fi implinit astazi, 2 octombrie 2013, 100 de ani. Deschizator de drumuri, medic de exceptie si figura marcanta in domeniul bolilor infectioase, acad. prof. dr. Marin Voiculescu a lasat mostenire generatiilor care i-au urmat o exceptionala scoala medicala de boli infectioase, sustinuta de zeci de cercetari in domeniu, tratate si monografii.

Pentru a marca un secol de la nasterea reputatului medic, Fundatia „Academician Marin Voiculescu” reuneste astazi, intr-un cadru de exceptie, personalitati ale lumii academice, medicale, culturale si politice care l-au cunoscut pe reputatul academician sau care si-au intersectat cariera cu acesta.

Ne dorim ca prin intermediul acestui eveniment sa aducem un omagiu celui care, cu o rigurozitate de necontestat, a schimbat metodele de abordare in bolile infectioase, atat pe plan national, cat si international. Manifestarea de astazi reprezinta o incununare a intregii sale activitati, precum si comemorarea unui medic dedicat si devotat”, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, presedintele Fundatiei „Academician Marin Voiculescu”, fiul sau.

 

Premiile Acad. Marin Voiculescu (arhiva)

Premiile Acad. Marin Voiculescu (arhiva)

Acad. prof. dr. Nicolae Cajal si-l aminteste de prof. dr. Marin Voiculescu, Maney, cum ii spuneau apropiatii, ca pe unul dintre cei mai buni si mai de incredere prieteni. „Avea scoala inaintasilor sai de la liceul din Giurgiu – prof. Vianu, prof. Gheorghe Voiculescu, tatal lui, iar mai tarziu prof. N.G. Lupu, prof. Alfred Rusescu si multi altii. Era filo-german, mostenire de la Vianu si era un foarte bun cunoscator al operei lui Kant, Schopenhauer. Era capabil sa recite strofe intregi in limba germana din Heine, Schiller, Reiner Maria Rilke, deseori il ascultam ore intregi. Aceasta educatie i-a confirmat rigurozitatea pe care i-am intalnit-o in lucrarile stiintifice pe care le-a creat in anii care au urmat. Era extrem de preocupat de infectiile virusale hepatice si de terapia acestora. Imi reamintesc ca a fost primul care a introdus in tratamentul unor boli virusale noi procedee antivirale precum Amantadina, Acyclovirul, Interferonul. Rapoartele lui catre Comisiile de Specialitate ale Ministerului Sanatatii erau de o mare exactitate si acuratete, folosindu-le miilor de studenti in formare. Functionand multi ani in calitate de Ministru Adjunct al Sanatatii, a ajutat Institutul Cantacuzino sa capete fondurile necesare construrii unui corp de cladire. A fost cel care a modernizat, impreuna cu colaboratorii sai, Spitalul de Boli Infectioase Colentina si a introdus tehnici terapeutice de avangarda in tratamentul poliomielitei, tetanosului, etc.”…

 

Prof.dr. Mihai Voiculescu

In cadrul ceremoniei de astazi, Fundatia „Academician Marin Voiculescu” va acorda distinctii comemorative, asa cum face in fircare an, iar in premiera, se va prezenta o parte dintr-un film documentar despre viata marelui academician, in care sunt inserate marturii despre viata academicianului Marin Voiculescu, din partea unor personalitati care au lucrat cu acesta si l-au cunoscut indeaproape: acad. Laurentiu Mircea Popescu, acad. Constantin Popa, acad. Leonida Gherasim, acad. Constantin Ionescu-Tirgoviste, prof.dr. Mircea Popescu, Irina Cajal.

Fundatia „Academician Marin Voiculescu“ a fost infiintata de fiul medicului, prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Clinicii de Medicina Interna a Institutului Clinic Fundeni. An de an, aceasta fundatie organizeaza o ceremonie de decernare de premii pentru unele dintre cele mai importante nume din diverse domenii. Fundatia „Academician Marin Voiculescu“ elaboreaza programe pentru recuperarea medico-sociala a persoanelor bolnave, contribuie la procurarea, transportul si distribuirea de ajutoare medical-umanitare pentru acestea, colaborand, pentru a-si atinge obiectivele propuse, cu persoane fizice si juridice, institutii, organisme si organizatii publice sau private din tara si din strainatate.

 Prin natura actiunilor sale, Fundatia „Academician Marin Voiculescu” incurajeaza si sustine neconditionat activitatile care aduc un plus de valoare domeniului medical din Romania si care duc mai departe colosala munca a unui om care si-a dedicat intreaga viata medicinei.


Adaugati un comentariu


 

*