Arieratele spitalelor si achizitiile centralizate, intre dorinta lui Arafat si bugetul sarac

21 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Deocamdata, Guvernul a aprobat ordonatana de urgenta prin care Ministerul Sanatatii devine unitate de cahizitii centralizata. Pentru marea imparteala” a putinilor bani pentru enormele arierate s-a aruncat pisica” in curtea caselor judetene de asigurari si a directiilor de sanatate publica.

 

Ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat si-a asumat o mare responsabilitate, cand a decis centralizarea achizitiilor spitalelor si punerea unor conditii firmelor contractante, in conditiile in care unitatile medicale sunt grevate de arierate fabuloase, iar furnizorii au de recuperat arierate de ordinul miliardelor de euro. Bunele sale intentii ar putea fi impiedicate sa-si produca efectele scontate in momentul in care Ministerul se va confrunta, la fel ca la ora actuala spitalele, cu blocari de conturi si refuzuri in aprovizionare, daca nu-si primesc banii la timp. Dar pana anul viitor, cand se vor aplica aceste masuri, este posibil ca doctorul Arafat sa nu mai fie, asa cum si-a exprimat optiunea, ministru. Asa ca piatra de moara ar putea atarna la gatul altcuiva…

 

S-a aprobat OUG privind achizitiile centralizate

 

Dr. Raed Arafat

Deocamdata, Guvernul a adoptat, in sedinta de marti, o ordonanta de urgenta prin care Ministerul Sanatatii (MS) devine unitate de achizitie centralizata. Astfel, ministerul va putea organiza licitatii pentru cumpararea de medicamente si echipamente in volum mai mare, pentru mai multe unitati sanitare din tara.

Ministerul Sanatatii devine astfel unitate de achizitii centralizata pentru anumite tipuri de materiale, medicamente, echipamente, pe care, daca le achizitionam centralizat, dat fiind faptul ca volumul lor este mare pe tara, producem un beneficiu dintr-o achizitie nationala centralizata si putem sa obtinem reduceri la pret, in loc sa fie achizitionate in mai multe locuri separat”, a declarat ministrul Arafat, dupa sedinta de marti a Executivului.

Urmeaza ca printr-un Ordin de ministru sa se stabileasca exact produsele care vor fi achizitionate centralizat. „Urmeaza sa facem un ordin care sa prevada ce centralizam, ce va intra sub incidenta acestei ordonante si metodologia care va fi urmata de minister pentru realizarea licitatiilor intr-un mod transparent”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Ordonanta stabileste ca Ministerul Sanatatii va efectua achizitii pentru spitalele din reteaua proprie si cea a autoritatilor administratiei publice locale.

In plus, OUG are menirea sa reduca timpul de asteptare intre licitatii si sa elimine discontinuitatea in furnizarea unor materiale si medicamente.

 

Primele achizitii, in 2013

 

Prin desemnarea sa ca unitate de achizitii centralizata, MS preconizeaza ca vor fi realizate economii substantiale, ca urmare a faptului ca pentru o cantitate mare de produse achizitionate pretul va fi mai mic decat daca s-ar achizitiona o cantitate mica de produse. De asemenea, prin organizarea de proceduri de achizitie la nivel national, se urmareste asigurarea continuitatii, precum si calitatea uniforma a produselor si serviciilor, ca si gestionarea eficienta a resurselor financiare alocate si obtinerea unui pret de achizitie cat mai scazut.

Ministerul va achizitiona in mod centralizat medicamente din programele nationale, medicamente oncologice, echipamente de inalta performanta, computere tomografe, echipamente de monitorizare, de ventilatie etc.

Primele produse achizitionate in sistem centralizat ar putea fi livrate incepand cu semestrul II al anului 2013, avand in vedere volumul mare de produse, specificatii tehnice si termenele de derulare a procedurilor de achizitie.

 

Eliminarea „ingineriilor” din caietele de sarcini

 

Argumentul care a stat la baza ordonantei este acela ca au fost constatate cazuri in care pretul de cumparare al unor produse a fost si de zece ori mai mare in anumite unitati sanitare, fata de altele. Raed Arafat a spus in emisiunea „Dupa 20 de ani” de la ProTv, ca in prezent se face licitatie legala pentru astfel de achizitii, dar este posibil ca in anumite caiete de sarcini sa fie exclusa concurenta.  „Vom verifica unde avem preturi flagrante. Licitatia centralizata poate evita aceste situatii. Procedura trebuie sa fie extrem de transparenta, sa mergem catre licitatia electronica”, a mai spus Arafat.

Normele de aplicare a sistemului centralizat de achizitionare a unor medicamente, materiale sanitare, aparatura medicala si servicii din sistemul sanitar la nivel national  se vor elabora in 10 zile de la publicarea hotararii de guvern.

Prevederile hotararii nu se aplica achizitiilor a caror sursa de finantare este asigurata din fonduri alocate de autoritatile administratiei publice locale, donatii, sponsorizari si fonduri din proiecte cu finantare rambursabila si nerambursabila.

 

Intre speranta spitalelor si posibilitatile bugetului

 

La ultima rectificare bugetara, Ministerului Sanatatii i s-au alocat 57.787 milioane de lei, la care se adauga 147 de milioane de lei cu care a fost suplimentat bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FUNASS), pentru a se achita datoriile mai vechi de 90 de zile ale spitalelor.

Asa cum rezulta din Ordonanta de Urgenta publicata de Ministerul Finantelor Publice, obligatiile restante ale spitalelor se vor achita in limita serviciilor medicale efectuate in anul 2011 peste valoarea de contract, respectiv in limita serviciilor medicale efectuate in anul 2012 peste valoarea de contract pana la data de 30 septembrie 2012.

De asemenea, se vor achita datoriile mai vechi de 90 de zile de la data scadentei ale unitatilor sanitare publice cu paturi care nu se incadreaza in prevederile anterioare, si care  reprezinta bunuri si servicii care au fost achizitionate prin aplicarea procedurilor legale privind achizitiile publice, sunt evidentiate in contabilitate, pe baza documentelor justificative si se incadreaza in bugetul aprobat pe anul 2011, respectiv pe anul 2012.

 

Datoriile spitaleor, luate la puricat

 

Conditiile si modalitatile de stingere a obligatiilor de plata ale spitalelor sunt aprobate printr-un ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

La ora actuala, la nivelul fiecarui judet, s-au constituit comisii mixte de evaluare a arieratelor fiecarei unitati medicale cu paturi, iar in limita bugetului alocat, sa vor face propuneri care vor fi inaintate MS si CNAS.

S-a format o comisie mixta formata din doi reprezentanti ai CJAS si doi ai DSP, care va analiza situatiile transmise de fiecare spital, privind arieratele. Urmeaza sa transmitem, dupa aceasta analiza, propunerile noastre, la Bucuresti, dupa care speram sa primim si banii”, a declarat presedintele CJAS Buzau, Cornel Vasilescu.

La nivelul judetului Buzau, nivelul arieratelor spitalelor se ridica la aproximativ 30 de milioane de lei, din care cea mai mare suma este regasita in facturile iesite din plata ale Spitalului Judetean de Urgenta.

Se pare ca banii alocati la rectificarea bugetara nu vor ajunde decat pentru achitarea partiala a arieratelor , fiind dirijati cu prioritate catre unitatile de interes national si regional.


Categorii: Analiza, Legislatie

Adaugati un comentariu


 

*