Aproape un sfert dintre elevii buzoieni vor invata si anul acesta in scoli neautorizate sanitar

Cele mai frecvente nereguli semnalate de inspectorii sanitari sunt lipsa aprovizionarii cu apa potabila si grupurile sanitare degradate.

 

scoli neautorizate (2)Mai sunt doar trei saptamani si va suna din nou clopotelul, pentru elevii din toata tara. Si in toata tara vor fi si anul acesta, ca in fiecare an, scoli in care copiii vor veni cu drag sa invete, pentru ca au conditii bune si foarte bune in care se desfasoara procesul de educatie, dar si scoli care arata mai rau ca pe vremea strabunicilor. Judetul Buzau nu face exceptie, din niciuna dintre aceste categorii.

Si tot ca in fiecare an, istoria se repata (a cata oara?), un sfert dintre copiii  buzoieni vor invata si anul acesta in scoli darapanate, cu wc-ul in curte si in care nu s-a auzit de apa curenta. Unele sunt in stadiul de santier, pentru ca primarii care le gestioneaza din punct de vedere administrativ nu au avut bani sa finalizeze lucrarile incepute, in unele cazuri, cu multi ani in urma. Asa ca si anul acesta, primul clopotel va suna trist, pentru mii de elevi.

In fiecare an se fac controlae, in fiecare an se „zbarleste” un prefect sau un subprefect la reprezentantii Inspectoratului scolar si la unii primari, dar lucrurile raman la fel. Poate anul acesta, prefectul fiind o femeie, lucrurile se vor putea „misca” mai bine in teren.

 

Prefectul Buleandra si subprefectul Sava

Prefectul Buleandra si subprefectul Sava

Luni dimineata, prefectul Maria Buleandra a convocat, in sedinta Colegiului Prefectural, toti factorii responsabili cu situatia scolilor din judet. De saptamana viitoare, comisii mixte formate din inspectori ai Directiri de Sanatate Publica, Inspectoratului Scolar Judetean, Prefecturii si Politiei vor demara controale in scoli.  Asa s-a intamplat si anii trecuti. Controalele insa nu au schimbat nimic. Nu au tinut loc de banii de care au nevoie comunitatile locale sa-si repare scolile. Dar nici de bunul simt al gospodarului care, chiar sarac fiind, o igienizare „ca la carte” poate sa faca…

In sedinta Colegiului Prefectural va fi prezentat si un raport al Directiei de Sanatate Publica Buzau, cu privire la rezultatele controalelor efectuate de la inceputul anului la unitatile de invatamant de pe raza judetului, raport deja publicat pe site-ul Prefecturii. Din document rezulta o realitate ingrijoratoare, conform careia aproape un sfert din unitatile de invatamant din judet functioneaza fara a fi autorizate sanitar. 170 de colectivitati ce copii si tineri , din totalul de 717 se afla in aceasta situatie, ceea ce inseamna ca 23,71 la suta dintre scolarii si prescolarii din judet vor invata si in anul scolar care bate la usa, in conditii improprii.

 

Daniela Dumitru-director DSP

Daniela Dumitru-director DSP

In anul scolar precedent, Directia de Sanatate Publica Buzau a efectuat, prin compartimentul Inspectia si Controlul factorilor de risc din mediul de munca si viata, o serie de controale tematice la toate unitatile de invatamand din judet, constatand o serie de nereguli, astfel incat respectivele unitati de invatamant au nfunctionat, ca si in anii precedenti, fara autorizare sanitara. Conform raportului care va fi prezentat luni, in Colegiul Prefectural, in judet functioneaza 717 colectivitati de copii si tineri, unitati intructiv-educative pentru anteprescolari, prescolari, scolari si tineri, internate si cantine, din care 171 sunt in mediul urban si 546 in mediul rural, 706 colectivitati fiind in regim public si 11 in regim privat.

Dintre cele 717 colectivitati functionale, 547 sunt autorizate sanitar, ceea ce inseamna 76,29 la suta, din care 157 in mediul urban si 390 in mediul rural.  Sunt insa neautorizate sanitar, 170 de unitati de invatamant. 14 dintre ele functioneaza chiar in mediul urban, unde scuza lipsei banilor nu prea mai are justificare, iar alte 156 dintre ele sunt in mediul rural.

 

scoli neautorizate (1)Asadar, aproape un sfert dintre scoli nu au primit autorizatie sanitara de functionare, intrucat s-a constatat ca nu indeplineau normele de igiena impuse pentru aceasta categorie de unitati. Cele mai multe dintre ele nu dispun de o sursa de aprovizionare cu apa potabila curenta, multe au grupuri sanitare degradate, cu numar insuficient de cabine si nu au amenajate fose septice vidanjabile. Totodata, unele scoli functioneaza in cladiri veghi, degradate sau cu tamplaria degradata, iar altele nu dispun de imprejmuirea terenului aferent. O alta cauza pentru care unele dintre cele 170 de unitati de invatamant nu au fost autorizate sanitar consta in functionarea, in aceeasi cladire, a doua colectivitati diferite ca nivel de instruire, mai precis gradinita cu program normal si scoala primara.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar spun ca au dat deja o „raita” prin judet, pentru a verifica stadiul pregatirilor pentru debutul anului scolar si ar fi constatat ca 84 la suta dintre unitatile de inatamant preuniversitar din judet au autorizatie sanitara de functionare. Un procent putin diferit de cel din raportul DSP. Recunosc insa ca elevi din comune precum Stalpu, Amaru, Mitropolia, Movila Banului, Limpezis, Scutelnici, Margaritesti sau Odaile vor invata si anul acesta in scoli din care fie lipseste apa, fie cladirile sunt necorespunzatoare, wc-urile darapanate sau scolile sunt in stadiul de santier de cativa ani, pentru ca nu au fost bani pentru a se plati constructorii si a se finaliza lucrarile incepute.

 

scoalaAr fi de mentionat ca inspectorii DSP au constatat nereguli si la unitatile de invatamant autorizate sanitar, acestea constand in principal in neasigurarea unor sisteme igienice de aprovizionare cu apa potabila pentru igiena individuala si nevoi de curatenie sau ca alimentele distribuite copiilor in cadrul programului Cornul si laptele erau depozitate in spatii improprii precum cancelarii, arhive, biblioteci, sali de clasa sau laboratoare. O alta neregula semnalata de inspectorii DSP a fost aceea ca personalul eligibil nu era instruit cu privire la notiunile fundamentale de igiena, neparticipand la cursurile organizate in acest sens, in conformitate cu un ordin al Ministerului Sanatatii.

Controalele la unitatile de invatamant vor fi reluate, iar echipe mixte formate din reprezentanti ai DSP, ISJ, Prefectura si Politie vor merge din nou in teren, astfel incat pana pe 23 septembrie, dupa cum precizeaza directorul DSP Buzau, ec. Daniela Dumitru, sa se obtina o oglinda clara a starii unitatilor de invatamant din judet si sa se dispuna masuri de remediere a unor deficiente ce se mai pot rezolva, astfel incat sanatatea si siguranta elevilor in scoli sa se apropie, macar, de normal.

 



Comentarii (1)

  1. Liliana Radu spune:

    Nu trebuie sa ne miram, pentru ca in ultimii doi ani, adica de la venirea lui Ponta la putere, nu s-au mai alocat fonduri de la guvern pentru continuarea lucrarilor de reabilitare a scolilor si gradinitelor.
    In schimb, bruma de microbuze pe care le-a cumparat cu chiu cu vai, le-a televizat de 7 ori, cu Ponta cu tot!

Adaugati un comentariu


 

*