Avalansa de solicitari la cursul de formare profesionala pentru angajati necalificati din domeniul medico-social

Cursurile vor fi organizate de Crucea Rosie in colaborare cu Asociatia pentru Dezvoltare si Promovare Socio-Economica Catalactica, cel mai probabil din toamna, iar aproximativ 150 de buzoieni angajati necalificati ai sistemului medico-social vor fi beneficiari.

 

batranete frumoasaSocietatea Romana de Cruce Rosie, in colaborare cu Asociatia pentru Dezvoltare si Promovare Socio-Economica Catalactica au demarat un proiect strategic denumit „Pro-Sanatate – Cresterea accesului angajatilor din sistemul medico-social din Romania la programele de formare profesionala continua” avand ca scop cresterea nivelului de calificare pentru 2.520 de angajati din domeniul medico-social, angajati care ocupa in prezent posturi incluse in categoria activitatilor necalificate. Este vorba de ingrijitori de copii, babysitteri, ingrijitori de batrani la domiciliu, brancardieri, infirmiere, mediatori sanitari si operatori introducere validare date, care nu au un document care sa le ateste calificarea in astfel de domenii si care, in urma cursului de formare profesionala, vor obtine atestate pentru practicarea acestor meserii. Grupul tinta este format doar din angajati necalificati, cu varse cuprinse intre 18 si 64 de ani, din cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii. Prntre cei 2.520 de beneficiari se vor numara si aproximativ 150 de buzoieni, Filiale Buzau a Crucii Rosii numarandu-se printre cele 18 filiale din tara participante la acest program.

 

Floarea-Barzu - director Cr. Rosie Buzau

Floarea-Barzu – director Cr. Rosie Buzau

Referindu-se la acest proiect, Floarea Barzu,  Crucii Rosii buzoiene, a precizat ca se adreseaza persoanelor care deja lucreaza in domeniul medico-social ca infirmiere, ingrijitori de batrani la domiciliu, ingrijitori de copii etc, dar nu au inca un atestat profesional, cu toate ca au beneficiat de o oarecare pregatire in momentul angajarii. „La nivelul filialei noastre, deja organizam, de mai multa vreme, cursuri de infirmiere, pe alt program, cursuri la finalul carora absolventii obtin un atestat care confirma oficial ca au o pregatire in domeniul in care lucreaza. Ce-i drept, unii dintre ei au urmat o perioada de pregatire la locul de munca, insa nu au niciun document care sa ateste acest lucru, iar cursurile pe care le organizam le ofera aceasta oportunitate, de a le fi recunoscuta pregatirea in domeniile respective. Prin noul proiect, cursurile se vor organiza cel mai probabil spre toamna, dar in aceasta perioada am derulat o actiune de informare, prin centrele de ingrijire batrani si cele de ingrijire copii, unde sunt angajate persoane care se incadreaza in categoria eligibila”, a declarat Floarea Barzu, mentionand ca sunt deja foarte multe solicitari, iar in momentul in care se va stabili cand vor incepe cursurile se va anunta in timp util, pentru ca cei care diresc si au dreptul sa urmeze aceste cursuri sa se poata inscrie. La nivelul filaialei Buzau vor fi instruiti circa 150 de angajati necalificati, cursurile fiind sustinute de lectori autorizati, iar eficienta activitatii va fi evaluata si monitorizata prin vizite de evaluare ce vor fi efectuate in fiecare din cele 18 filiale implicate in proiect.

 

mihaela geoana

Mihaela Geoana

La nivelul conducerii centrale a Crucii Rosii, proiectul este considerat semnalul de deschidere a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania catre implementarea de proiecte cu finantare nerambursabila POSDRU, prin care se consolideaza rolul Crucii Rosii in planul serviciilor medico-sociale din Romania. „Acest proiect reprezinta, pentru Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, o resursa enorma de valorificare a aptitudinilor si a certificarilor pe care filialele noastre le detin in ceea ce priveste formarea de personal mediu calificat, detinand si o importanta componenta de dezvoltare organizationala, prin multiplicarea numarului de acreditari si de formatori din cele 18 filiale incluse in proiect. Crucea Rosie Romana a sesizat vulnerabilitatile existente si cresterea alarmanta a noilor grupuri de persoane aflate in nevoie. Sistemele de protectie sociala sunt insuficiente pentru a sprijini noile categorii de persoane vulnerabile, sau noii saraci proveniti din segmentele cu venituri medii”, a declarat presedinta Crucii Rosii Romane, Mihaela Geoana.

Crucea Rosie Buzau deruleaza, deja, din luna mai a anului trecut, servicii de ingrijire medico-sociala la domiciliu, cu finantare de la Casa de Asigurari de Sanatate, Ministeruil Muncii si Consiliul Judetean Buzau, venind in copletarea serviciilor oferite de Crucea Alb-Galbena sau de alte societati de ingrijire medic-sociala existente la nivelul judetului, gratis sau contra-cost. Floarea Birzu apreciaza ca daca societatea civila s-ar implica mai mult, prin donatii oricat de mici, numarul beneficiarilor serviciilor gratuite ar putea creste, pentru ca nevoia este cu mult mai mare decat posibilitatea actuala de a le veni in ajutor persoanelor vulnerabile.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*