Autoritatile viseaza sa aduca Agentia Europeana a Medicamentului la Bucuresti

23 martie 2017 | 0 comentarii |

Romania vrea sa profite de pe urma Breexit-ului, depunandu-si candidatura pentru a gazdui sediul agentiei care functioneaza, deocamdata, la Londra.

 

comisia europeanaAutoritatile romane au intrezarit o oportunitate in contextul in care Uniunea Europeana se pregateste sa se desparta de Marea Britanie, dorindu-si astfel sa atraga in Romania una dintre agentiile europene care au functionat pana acum la Londra si care vor fi relocate dupa Brexit. Alegerea s-a oprit asupra Agentiei Europene a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA), pe care Romania si-o doreste la Bucuresti. In acest sens a fost adoptat, ieri, un memorandum prin care se aproba ca tara noastra sa isi depuna candidatura pentru a deveni noua gazda a sediului central al EMA, a carei principala responsabilitate este protectia si promovarea sanatatii publice si a animalelor, prin intermediul evaluarii si supravegherii medicamentelor destinate uzului uman si veterinar, fiind totodata responsabila de evaluarea stiintifica a cererilor de autorizatie europeana de punere pe piata a produselor medicinale.

Initiativa vine din partea Anei Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, care a anuntat si incheierea memorandumului, in cadrul sedintei de guvern de miercuri, dar Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sustine ca dr. Nicolae Fotin, presedintele institutiei, care este si membru in Consiliul de Administratie al EMA, a facut demersuri in acest sens, la Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Externe, inca de anul trecut, dupa ce ar fi avut discutii privind candidatura Romaniei, cu directorul EMA, Guido Ras, cu care s-a intalnit in iunie, la Bucuresti.

 

Ana Birchall

Ana Birchall

Astfel, in contextul in care se apropie data la care Marea Britanie va notifica, formal, autoritatile europene cu privire la decizia sa de a se retrage din Uniune, eveniment care ar putea avea loc chiar saptamana viitoare, o prima decizie va fi relocarea agentiilor europene care in acest moment isi au sediul aici. Autoritatile de la noi au considerat ca aceasta este o buna oportunitate pentru ca Romania sa gazduiasca, pentru prima data in cei 10 ani de la aderare, o astfel de agentie.

Alegerea s-a oprit asupra Agentiei Europene a Medicamentului, despre care Ana Birchall a precizat ca prin prezenta unei astfel de agentii in Romania ar creste vizibilitatea externa a tarii, s-ar crea noi locuri de munca si s-ar atrage noi investitori.

De la vis la realitate este insa cale lunga, proiecte similare avand majoritatea tarilor care vor ramane in Uniunea Europeana. Se estimeaza ca Romania va concura cu circa alte 20 de tari care isi doresc acelasi lucru, asa ca nu va fi deloc usor sa profite de aceasta oportunitate. Deocamdata nu sunt insa cunoscute conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca tarile care vor intra in aceasta competitie si nici data la care trebuie facut acest pas, nici daca Romania a identificat un sediu pentru EMA, care la ora actuala are 900 de angajati, concentreaza resursele stiintifice a peste 40 de autoritati nationale competente din 30 de state membre ale UE si SEE-AELS, intr-o retea formata din peste 4.000 de experti europeni si supervizeaza siguranta medicamentelor de pe piata farma din tarile UE, cu peste 500 de milioane de consumatori.

 

medicamente generice - producatoriIn opinia ministrului delegat pentru Afaceri Europene, principalul atu al Romaniei ar fi industria farmaceutica foarte puternica pe care o avem deja. Ana Birchall nu tine cont, insa ca, in ultima perioada, tot mai multi producatori de medicamente isi restrang si chiar isi inchid afacerile in Romania, intrucat acestea au devenit nerentabile din cauza politicilor privind preturile medicamentelor si a taxei clawback. In prezent, trei fabrici de medicamente si-au trimis angajatii in somaj tehnic, iar doua reprezentante ale unor companii farmaceutice au demarat deja procedurile de inchidere. Mai mult, producatorii din domeniu avertizeaza Guvernul ca exemplul ar putea fi urmat si de alte companii prezente pe piata romaneasca.

In acest context, argumentele ministrului sunt puse sub semnul intrebarii de cunoscatori, care cred ca fie Birchal nu este in cunostinta de cauza, fie foloseste acest prilej in scopuri populiste. In situatia in care Romania se confrunta cu o acuta criza de medicamente provocata de politicile defectuoase ale autoritatilor si in contextul in care producatorii de pe piata se plang de ani de zile ca sunt impovarati de taxe si sunt nevoiti sa isi mute activitatea in alte tari, e greu de crezut ca Romania va avea vreo sansa in aceasta competitie, chiar daca dr. Nicolae Fotin, fiind membru in Consiliul de Administratie al EMA ar putea avea un vuvant de sp.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*