Cadrele medicale, intre riscul de agresiune si raspunderea penala

12 februarie 2016 | 0 comentarii |

Campania derulata de Sanitas la nivel national a continuat la Cluj, ocazie cu care au fost aduse in discutie lacunele legislative care ii impiedica pe medici si asistenti sa reclame toate actele de violenta carora le cad victime.

 

mascati la spitalDemarata cu scopul declarat de a promova un proiect legislativ care sa le asigure mai multa protectie impotriva actelor de violenta cadrelor medicale, campania Sanitas denumita „Nu agresati cadrele medicale a scos la iveala o serie de aspecte mai putin cunoscute, pe care medicii si asistentii medicali le-au adus in atentie cu ocazia dezbaterilor organizate in tara. Liderii Sanitas sustin ca, de la demararea campaniei, in randurile personalului medical se constata o crestere a disponibilitatii de a face publice anumite probleme legate de agresiunile la care sunt uneori supusi, precum si a cauzelor care le provoaca. Acest lucru se constata la nivel, national nu doar in judetele in care s-au organizat pana acum dezbateri pe aceasta tema. In cadrul dezbaterilor au fost insa aduse in discutie subiecte mai putin cunoscute legate de aceasta tema, asa cum s-a intamplat in in cazul celei mai recente intalniri care a avut loc zilele trecute la Cluj.

Reprezentantii cadrelor medicale din judet au pus accentul, in mod deosebit, pe lacunele legislative, lasand sa se inteleaga ca de multe ori se afla „intre ciocan si nicovala”, avand de ales intre a fi agresati de pacienti sau a se alege cu un dosar penal sau cu anumite sanctiuni pe linie administrativa.

 

mascati spitalDiscutiile au pornit de la un caz petrecut la finele saptamanii trecute pe care o asistenta de la sectia de Psihiatrie si toxicomanie pediatrica a Spitalului Clinic de Urgente pentru Copii din Cluj l-a adus in atentie in cadrul dezbaterii. Asistenta a povestit ca, in urma unui incident oarecare petrecut in spital, a apelat la ajutorul autoritatilor, iar politistii trimisi la fata locului l-au avertizat pe medicul de garda ca risca un dosar penal inpreuna cu tot personalul. „Au venit politistii si au gasit poarta deschisa la ora trei, asa ca i-au spus medicului de garda ca in cazul in care un pacient pleaca de pe sectie, vor intocmi dosar penal pentru tot personalul. Intrebarea mea este ce se intampla in momentul in care este internat copilul pe sectie, eu stau scut uman sa nu fuga si ma loveste? Pot sa ma expun sa ma loveasca sau pot  il las sa plece, sun la 112 si imi face politia dosar penal pentru neglijenta in serviciu”,  a declarat asistenta in timpul dezbaterii de la Cluj.

Dat fiind specificul sectiei, aceasta a mai povestit ca se intampla deseori ca pacientii, fie ca sunt copii cu probleme psihice fie adolescenti care vin intoxicati cu fel si fel de substante, sa devina agitati si chiar agresivi. „Atunci, eu trebuie sa intervin sa il calmez si sa fac asta acceptand faptul ca voi fi muscata sau lovita, acesta fiind raul cel mai mic, pentru ca in cazul in care pacientul aflat in grija mea se raneste, consecintele pentru mine sunt mult mai grave”, a mai spus asistenta.

 

Stefan Roman

Stefan Roman (sursa :Ziua de Cluj)

O abordare interesanta a avut cu aceasta ocazie Stefan Roman, presedintele filialei Cluj a sindicatului Sanitas, acesta asociind actele de violenta la care sunt supuse cadrele medicale cu accidentele de munca, dat fiind faptul ca acestea se intampla in timpul serviciului. Liderul sindical s-a plans ca legislatia este ambigua in acest sens, iar in situatia in care nu este vorba despre persoane care devin agresive din cauza unei boli, cadrele medicale nu pot fi sustinute de spital. „Personalul medico-sanitar agresat, in nume propriu, trebuie sa deschida actiune in instanta,  ceea ce nu mi se pare normal. Fenomenul s-a petrecut in timpul exercitarii profesiei, la locul de munca si nu in alta parte, deci de fapt sunt niste accidente de munca provocate personalului medical de catre pacienti. Accidente de munca ce constat, ca de cele mai multe ori se incearca sa fie musamalizate la nivelul unitatii sanitare, in loc sa fie raportate la ITM. Aici exista o legislatie, dar la nivelul spitalului nu se doreste sa de  arunce o imagine negativa asupra unitatii sanitare, cum ca  ca acolo se intampla accidente de munca”, a explicat Stefan Radu.

Acesta a sustinut cele spuse de asistenta de la sectia de psihiatrie a spitalului de copii, precizand ca, desi personalul agresat raporteaza de multe ori catre conducerea unitatii sanitare, aceste raportari se opresc acolo fara nicio finalitate. „Pe de alta parte, legislatia actuala ingradeste aceste raportari, in sensul ca daca te adresezi politiei, in loc sa se ia masuri, ele se iau nu impotriva agresorului, ci impotriva personalului medical”, a mai completat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*