Castiga sanatate! Propolisul, medicamentul minune al naturii

5 februarie 2017 | 0 comentarii |

Imunomodulator, antiinflamator, antimicrobian, antiviral si antifungic, propolisul este unul dintre cele mai eficiente medicamente naturale de care organismul uman se poate folosi pentru a-si intari sanatatea.

                            

propolis-polenDaca tot ne aflam in plina perioada a virozelor respiratorii si a tot felul de virusi, va prezentam efectele aproape miraculoase ale popolisului, un prodis apicol folosit de milenii, despre care se spune ca este un adevarat elixir” al sanatatii si al frumusetii.

Fie ca-l folosim in stare bruta, fie sub forma unor preparate, suplimente nutritive sau inclus in anumite produse farmaceutice ori cosmetice, propolisul este un remediu ale carui proprietati au fost descoperite in urma cu milenii, odata cu mierea de albine, un alt produs natural cu multiple proprietati terapeutice pentru organismul uman. Numele propolisului provine din limba greaca si inseamnapoarta cetatii”. Observand cum isi construiesc albinele stupul, invatatii greci au ajuns la concluzia ca aceasta substanta joaca rolul de pavaza impotriva agresorilor externi, constituind o adevarat bariera de protectie, facand din stup o adevarata cetate. Aceeasi calitate depaznic al intrarii in cetateo are si in cazul organismului uman, pe care il protejeaza de cel putin 200 de afectiuni. Medicii antici Galeniu si Pliniu au constatat ca propolisul, acest produs al stupului, este una dintre cele mai puternice arme din arsenalul terapiei naturale.

Este adunat de harnicele albine din mugurii si de pe scoarta plopilor, a mestecenilor, castanilor, salciilor, frasinilor, aninilor si ale unor specii de pomi fructiferi, fiind un adevarattratament natural” pentru sanatatea umana. Primavara, albinele culeg acest medicament exceptional, cu un efort urias, din mugurii abia iesiti la lumina.

 

Cosmin Nichitelea

Cosmin Nichitelea

Cosmin Nichitelea, apicultor pasionat si proprietar al magazinului de produse naturiste Bio Family, aflat in centrul Buzaului, spune ca „propolisul este un amestec de substante de consistenta rasinii, culese de pe cel putin 20 de specii de arbori. Studiile moderne privind proprietatlie pe care le are acest produs natural, arata ca el distruge nu mai putin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite si 30 de tipuri de virusi cu varietatile lor, fiind astfel considerat drept cel mai puternic medicament antiinfectios cunoscut. Cum stiu albinele sa dozeze acest elixir, sa-l combine si sa-i dea in final o compozitie unitara, asa incat diferitele tipuri de propolis culese din diverse regiuni ale lumii sa aiba proprietati practic similare, este o enigma. Considerat un adevarat «cocteil» de substante vindecatoare, propolisul are o traditie veche in medicina naturista din Romania, proprietatile sale vindecatoare fiind mentionate si in practicile terapeutice dacice”. Cosmin ne spune si un mic secret: acest „medicament este recoltat de apicultori, fie razuindu-l direct de pe peretii stupului de albine, fie construind un colector special care preia, progresiv, productia albinelor, stimulate astfel sa culeaga cantitati tot mai mari de propolis.

Mierea propolizata, obtinuta prin combinarea unei lingurite de tinctura de propolis cu 3 lingurite de miere, este recomandata copiilor, carora li se va administra o jumatate de lingura de 3 ori pe zi, pentru intarirea sistemului imunitar, combaterea infectiilor respiratorii si intestinale.

 

propolis-laptisor-miereCarmen Calioan, asistent de farmacie, ne explica felul in care propolisul, folosit de secole pentru a imbunatati sistemul imunitar, este eficient si pentru a trata diverse afectiuni ale pielii, sau pentru tratamentul infectiilor virale si chiar in prevenirea cancerului. „Datorita proprietatilor lui curative, propolisul este inclus in creme cosmetice, in unguente sau poate fi administrat ca atare, sub forma de capsule sau granule. Propolisul este adunat de albine in spatele picioruselorsi este folosit pentru a izola crapaturile, pentru a trata cariile stupului si pentru a curata intregul stup de microbi. Exact aceasta actiune anti-microbiana este utila si pentru noi, oamenii, alaturi de alte proprietati nutritive si anti-virale ori de intarire a sistemului imunitar. Propolisul brut de buna calitate se recunoaste printr-un miros specific (dulceag-amarui) foarte puternic, precum si prin lipsa de luciu (propolisul lucios are foarte multa ceara in el si ca atare, proprietatile sale sunt mult diminuate. In stare bruta, o bucatica de propolis de marimea unei alune se suge asemenea unei bomboane, cat putem de mult, asa incat principiile sale active sa isi faca efectul local. Este recomandat in infectile bucale, faringite si amigdalite. Dezavantajul acestei metode consta in faptul ca propolisul nu are o actiune ampla, asupra intregului organism, ci doar locala si ca adera puternic pe dantura, necesitand apoi o spalare indelungata si repetata, astfel ca administrat sub forma de capsule este mai usor de adminsitrat si are o actiune mai ampla”, ne explica, la fel cum isi „trateaza” si clientii care trec pragul magazinului Bio Family, Carmen Caloian.

 

Cosmin-Carmen-Bio FamilyDespre proprietatile imunomodulatoare, antibacteriene si antivirale ale propolisului, Carmen ne pezinta referinte stiintifice dintr-un studiu publicat in revista Phytotherapy Research”. Oamenii de stiinta arata ca, in timpul studiului, subiectii care au primit propolis de albine au avut un nivel mai ridicat de proteine ​​si compusi care joaca un rol central in reglarea sistemului imunitar.

Fiind bogat in ingrediente active, flavonoide, acizi fenolici, terpene, aminoacizi si vitamine, propolisul este folosit ca unguent antiseptic de secole, datand de la vechii egipteni. Propolisul accelereaza procesul de vindecare  si repararea tesuturilor in cazul ranilor, taieturilor, vanatailor sau zgarieturilor, este un bun remediu natural pentru gingii, stomatite, carii dentare, probleme cu halena, sau virus herpetic si are efecte antitumorale dovedite”, explica asistenta Carmen Caloian.

Despre efectul antitumoral al propolisului gasim date stiintifice intr-un studiu publicat in 2004 de revista „American Journal of Biochemistry and Biotechnology. Cercetatorii arata ca propolisul a ucis celula de carcinom mamar uman MCF-7. Dupa ce li s-a dat participantilor la studiu un extract de propolis, in doar 24 de ore, 13% dintre celulele canceroase au fost sterse.

Intr-un alt studiu, derulat cinci ani mai tarziu, publicat in BMC Complementary and Alternative Medicine, cercetatorii releva faptul ca propolisul rosu a suprimat in mod semnificativ factorul de crestere a endoteliului vascular, adesea responsabil pentru declansarea cancerului.

 

propolis2Un alt studiu, realizat de catre cercetatorii germani, a aratat ca la pacientii care iau 50 de picaturi de tinctura de propolis de patru ori pe zi, probabilitatea de a face o infectie cu virusul gripal scade cu pana la 40%. De asemenea, la majoritatea pacientilor tratati astfel cu propolis, timpul de vindecare se reduce la 3-4 zile, fata de 6-7 zile.

Propolisul este un excelent antibiotic natural, care actioneaza progresiv, inhiband dezvoltarea bacteriilor, refacand tesuturile lezate de catre acestea, favorizand eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii, fiind eficient in ameliorarea bolilor respiratorii cu secretii abundente si a bronsitelor.

In acelasi timp, tinctura de propolis, in combinatie cu o lingurita de miere, administrata dimineata pe stomacul gol, poate elimina simptomele deranjante ale colitei de fermentatie si de putrefactie.

Substantele antioxidante din compozitia propolisului au efecte exceptionale in tratarea asteniei de primavara. Acestea au efecte tonice nervoase, impiedica degradarea unor vitamine esentiale pentru organism (vitamina C) si echilibreaza nivelul hormonal.

 

Tinctura de propolisSistemul imunitar are de castigat in urma unei cure cu tinctura de propolis. Studii facute in paralel in Japonia, Statele Unite, Rusia au pus in evidenta faptul ca propolisul administrat sistematic mareste productia de celule specializate ale sistemului imunitar, le face mai „agresive”, ceea ce determina o mult mai mare rezistenta la infectiile cu orice tip de germen.

Administrarea zilnica a propolisului poate, de asemenea, sa previna hipertensiunea  si tulburarile de ritm cardiac, normalizand totodata cantitatea de colesterol din sange si avand rol de refacere a elasticitatii vaselor sangvine.

Ca tratament  extern, propolisul este eficient in distrugerea herpesului cu diferite localizari (tinctura pe locul afectat, de 2-3 ori pe zi), ameliorarea eczemelor (aplicarea de comprese cu tinctura sau unguent de 2-3 ori pe zi), vindecarea arsurilor (tinctura – pentru arsurile grave, si unguent de propolis si tataneasa – pentru arsurile usoare), eliminarea cosurilor, punctelor negre si a furunculelor (sub forma de tinctura aplicata pe zona afectata), imbunatatirea simptomelor de ulcer varicos de gamba (aplicatii de tinctura si unguent de propolis pe zona ulcerata).

 *Atentie! In anumite cazuri, propolisul poate determina reactii alergice, motiv pentru care este recomandat a se face un test prealabil, pentru a se stabili sensibilitatea. Daca apar senzatii neplacute de iritatie, inflamatie, daca se declanseaza catar respirator sau apare inrosirea pielii, nu se va face tratament cu propolis.

 


Adaugati un comentariu


 

*