Campanie nationala pentru protejarea corpului medical impotriva actelor de violenta

25 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Actiunea a fost demarata de Federatia Sindicala Sanitas, avand ca scop adoptarea unei legi care sa protejeze cadrele medicale de agresiunile fizice si verbale din partea pacientilor ori apartinatorilor.

 

mascati spitalDe multe ori, stresul pe care il presupune exercitarea unei profesii medicale in Romania, mai ales in spitalele publice, este amplificat de amenintarile sau actele de violenta venite chiar din partea celor pe care incearca sa ii ajute, ori din partea apartinatorilor acestora. La randul lor, si pacientii si apartinatorii au toate motivele sa fie stresati, insa sub nicio forma nu poate fi tolerat comportamentul celor care depasesc limitele si trec la amenintari sau chiar acte de violenta indreptate asupra personalului medical.

Un studiu realizat anul trecut de Colegiul Medicilor Bucuresti arata ca 85 la suta din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de munca, iar 10,2 la suta dintre medici si asistentii medicali au fost agresati fizic. Foarte putini dintre acestia au depus plangeri, majoritatea preferand sa treaca peste aceste incidente fara a intreprinde vreun demers pentru ca agresorii sa fie trasi la raspundere, insa experientele traite si-au pus amprenta asupra psihicului lor. Studiul mai arata ca de cele mai multe ori se ajunge la astfel de agresiuni pe fondul timpului indelungat de asteptare, fapt ce se datoreaza crizei de personal, dar si din cauza refuzului de acceptare a diagnosticului fixat de medic.

 

Marius Sepi

Marius Sepi

Situatia nu este una de ieri-de azi, fapt pentru care reprezentanti Federatiei Sanitas au decis sa ia atitudine si sa declanseze o campanie nationala, in scopul adoptarii unui document legislativ care sa protejeze intregul corp medical impotriva agresiunilor de orice fel la care este supus la locul de munca.

Denumita sugestiv „Nu agresati cadrele medicale!”, campania a fost lansata astazi, principalul imbold fiind dat de cazul recent al celor doua asistente de la spitalul Elias, agresate fizic de un pacient internat in sectia de Neurologie. Ne-am dat seama ca am ajuns la limita suportabilitatii. Avem nevoie de dezbateri, astfel incat sa fim siguri ca la finalul primei etape a campaniei vom avea un tablou complet, in asa fel incat cei care ne-au promis ca ne vor sprijini sa scoata un proiect legislativ, sa ne putem proteja mult mai bine colegii, sa constientizam pacientii ca suntem oamenii care pun suflet si ca incercam in conditiile actuale sa facem tot ce depinde de noi”, a declarat prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi.

 

Florin Buicu

Florin Buicu

In perioada urmatoare, Sanitas va organiza o serie de dezbateri cu reprezentantii autoritatilor statului, manageri de spitale si angajati din sistem, pentru identificarea tuturor situatiilor conflictuale care conduc la acte de violenta si a posibilelor solutii pentru prevenirea acestora.

Primul eveniment de acest gen va avea loc pe data de 2 februarie la Alba Iulia, fiind urmat de alte intalniri la Constanta, Iasi si Cluj.

Pe langa demersurile pentru promovarea unui document legislativ care sa le asigure mai multa protectie in acest sens medicilor si asistentilor aflati la datorie,  organizatorii campaniei vor pune la dispozitie si o linie telefonica speciala tip Telverde, la care medicii sau asistentele care au fost victime ale agresiunilor de orice fel in timpil exercitarii profesiei, vor putea suna pentru a beneficia de consiliere.

Presedintele Comisiei de Santate din Camera Deputatilor, Florin Buicu, a declarat ca sprijina demersul Sanitas, precizand totodata ca „va trebui sa mergem inclusiv catre modificarea Codului Penal, astfel incat, asa cum politistul in desfasurarea activitatii, daca este agresat, pedepsele sunt dublate, tot asa si pentru personalul medical, si poate pentru personalul din educatie, in momentul in care este agresat, pedepsele sa fie mai drastice”.

 


Adaugati un comentariu


 

*