Bugetul Sanatatii pe 2013 – 6,2 miliarde de euro

12 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Primul ministru spune ca a luat in calcul faptul ca sistemul sanitar se confrunta cu un important deficit de personal si ca salariile medicilor, profesorilor, politistilor si pompierilor sunt prea mici in comparatie cu ale altor functionari care „nu sunt la fel de importanti pentru societate”

 

Bugetul alocat de Guvernul Romaniei pentru Sanatate in 2013 este 6,2 miliarde de euro, potrivit declaratiilor facute de premierul Victor Ponta dupa sedinta de guvern din 10 ianuarie.

Pentru Sanatate – 6,2 miliarde de euro din bani publici, dincolo, sigur, de cheltuielile pe care cetatenii care isi pot permite, le fac pentru zona de sanatate”, a declarat premierul Ponta, mentionand ca principalele reforme ale guvernului pe care il conduce se refera la personalul bugetar, mai ales ca sunt zone, cum ar fi Sanatatea, cu un deficit important de personal.

Personalul bugetar functioneaza pe criterii care nu mai corespund realitatii. Sunt zone in care avem prea putini angajati, si ma refer in primul rand la Sanatate, asa cum sunt zone in care avem prea multi angajati. In ceea ce priveste legea salarizarii, in continuare avem functionari sau angajati prin birouri, care castiga de la stat, salarii de trei, de patru, de cinci ori cat un medic sau cat un profesor, cat un pompier sau cat un politist care aduc servicii importante societatii. Ori, actualul guvern isi propune, si are aceasta oportunitate extraordinara, sa faca o reforma reala”, a punctat Victor Ponta. 

In aceeasi sedinta de guvern, primul ministru si-a manifestat nemultumirea ca nu exista nicio consecinta juridica fata de neregulile constatate si prejudiciile aduse banului public de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si alte companii ale statului.

 

220 de milioane de lei pentru doua programe de trauma

 

Eugen Nicolaescu si Raed Arafat

Tot pentru Sanatate, prim-adjunctul ministrului Eugen Nicolaescu, dr. Raed Arafat, a declarat vineri, la Targu Mures, ca in luna martie va incepe implementarea a doua programe experimentale in Romania, cel de sprijin pentru accidentele vasculare cerebrale si cel de traume pentru implanturi si dispozitive medicale, pentru care s-au alocat 200-220 de milioane de lei, in aceasta suma fiind inclusa si dotarea sectiilor de Terapie Intensiva, despre care si ministrul Eugen Nicolaescu a vorbit miercuri, intr-o conferinta de presa.

Vestea despre cele doua programe a dat-o insa secretarul de stat Raed Arafat. „E un program de sprijin pentru accidentele vasculare cerebrale, program pilot in cinci centre, din care fac parte Mures …Bucuresti, daca nu gresesc, Timisoara, Iasi sunt incluse in acel program experimental pentru terapie de urgenta la bolnavii care au un cheag de sange la cap, administrand unele medicamente care pot sa dizolve cheagul inainte sa ramana omul paralizat pe viata. Acesta este un program experimental, cu care vom merge foarte atent si, daca reusim sa implementam programul corect, ne extindem la alte centre, in urmatorii doi ani. Va intra din luna martie a acestui an. Mai este un program destinat traumei, pentru toate implanturile si dispozitivele medicale care reprezentau o problema de cost pentru spitale. Iarasi se va merge pe program-pilot, pe un numar de centre in acest an, dupa care se va extinde, cel mai probabil”, a declarat presei dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, vineri, cu ocazia participarii la bilantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Mures.

Raed Arafat crede ca efectele acestor programe se vor vedea chiar din acest an, desi se asteapta ca in prima faza de implementare sa apara si probleme, dar acestea vor ajuta „ca sa perfectionam pentru anul viitor”.


Adaugati un comentariu


 

*