Campaniile antivaccinare si-au facut efectul: Romania, lovita de o epidemie de rujeola

22 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Numarul copiilor imbolnaviti a crescut alarmant de mult, fiind confirmate si trei decese, iar ministerul Sanatatii sustine ca aceasta situati se datoreaza in primul rand campaniilor iresponsabile impotriva vaccinarii.

 

rujeola3Ministrerul Sanatatii trage un semnal de alarma fata de campaniile iresponsabile duse impotriva vaccinarii. Intr-un comunicat de presa, MS precizeaza ca in Romania s-a inregistrat, in primele opt luni ale acestui an o crestere alarmanta a cazurilor de rujeola si ca se poate vorbi deja de o epidemie, avand in vedere numarul mare de cazuri si faptul ca pana acum au fost confirmate doua decese, iar in cazul unui al treilea copil decedat zilele trecute se suspecteaza ca principala cauza ar fi tot rujeola. Diferenta intre numarul de cazuri de imbolnaviri inregistrate anul trecut si cel inregistrat in pana la finale luni august a acestui an este uriasa, putand spune ca aven de-a face cu o „explozie” a numarului de imbolnaviri. Astfel, in timp ce anul trecut au fost consemnate doar 7 cazuri, in decurs de 12 luni, fara niciun deces, anul acesta, doar in primele opt luni au fost deja confirmate 675 de cazuri, boala fiind fatala pentru doi dintre copiii imbolnaviti, suspectandu-se ca la fel s-a intamplat si in cazul unui al treilea, decedat zilele trecute, dupa ce s-a constatat ca prezenta simptomele specifice rujeolei.

 

vaccin copilIn fata acestei situatii de-a dreptul alarmante, oficialii din Ministerul Sanatatii nu au alta explicatie decat faptul ca epidemia este rezultatul campaniilor antivacinare duse in ultima perioada de fel si fel de iresponsabili, in special in mediul on-line, dar si la unele posturi de televiziune sau publicatii.

Desi parintii au semnalat in numeroase randuri lipsa vaccinurilor, in responsabilii MS sustin ca in ultimii doi ani nu au existat niciun fel de probleme in ceea ce priveste aprovizionarea cu vaccinul ROR. In aceste conditi, aparitia epidemiei este explicata prin faptul ca tot mai multi parinti au refuzat sa isi mai vaccineze copiii, influentati de teoriile aberante si fara niciun suport stiintific vehiculate de cei cativa iresponsabili care sustin nocivitatea vaccinurilor. „Comparativ cu anul 2015, cresterea este mai mult decat alarmanta. In tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeola si niciun deces. Ministerul Sanatatii condamna in cei mai duri termeni campaniile iresponsabile impotriva vaccinarii copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, in inmultirea cazurilor de rujeola de zeci de ori intr-un singur an”, se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

 

harta rujeolaDesi cei trei copii decedati aveau varste sub un an, adica sub varsta la care se face vaccinul importiva rujeolei, acestia s-au imbolnavit din cauza ca nu au fost protejati de ceea ce specialistii numesc „efect de grup”. Mai precis, in cazul in care acestia ar fi facut parte dintr-o comunitate in care acoperirea vaccinala era una optima, ceilalti copii din jurul lor nu s-ar fi imbolnavit de rujeola si astfel boala nu s-ar fi transmis cu atat de mare usurinta si la ei.

Responsabilii ministerului precizeaza ca „acesti copii au murit inutil si fara sens”, din cauza iresponsabilitatii altor parinti care nu si-au vaccinat copiii, favorizand astfel raspandirea epidemiei in comunitate.

Zona in care epidemia s-a manifestat cel mai pregnant este granita dintre judetele Cluj si Bistrita, unde s-au inregistrat 219 cazuri, in timp ce in Mures s-au imbolnavit 145 de copii si in Arad 113, aici inregistrandu-se si doua decese.

Cel de-al treilea deces s-a inregistrat in Timis, unde au existat 71 de cazuri de imbolnaviri, in timp ce la Brasov au fost diagnosticate 33 de cazuri, in Suceava 27, in Hunedoara 14 cazuri, in Caras -Severin 13 cazuri, in Salaj 7 si in Alba 3 cazuri.

 

productie vaccinuriTotodata, cazuri sporadice, care nu pot fi legate intre ele, au fost semnalate si in Bucuresti, Bacau, Bihor, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Mehedinti, Neamt, Olt, Sibiu si Vaslui.

Pentru a evita aparitia a noi cazuri de imbolnaviri, Institutul de Sanatate Publica recomanda ca in zonele afectate sa fie vaccinati copiii cu varsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la varsta normala, de un an. Si in celelalte zone, unde epidemia nu s-a manifestat, parintii sunt sfatuiti sa respecte calendarul de vaccinare ROR, aceasta fiind cea mai singura metoda de protectie a copiilor importiva rujeolei.

Unii dintre parinti au constientizat, in ultimul moment, necesitatea vaccinarii, in special cei din zonele afectate de epidemie, asa ca pana la finele lunii august, 573 de copii cu varste cuprinse intre 1 si 15 ani au fost recuperati la vaccinare.

 

virus rujeolaMedicii infectionisti atrag atentia ca rujeola este o boala virala foarte contagioasa, care se raspandeste in principal prin intermediul picaturilor de saliva sau al secretiilor nazale pe care persoana infectata le raspandeste in jurul sau prin tuse, stranut, sau in timpul vorbirii ori atunci cand rade. Exista si o cale indirecta de transmitere, prin contactul cu diferite obiecte contaminate cum ar fi mobilierul sau jucariile, insa astfel de cazuri sunt mult mai rare. In cazul copiilor nevaccinati, intrarea in contact cu virusul este aproape sinonima cu imbolnavirea, perioada de incubatie fiind cuprinsa intr 7 si 18 zile. Debutul bolii este unul brusc si violent, manifestandu-se prin febra mare, indispozitie, dureri de cap, lipsa poftei de mancare. Aceste simptome sunt urmate la scurt timp de cele specifice unei infectii respiratorii, constand in secretii nazale apoase, stranut, lacrimare abundenta, dureri de gat, raguseala, tuse si inrosirea sau umflarea amigdalelor. Urmeaza apoi aparitia unei eruptii pe piele, care dureaza intre 3 si 5 zile si poate fi insotita de o usoara mancarime.

In cazul aparitiei bolii, copiii trebuie tinuti izolati, pe de o parte pentru a-i feri de riscul de a intra in contact cu alti agenti patogeni, si pe da alta parte pentru a impiedica raspandirea virusului.

 

rujeolaDesi are in general o evolutie usoara spre medie, rujeola este considerata o boala eruptiva care se soldeaza cu cele mai multe complicatii. Acestea constau in suprainfectari la nivelul sistemului respirator, ce pot duce la angina acuta pultacee, laringita, bronsita, bronsiolita, pneumonie sau bronhopneumonie, dar si in afectarea inimii, avand ca urmare aparitia de miocardite sau pericardite. Alte complicatii pot fi conjunctivitele purulente, stomatitele, otitele, oto-mastoiditele sau chiar encefalita. O complicatie foarte rara care apare la un caz din 100.000 de infectii este panencefalita sclerozanta, care apare la 3-7 ani distanta dupa infectia cu virusul rujeolic, prin persistenta acestuia la nivelul sistemului nervos. Boala este foarte grava, pentru ca afecteaza comportamentul, provoaca tulburari de mers, ameteli, deteriorare neurologica si fizica progresiva si se finalizeaza de cele mai multe ori cu deces in lunile sau anii ce urmeaza, explica dr. Carmen Scantei, sef Compartiment Epidemiologie din cadul DSP Buzau.

Medicii spun ca desi copiii care au avut rujeola devin imuni pentru tot restul vietii, singura metoda de prevenire a bolii ramane vaccinarea.

 

rujeolaSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) isi manifesta ingrijorarea fata de situatia prezentata de Ministerului Sanatatii, privind moartea a trei copii cu varsta sub un an din cauza rujeolei, boala prevenibila prin vaccinare, in contextul scaderii acoperirii vaccinale, fenomen care se manifesta la nivel national, in special in judetele din care provin cele trei cazuri.

Din informatiile obtinute de la membrii sai, SNMF atrage atentia ca scaderea acoperirii vacinale pentru vaccinul rujeolos se datoreaza refuzului parintilor de a-si vaccina copiii, in conditiile in care nu au existat dificultati majore in aprovizionarea cu acest vaccin. Acest lucru determina expunerea micutilor la pericolul de a contacta boala, precum si la a dezvolta complicatii severe, care in cazul rujeolei se pot solda cu deces. Pericolul este cu atat mai mare pentru copii cu varsta sub un an, care nu sunt vaccinati conform schemei in vigoare si se pot imbolnavi doar daca intra in contact cu alti bolnavi si care astfel raspandesc boala. Decesul celor trei sugari evidentiaza in mod tragic pericolul pe care il reprezinta copii nevaccinati, daca un procent important de copii nu se vaccineaza la timp”, sustine dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF.

 

rujeola1In acest context, SNMF, prin Grupul de vaccinologie, atrage atentia ca rujeola este o boala care prezinta in medie o mortalitate de 1-2 decese la 1000 de imbolnaviri, decese care pot fi prevenite prin vaccinarea copiilor la varsta de un an si 5 ani, protejand astfel atat copii vaccinati, cat si pe cei care nu pot fi vaccinati.

Facem apel la familii sa inteleaga ca vaccinurile din Programul National de Vaccinare se adreseaza unor boli grave care pot fi mortale, sa verifice antecedentele vaccinale ale propriilor copii,iar in cazul in care acestea sunt incomplete, sa se prezinte la medicul de familie unde vaccinul rujeolos poate fi comandat si administrat”, mentioneaza reprezentantii Societatii, solicitand totodata si Ministerului Sanatatii „sa rezolve problema aprovizionarii cu vaccin hexavalent pentru a preintampina si aparitia altor boli grave in randul copiilor nevaccinati”.

Mai grav este ca toata presa ii da atentie unei persoane total neavizate care face afirmatii halucinante referitoare la nocivitatea vaccinurilor, in contextul in care singurii avizati sa faca afirmatii referitoare la acest subiect sunt medicii specialisti si cercetatorii in domeniu. Probabil, asa cum a declarat referitor la acest subiect, medicul Monica Pop, Statul ar trebui sa ia masuri impotriva celor care prolifereaza astfel de informatii care induc panica si genereaza consecinte nefaste asupra populatiei, punand in pericol sanatatea publica.  Medicul a explicat, de asemenea, ca trebuie sa intelegem ca vaccinarea nu ne scuteste de boala, ci ne protejeaza impotriva complicatiilor pe care aceasta le poate da.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*