Bal caritabil pentru dotarea Institutului Inimii de la Cluj

11 februarie 2014 | 0 comentarii |

Unitatea a trecut printr-o perioada grea, marcata de probleme financiare, iar la inceputul acestui an a reluat operatiile pe cord deschis la nou nascuti. Mai are insa nevoie de aparatura performanta pentru a-si continua activitatea.

 

Dr. Adrian Molnar

Dr. Adrian Molnar

Institutie medicala de prestigiu a sistemului sanitar de stat, Institutul Inimii „Niculae Stancioiu” din Cluj-Napoca este in situatia de a organiza activitati extramedicale pentru a-si procura sumele necesare achizitionarii de aparatura performanta, extrem de necesara in salile de operatii unde se efectueaza interventii chirurgicale pe cord deschis, chiar si la pacienti nou nascuti. Pentru ca pana de curand s-a confruntat cu serioase probleme financiare, unul dintre medicii  care operau bebelusi pe cord deschis a fost nevoit sa isi ia concediu fara plata si sa opereze intr-o clinica privata din Sibiu.

Sansele ca banii pentru aparatura sa fie primiti de la buget fiind aproape inexistente, managerii unitatii medicale au avut ideea organizarii unei actiuni caritabile pentru strangerea de fonduri. Balul caritabil va avea loc pe data de 21 martie, iar invitat de onoare al evenimentului va fi muzicianul Bogdan Ota. Banii stransi din taxa de participare si din colecta ce va fi facuta in cadrul balului, vor fi folositi pentru achizitionarea aparatelor de care institutul are nevoie.

Dr. Adrian Molnar, directorul medical al institutului, spune ca unitatea are nevoie de doua ecografe de inalta performanta, o trusa de chirurgie cardiaca minim invaziva, un angiograf, un aparat de circulatie extracorporala, un aparat de radiodiagnostic digital si un aparat de dializa renala, iar in urma balului din martie se spera sa se achizitionaze macar o parte din aceasta aparatura.

 

Dr. Manuel Chira

Dr. Manuel Chira

La jumatatea lunii trecute, 85 de copii se aflau pe listele de asteptare la institut pentru a fi operati pe cord, dupa ce interventiile de acest gen, la copii si nou nascuti, au fost sistate timp de aproape patru luni, din cauza problemelor financiare. La jumatatea anului trecut, dr. Manuel Chira, unul dintre cei doi medici care efectuau operatii pe cord la copii si nou nascuti, din cauza lipsurilor financiare cu care se confrunta institutul, si-a luat concediu fara plata si a plecat sa opereze la o clinica privata din Sibiu.

Ulterior, in luna octombrie a aceluiasi an, a renuntat la activitatea de aici si celalalt medic ramas in institut, dr. Mircea Cotul mutandu-se la Bucuresti. Din acel moment, operatiile pe cord la copii si nou nascuti au fost sistate din cauza lipsei medicilor. In acest timp, numarul pacientilor de pe listele de asteptare a crescut, unele cazuri fiind trimise pentru operatie la Targu Mures sau la Sibiu.

La jumatatea lunii trecute, medicul Manuel Chira a revenit din concediul fara plata si si-a reluat activitatea, primul operat fiind un pacient de 3 ani cu o malformatie congenitala la inima.

 

Operatie_pe_cord_30c9bfdf4b

In luna iunie a anului trecut, conducerea institutului clujean a trimis un memoriu catre CNAS, avertizand ca activitatea de chirurgie cardiovasculara este in pericol, din cauza subfinantarii.

Bugetul alocat pe 2013 este cu 10 la suta mai mic decat cel de anul trecut. In luna iunie, finantarea Sectiei de chirurgie cardiovasculara este de 100.000 de lei, suma ce ajunge pentru efectuarea a 14 operatii, in conditiile in care pentru copii si chirurgie vasculara bugetul este zero. Deficientele de finantare prin programe duc la scaderea numarului de pacienti operati, ceea ce duce la probleme serioase de finantare, cu repercusiuni grave asupra insasi sustenabilitatii Institutului, a existentei acestuia”, se preciza in document.

In acelasi memoriu se mai arata ca numarul operatiilor pe cord deschis s-a redus de la 805 in 2009, la 610 in 2012, in timp ce finantarea pentru  interventiile de chirurgie cardiovasculara la adulti a scazut de la 4,6 milioane de lei in 2009, la 2,3 milioane de lei in 2013.

 

Institutul Inimii Cluj-Napoca

Institutul Inimii Cluj-Napoca

Institutul Inimii de la Cluj a fost dezvoltat in anii ’90, avand ca baza Clinica de Cardiologie, infiintata cu un deceniu inainte. Ambele proiecte au fost realizate prin perseverenta prof. dr. Niculae Stancioiu, ajutat de rectorului Institutului de Medicina si Farmacie din acea vreme, prof. dr. Gicu Ionescu, precum si al medicului Camelia Ban, directorul Directiei Sanitare a judetului Cluj.

In anii urmatori, institutul s-a dezvoltat continuu, la ora actuala avand capacitatea de a diagnostica si trata cardiologic neinvaziv si invaziv precum si chirurgical, toata gama patologiei cardiovasculare.

Institutul este, totodata, baza de invatamant pentru Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu”, prin Catedrele de Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara si Toracica.

 


Categorii: Actual, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*