Astazi se ieftinesc medicamentele si se lanseaza noi programe pentru pacientii critici

Daca ar fi sa dam crezare promisiunile ministrului Banicioiu, preturile din farmacii ar trebui sa fie, incepand de astazi, cele mai mici din Europa.

 

farmacie-controlZiua de astazi ar trebui sa aiba o importanta deosebita pentru pacientii din Romania, 1 iulie 2015 fiind data la care autoritatile din Sanatate au promis solemn ca pretul medicamentelor va scadea cu pana la 20 la suta, atingand cel mai scazut nivel din Europa, in acelasi timp, urmand a fi demarate si alte cateva programe nationale de sanatate destinate pacientilor in stare critica.

Ieftinirea medicamentelor este un demers care a fost amanat pana acum de cateva ori, urmand a fi efectul regularizarii preturilor, care trebuie sa fie echivalate cu preturile minime ale medicamentelor similare practicate in mai multe tari europene. Aceasta aliniere a preturilor la minumul preturilor practicate in tarile europene era de mult prevazuta intr-un ordin al Ministerului Sanatatii, insa pana acum nimeni nu tinuse cont de aceasta prevedere.

 

Farmacie SensibluAnuntul facut de autoritati privind regularizarea preturilor la medicamente a starnit in mod firesc nemultumirea producatorilor, care au cerut sa li se asigure si conditii similare cu cele din tarile luate ca puncte de referinta, precizand ca in statele respective nu trebuie sa plateasca taxa claw-back, taxa pe care sunt obligati sa o plateasca in Romania, si care, spun ei, a crescut foarte mult in ultimul trimestru al anului trecut.

Pentru a putea trece la reducerea preturilor la medicamente a fost nevoie mai intai de realizarea a doua cataloage nationale ale medicamentelor, in care sa fie prevazute preturile maximale pentru acestea, proces finalizat luna trecuta. Prin urmare, ministrul Banicioiu a anuntat ca de azi, 1 iulie, urmeaza ca medicamentele din farmacii sa fie comercializate cu noile preturi, care pot fi chiar si cu 20 la suta mai mici decat cele practicate pana acum

 

operatie polisanoTot azi, mai devreme decat se estima, sunt lansate trei dintre cele patru programe de sanatate pentru pacientul critic, pe care autoritatile anuntasera ca le vor pune in practica pana la sfarsitul anului. Primul dintre ele este Programul national pentru hemoragii digestive superioare, care include consumabile pentru interventii endoscopice de urgenta, pentru icter mecanic neoplazic si achizitii de stenturi pentru tratamentul endoscopic. De asemenea, tot azi se lanseaza si Programul de chirurgie endovasculara periferica, pentru care Ministerul Sanatatii va finanta achizitia de materiale consumabile specifice pentru tratamentul endovascular, minim-invaziv, astfel incat in cazul pacientilor cu astfel de afectiuni sa fie evitate interventille chirurgicale deschise, precum si Programul pentru pacientii cu neoplasme esofagiene, prin care se va finanta achizitia de proteze esofagiene pentru pacientii cu afectiuni de acest gen. Bugetul alocat pana la sfarsitul anului pentru aceste actiuni prioritare este de 235 de milioane de lei, iar in perioada urmatoare urmeaza a fi lansat si Programul pentru icterul mecanic neoplazic.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*