Boardul SRCUT s-a intalnit la Buzau pentru elaborarea protocoalelor terapeutice in Chirurgia de Urgenta

5 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie va elabora, pana in primavara, ghiduri si protocoale terapeutice specifice, adaptate celor europene si mondiale.  

 

SRCUT-sanatateabuzoiana.roComitetul director al Societatii Romane de Chirurgie de Urgenta si Trauma (SRCUT) s-a intalnit astazi, la Buzau, unde isi are sediul organizatia profesionala medicala, pentru a decide modul si termenele pana la care vor fi elaborate Ghidurile de practica medicala in domeniul Chirurgiei de urgenta si tgraumatologiei viscerale.

Nume de referinta ale Chirurgiei de Urgenta si invatamantului universitar medical din Bucuresti, Iasi, Constanta, Craiova si Sibiu, precum prof. dr Mircea Beuran, prof. dr. Eugen Tarcoveanu, prof. dr. Iusuf Timurlenc, prof. dr. Lorant Kiss, prof. dr. Dan Sabau, conf. dr. Claudiu Turculet, conf. dr. Vasile Surliu si dr. Eugen Nicolau au raspuns invitatiei secretarului general al SRCUT, medicul buzoian Marius Anastasiu, iar in urma catorva ore de discutii au stabilit jaloanele pe care vor lucra la elaborarea ghidurilor amintite.

Tratarea optima a pacientului cu traume majore, aflat in stare critica, presupune existenta unor protocoale terapeutice si de comunicare clare in cadrul echipei multidisciplinare – chirurgi, urgentisti, anestezisti –, precum si a unor ghiduri de colaborare intre unitatile medicale”, a apreciat dr. Marius Anastasiu, seful Sectiei Chirurgie Generala a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau si secretar general al SRCUT.

Politrauma, adica afectarea a cel putin doua organe, dintre care unul cu risc vital, este principala cauza de mortalitate in randul persoanelor sub 45 de ani, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

Asistenta medicala de urgenta in cazul pacientului politraumatizat impune reguli clare si stricte, pentru ca decizia terapeutica din fiecare secunda poate fi decisiva in salvarea vietii pacientului.

Stabilirea unor protocoale medicale si de comunicare in cadrul echipei de trauma, adaptate protocoalelor europene si mondiale, care sa permita o rezolvare cat mai eficienta a cazurilor critice este foarte necesara. Ne-am intalnit, de aceea, pentru a stabili modalitatile si termenele de elaborare a ghidurilor de practica medicala in acest domeniu, iar pana in martie-aprilie speram sa le avem deja gata, sa le prezentam Ministerului Sanatatii in vederea aprobarii si sa fie introduse in practica medicala, astfel incat managementul pacientului politraumatizat sa se faca dupa reguli clare, adaptate specificitatii romanesti, dar la standarde europene si mondiale”, a detaliat dr. Anastasiu.

 

Prof. dr. Mircea Beuran

Prof. dr. Mircea Beuran

Despre importanta Ghidurilor de practica medicala in Chirurgia de Urgenta, prof. univ. dr. Mircea Beuran, presedintele SRCUT, spune ca este esentiala atat pentru pacient cat si pentru medicul urgentist.

Urgentelor medicale ar trebui sa li se acorde o importanta deosebita, atat din partea medicilor cat si a autoritatilor. S-a inceput bine cu acel Program National de finantare a Cazurilor critice, la nivelul sectiilor de Terapie Intensiva, care a dat rezultate multumitoare. Buna a fost si decizia lansarii Sistemului Integrat al marilor Urgente, dar este necesara extinderea interventiei eficiente la nivelul tuturor spitalelor si al tuturor sectiilor chirurgicale. Existenta unor ghiduri si protocoale terapeutice clare, o buna comunicare interdisciplinara si asigurarea resurselor materiale, tehnice si umane vor salva vieti. Investitiile facute pana acum in prespital arata ca deocamdata avem un ceas, din care doar bratara este elvetiana. Politrauma afecteaza o populatie de 22 de ori mai numeroasa decat cea afectata de boli cardiovasculare si de doua ori mai numeroasa decat cea afacetata de cancer, ridicand probleme mai mari decat alte cazuri aduse in Urgente. Pacientul cu traumatisme multiple, in multe cazuri victima unui accident de circulatie, are o evolutie imprevizibila. De aceea este necesara modernizarea si cuantificarea corecta a metodelor de diagnostic si tratament, stabilirea interdisciplinaritatii ca pilon al activitatii medicale, existenta si aplicarea protocoalelor terapeutice, pentru ca pe de o parte ajuta medicul sa ia cele mai bune decizii pentru salvarea vietii pacientului si il fereste de anumite erori, iar pe de alta parte obliga sistemul de sanatate sa ia masurile necesare pentru punerea in practica a acestor masuri”, a aratat prof. dr. Mircea Beuran, presedintele SRCUT (UMF Carol Davila, Bucuresti).

 

Prof. E. TarcoveanuIn ce masura sunt utile aceste protocoale terapeutice pentru studenti si a medicii rezidenti ne-a explicat profesorul Eugen Tarcoveanu, accentuand necesitatea intelegerii faptului ca „medicul, oricat ar fi el de rau ca om, nu va face rau bolnavului sau niciodata. Sa stiti ca juramantul pe care medicul il depune la intrarea in profesie nu este unul formal, ci chiarse respecta. Iar acest lucru este invatat chiar de la intrarea intr-o facultate de medicina. Existenta ghidurilor si protocoalelor medicale este absolut necesara, pentru ca in felul acesta vom putea ajuta eficient, pacientul. In chirurgia de urgenta exista trei timpi esentiali: timpul de platina, care inseamna primele 3-5 minute esentiale in salvarea vietii pacientului, timpul de aur, care inseamna prima ora de la producerea politraumei si timpul de argint, in care se pot lua deciziile terapeutice necesare pentru recuperarea si vindecarea lui. Chirurgia de urgenta nu permite improvizatii. De aceea, in chirurgia de urgenta este necesar uneori sa iei decizii in chiar primele secunde, vitale pentru viata pacientului, iar medicul urgentist trebuie sa stie ce sa faca si cum sa faca in diferite circumstante. Interventia medicala de urgenta si luarea celor mai corecte masuri vor contribui la salvarea vietii pacientilor, la prevenirea unor daune secundare si la calmarea durerii. O sarcina importanta a medicilor este aceea de a determina in timp util pericolul in care se afla pacientul si de a lua cele mai eficiente decizii terapeutice, chiar daca unele cazuri sunt foarte complicate. De aceea spun, chiar din studentie trebuie invatate aceste lucruri, iar existenta protocoalelor terapeutice si cunoasterea lor inca din facultate si mai ales in perioada rezidentiatului este esentiala pentru profesia medicala si eficienta actului terapeutic”, a concluzionat prof. dr. Eugen Tarcoveanu, presedintele SRCUT (UMF Gr. T. Popa Iasi).

 

Anastasiu_3130*Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie (SRCUT) a fost constituita in octombrie 2005, la initiativa dr. Marius Anastasiu, odata cu prima Conferinta Nationala, cu participare internationala, care s-a desfasurat la Poiana Pinului- Buzau. Sediul SRCUT este la Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

Comitetul director al SRCUT este format din prof. dr. Mircea Beuran (Bucuresti), prof. dr. Eugen Tarcoveanu (Iasi),  dr. Marius Anastasiu (Buzau), prof. dr. Doru Valceanu (Timisoara), dr. Iosif Koszeghi (Piatra Neamt), prof. dr. Iosuf Timurleac (Constanta), prof. dr. Dan Sabau (Sibiu), conf. dr. Claudiu Turculet (Bucuresti), conf. dr. Danila Nicolae (Iasi), dr. Eugen Nicolau (Bucuresti), dr. Razvan Dedu (Buzau). 

 


Adaugati un comentariu


 

*