Camera de joaca si terapie cu acces la internet si dotari de ultima ora, la sectia de oncopediatrie a Institutului Oncologic din Cluj

20 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Camera a fost renovata si modernizata de Asociatia Little People, care a castigat anul trecut sase premii pentru implicarea in activitati umanitare ce ii au ca beneficiari pe copiii si adolescentii care sufera de cancer.

 

Foto 1Incepand de saptamana trecuta, Institutul Oncologic din Cluj se numara printre unitatile medicale din tara care dispun de camere moderne de joaca si terapie, destinate pacientilor cu varste fragede, pentru a-i face sa treaca mai usor prin experienta cumplita prin care trec si a mai reduce din stresul cauzat de perioadele indelungate de spitalizare si de tratamentele agresive, specifice afectiunilor oncologice. Mai mult, institutul de la Cluj este singurul spital din tara care, pe langa camera de joaca, dispune si de un spatiu special creat pentru pacientii adolescenti, care se pot bucura aici de intimitate, au acces la internet si diferite gadgeturi si pot comunica oricand cu prietenii, colegii sau rudele, acest lucru fiind foarte important pentru moralul lor.

Toate acestea au fost posibile datorita implicarii Asociatiei Little People, care a adunat donatii prin intermediu sponsorilor si partenerilor precum Hipermarket Cora Cluj si Pro Atrium Cluj, in cadrul unei campanii umanitare denumite sugestiv „Daruieste dorinte implinite 2013”.

 

Foto 6Din sumele adunate, camera de joaca si terapie a sectiei de Oncopediatrie din cadrul Institutului Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuta, a fost renovata si modernizata in totalitate, tinandu-se cont si de nevoile adolescentilor care se afla aici. Camera, care este ce de-a patra renovata de asociatie, dupa cea a institutului de la Iasi si alte doua camere de la spitale din Bucuresti, a fost inaugurata la sfarsitul saptamanii trecute, moment de la care pacientii se vor bucura de un spatiu realizat folosind materiale specifice pentru mediul de spital, de facilitati precum incalzire prin pardoseala, mobilier si aparatura electronica moderne, gadget-uri indispensabile tinerilor astazi. Activitatile realizate in cadrul camerei de joaca sunt desfasurate de specialistii Little People alaturi de psihologul spitalului. Pacientii carora le este destinat noul spatiu au fost atat de entuziasmati, incat unii dintre ei, care urma sa se externeze, au cerut sa mai ramana o zi in spital pentru a se bucura de facilitatile puse la dispozitie. „Momentul culminat al evenimentului a fost prezentarea spatiului special creat pentru adolescenti. Unii dintre pacienti si-au dorit sa ramana o zi in plus in spital doar pentru a se bucura de cele mai performante si intersante jocuri si materiale creative”, a declarat coordonatoarea activitatilor de suport psihosocial, Edina Kato.

 

Foto 2In acelasi timp, cu ocazia festivitatii prilejuite de inaugurarea camerei de joaca si terapie de la institutul clujean, Katie Rizvi, fondatorul Asociatiei Little People Romania, a declarat ca principalul aspect urmarit a fost crearea unei atmosfere mai putin institutionalizate si mai putin infricosaroare pentru pacienti, dar si pentru familiile acestora. Aceasta a vorbit si despre spatiul special creat pentru adolescenti, singurul de acest gen intr-o institutie medicala din Romania, spunand ca „pentru prima data in Romania, separat de spatiul renovat de joaca al copiilor, spitalul va beneficia si de un spatiu dedicat si creat special pentru adolescenti, unde acestia se vor putea simti in control, unde se vor bucura de intimitate, vor putea tine legatura cu ceilalti tineri de varsta lor avand sisteme de suport corespunzatoare si unde vor avea posibilitatea de a simti ca detin acel spatiu care ofera sentimentul de acasa, foarte important mai ales  in cazul pacientilor spitalizati pe perioade lungi, nedeterminate”.

 

Foto 4Infiintata in anul 2002 cu misiunea de a sprijini copiii si tinerii bolnavi de cancer printr-un program de interventie care presupune exercitii ce implica diverse metode de terapie prin arta, dramaterapie si ludoterapie, Asociatia Little People si-a dus la indeplinire aceste obiective, anul trecut primind 5 premii in cadrul Galei Societatii Civile precum si Marele Premiu pentru Integrare Sociala al Fundatiei Erste, pentru programul de suport psihosocial Nu Mi-e Frica.

Programele desfasurate creeaza oportunitati pentru joaca, invatare, exprimare libera, interactiuni cu cei aflati in situatii similare, precum si implicare din partea familiei, acestea fiind doar cateva din activitatile intreprinse in promovarea coping-ului si adaptarii, activitati ce au ca rezultat o rata mai ridicata de supravietuire. Asociatia Little People ofera zilnic sprijin psihosocial si educational copiilor si tinerilor in 7 sectii specializate din Romania.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*