Cascavalul de Penteleu, sanatate curata din Muntii Buzaului

8 mai 2013 | 1 comentariu |

Traditia obtinerii acestui tip de cascaval bio este reinviata de muntenii buzoieni cu ocazia Sarbatorii „Intarcatul Mieilor”, care se tine la sfarsitul acestei saptamani, la Varlaam.

 

Dintotdeauna, muntenii au stiut sa puna pret bun pe mancarea care sa le conserve sanatatea, sa le dea vigoare si putere la muncile grele ale povarnisurilor. Laptele proaspat si zerul cald consumate sistematic, branza tinuta atent la dospit, o ceasca de tuica preparata din prunele din livada proprie si bucata grozava de mamaliga, si ea tinuta cel putin o jumatate de ceas deasupra jarului le dau putere. Toate, in istorie, i-au adus munteanului dramul de sanatate care i-a dat voie sa cucereasca varfurile montane pe care si-a pascut oile, a cosit fanul pentru hrana de iarna a acestora sau si-a croit propria asezare.

La sfarsitul acestei saptamani, lectia de sanatate o primim tocmai sus, la Varlaam. Pompiliu Blidaru si Cristina Partal, unul gazda, cealalta presedinte al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural – Filiala Buzau, pun la cale o noua editie a Sarbatorii marca de Buzau – „Intarcatul mieilor”.

 

Poliana si Cristina Partal

In fiecare an, in ultimii cativa, cei doi artizani ai obiceiului locului si ai promovarii stilului de viata al muntenilor au adus, sub privirea cunoscatorilor si a curiosilor, lada de zestre, dar si ceaunul de facut mamaliga sau de dat cheag la lapte, ori chiar cada de lemn in care turistii au fost invitati sa faca terapie cu zer.

Terapia aceasta a suscitat interesul national si sute de oameni au venit in ultimii patru ani la Varlaam, sa profite de tonifierea de primavara in cada cu zer si plante aromate a Reghinei Blidaru, care prepara extracte de plante medicinale.

Fiind lipsa de farmacie la noi, mai mult pe plante ne bazam. Am aici sirop de coacaze care scade anemia, sirop de brad pentru tuse, vin de macese pentru vitaminizare, sirop de trandafiri pentru calmare. Cu radacina de tataneasa se pun comprese pe luxatie, spre exemplu. Chiar si pe Radu Mazare l-am vindecat. A venit cu caiacul si si-a luxat piciorul. Am si unguent de galbenele, cu osanza. E o pasiune. In tinerete am vrut sa ma fac cadru medical, dar nu am reusit. Turistii primesc de la noi ceai de plante dimineata. In baie au roinita, pentru linistire”, povesteste Reghina, doamna cea mai cautata la evenimentele care au loc sus, la Varlaam.

 

Ciobanul Neculai Oncescu

„Intarcatul mieilor”, eveniment ce va avea loc in 12 mai 2013, va reuni turisti, sateni si invitati din domeniul agroturismului romanesc, oficialitati si cunoscatori ai traditiilor si obiceiurilor muntenesti. Turistii straini care au invatat obiceiul sarbatorii vin special pentru a vedea cum pleaca turma de oi la munte, unde va sta pana da bruma, cand se va intoarce pentru iernat.

Tot pe 12 mai, Pompiliu Blidaru pune punct unei campanii de cateva luni, in care a cautat in intreg judetul Buzau, numai in partea de munte, femei care odinioara pregateau renumitul Cascaval de Penteleu. Acesta va fi ineditul sarbatorii din acest an, secret pe care l-a dezvaluit in exclusivitate pentru Sanatatea Buzoiana, organizatorul evenimentului.

A mers chiar si in primele sate dinspre Comandaul de Covasna pentru a gasi mestere in dospit branza.

Cu cateva zile in urma, am facut primele incercari. Carmen Bahneanu, dascal la noi, in Gura Teghii, se va ocupa de reinvierea traditiei specifica  noua – Cascavalul de Penteleu”, spune Blidaru.

 

Pentru a aduna la un loc traditiile de Buzau, organizatorii sarbatorii pun la cale si un concurs de incondeiat oua. Cristina Partal, presedintele ANTREC Buzau, spune ca vor fi cel putin doua grupuri de copii din Merei si Gura Teghii care vor incondeia oua cu ceara si cu condeiul traditional.

La „Intarcatul mieilor”, turma ciobanului Neculai Oncescu va pleca din Varlaam catre poalele Penteleului, pentru ca la mijloc de mai incepe transhumanta. Ciobanul spune ca frumusetea narciselor de la Penteleu, linistea si iarba grasa dau oilor sale cel mai bun lapte.

Sarbatoarea incepe duminica, 12 mai, la mijloc de zi, in satul Varlaam, unde de obicei se aduna cel putin doua mii de participanti.



Comentarii (1)

  1. Secuiu spune:

    Cascavalul de Penteleu se obtinea odinioara numai din laptele de oaie din zona. Acest lapte nu poate fi obtinut in alta parte datorita florei specifice acestui munte. Nu se mai fabrica de mult timp datorita si pretului la care se vindea,reteta de fabricatie fiind greoaie,cumva sofisticata. Daca s-ar fabrica acum, s-ar face dupa metodele comerciale, calitatea lui nemaifiind aceeasi, de fapt ar fi alt produs. Inca este stiuta reteta originala.

Adaugati un comentariu


 

*