Cardul electronic de sanatate „umbla” pe un drum cu hartoape

24 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Peste 160.000 de buzoieni vor primi cardul de sanatate in urmatoarele zile. Exista insa si asigurati care refuza sa le primesca din motive „religioase”, iar medicii si farmacistii nu si-au achizitionat, inca, cititoare de card, pentru a le putea activa.

 

card-electronic-de-sanatateDistribuirea cardului electronic de sanatate a inceput inca de vineri, mai intai pentru bucuresteni, iar din 22 septembrie, distribuirea s-a extins in mai multe judete din tara, intre care si Buzaul. Presedintele Casei Judetene de Asigurari de sanatate (CJAS) Buzau, Corneliu Vasilescu, a ridicat primul lot, de 168.523 de „pasapoarte de sanatate” si le-a predat Postei Romane, in prima zi a acestei saptamani, urmand ca in luna octombrie sa ridice si diferenta, pana la 302.962 de carduri, cate sunt atribuite asiguratilor din judetul Buzau.

Incepand de astazi, postasii vor incepe distribuirea lor in teren si le vor inmana asiguratilor, personal, pe baza de semnatura.

 „Conform graficului de predare-primire, vor fi preluate in reteaua postala cate 6-700.000 de carduri pe zi, in cinci transe pentru fiecare judet. In termen de 20 de zile lucratoare de la receptionarea cardurilor de sanatate, Posta Romana se obliga sa distribuie cardul national de sanatate catre asigurati”, a anuntat Ministerul Sanatatii.

 

carduriPostasul va veni acasa la fiecare asigurat, de doua ori. Daca nu-l gaseste pe el sau o ruda de gradul intai care sa semneze de primire, se va lasa o notificare si timp de zece zile, documentul se poate ridica de la Oficiul postal de care apartine. Cardurile neridicate se vor transmite Casei de asigurari la care este arondat asiguratul, de unde documentul va putea fi solicitat, ulterior.

Probabil ca cel mai dificila va fi distributia catre asiguratii plecati in strainatate”, apreciaza presedintele CJAS Buzau, Corneliu Vasilescu.

Procesul de distribuire va continua in luna octombrie, pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asigurati pentru care au fost tiparit cardul national de sanatate, dupa cum a anuntat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

 

card-sanatate-medicOdata cu existenta „pasaportului de sanatate”, cum mai este numit cardul, va exista si posibilitatea de a se tine sub control modul in care se cheltuie banii in sistemul de sanatate, iar bolnavii vor fi mai usor de diagnosticat si tratat, intrucat documentul va contine istoricul medical al fiecarui posesor, sustin reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii.

 Fiecare accesare de serviciu de sanatate se va face in baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Daca acest cod nu va fi introdus si cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat si platit. Vom constata astfel ca multe servicii se vor reduce, ca nu se va mai putea beneficia de servicii medicale simultane. Concret, daca un pacient figureaza ca internat, nu va mai putea beneficia de reteta gratuita in ambulatoriu sau de investigatii paraclinice, daca a primit aceste servicii in spital”, a precizat pentru Sanatateabuzoiana.ro, presedintele CJAS Buzau, apreciind ca fraudele din sistem se vor reduce sub 10-20 la suta, iar „sistemul de sanatate, grav afectat la ora actuala de ilegalitati, se va putea insanatosi”.

Presedintele CJAS crede ca abia dupa ce se va incheia distribuirea acestui document se va sti cu adevarat vom cati asigurati exista in mod real, in Romania, respectiv, in fiecare judet.

 

Fata Card

Fata Card

Activarea cardului nu va fi insa un proces rapid si nici usor. Inca dinainte de a se incepe distributia au existat asigurati care si-au exprimat refuzul de a primi documentul, din ratiuni de ordin religios.

Am primit, la CJAS Buzau, doua scrisori prin care asiguratii respectivi (din zona Rm. Sarat) si-au exprimat intentia de a refuza cardul electronic de sanatate, pe motiv ca religia nu le permite sa foloseasca acest card, cu cip. Este, desigur, o optiune pe care o poate avea fiecare, insa trebuie sa inteleaga ca fara acest document nu poate face dovada de asigurat si nu va putea beneficia de servicii medicale gratuite si compensate. Cardul face legatura noastra directa cu pacientul, ne arata daca a beneficiat de serviciul respectiv si trebuie sa il decontam, iar pacientul nu va mai fi plimbat de colo-colo, pentru o adeverinta de asigurat. In plus, circulatia documentelor intre medici, respectiv intre medici si spitale va fi mai simpla, nu va mai fi transferata pacientului ca pana acum. El trebuie sa prezinte cardul si fiecare document va fi procesat in dosarul lui electronic”, explica presedintele Vasilescu.

 

Corneliu  Vasilescu, presedinte CJAS

Corneliu Vasilescu, presedinte CJAS

Intarzierea utilizarii cardului va avea drept cauza si faptul ca medicii si farmacistii nu si-au achizitionat, inca, cititoarele de card, astfel ca documentul, daca nu va fi activat si va fi, deci, inutil, mai spune presedintele CJAS Buzau.

Cardul de sanatate primit acasa de asigurat este inactiv. Intrat in posesia documentului „asiguratul il va prezenta pentru activare la prima vizita la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului national (000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinatie de patru cifre, care va fi introdus si confirmat personal, de catre pacient. Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Pin-ul va fi introdus de catre asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validare, respectiv, decontarea din fondul asigurarilor sociale de sanatate”, mai spune Corneliu Vasilescu, mentionand ca reprezentantii CJAS Buzau au avut intalniri cu medicii de familie si au si fost notificati sa-si achizitioneze cititoare de carduri, iar saptamana viitoare va avea loc o intalnire cu farmacistii, in acelasi scop.

 

cititor-card-de-sanatatePotrivit CNAS, pe cardul de sanatate se pot introduce si alte date suplimentare, insa aceasta masura este optionala si se realizeaza doar la medicul de familie. De asemenea, aceasta etapa nu trebuie sa se realizeze concomitent cu activarea cardului, ci asiguratul poate decide, ulterior, introducerea de noi informatii. Cardul national va face dovada calitatii de asigurat si va confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurarilor de sanatate vor fi cheltuiti mai eficient si mai transparent. Unul dintre principalele obiective ale CNAS este ca, incepand de anul viitor, toate serviciile medicale sa fie validate si decontate doar prin intermediul cardului national”, a precizat presedintele CNAS, Radu Tibica.

 

Card - verso

Card – verso

Modelul Cardului national de asigurari sociale de sanatate, precum si informatiile inscrise pe cipul documentului au fost stabilite, inca din 2012, prin Ordinul CNAS nr. 633/2012, prevederile fiind in vigoare.

Conform actului normativ, pe fata cardului se vor trece: Numele si prenumele asiguratului; Codul de asigurat; Numarul cardului; Data expirarii cardului, iar pe verso sunt inscrise date generale pe care asiguratii trebuie sa le respecte: Persoanele asigurate au obligatia prezentarii documentului national de asigurari sociale de sanatate in vederea acordarii serviciilor medicale; Documentul nu este transmisibil; Documentul poate fi folosit numai impreuna cu un document de identitate; Incercarea de falsificare a documentului national de asigurari sociale de sanatate este pedepsita conform legii.

Desi obligatoriu de la 1 ianuarie 2013, cardul de sanatate NU poate fi folosit, astfel ca CNAS a decis ca noile documente vor deveni obligatorii doar dupa ce se finalizeaza distribuirea acestora si toti furnizorii de servicii medicale vor avea cititoare de card. Pana la primirea documentului, dovada calitatii de asigurat se face, ca si pana acum, cu adeverinta eliberata de angajator – pentru persoanele angajate, adeverinta de asigurat eliberata prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul sau documentul rezultat prin accesarea de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

 


Categorii: Actual, Autoritati, C.A.S.

Adaugati un comentariu


 

*