Aproape 700 de medicamente au disparut de pe piata anul trecut si alte 123 risca sa dispara in 2016

10 februarie 2016 | 1 comentariu |

Producatorii de medicamente fac din nou front comun si averizeaza ca sute de mii de pacienti risca sa ramana fara tratament daca autoritatile din Sanatate vor continua sa aplice metodologia de calcul a preturilor medicamentelor impusa in mandatul lui Nicolae Banicioiu.

 

farmacie medicamenteDaca la vremea respectiva nu au ptutut sa-i induplece pe oficialii din Ministerul Sanatatii condus de Nicolae Banicioiu sa renunte la decizia prin care se impunea ca pretul medicamentelor comercializate pe piata din Romania sa fie egal cu minimul  preturilor practicate in alte state din UE, producatorii de medicamente incearca sa faca acelasi demers si pe langa noul ministru, Patriciu Achimas Cadariu.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente si cei ai Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania au organizat o conferinta de presa in care au repetat avertismentele conform carora piata romaneasca risca sa ramana fara medicamente esentiale in tratamentul a sute de mii de bolnavi, daca se va mentine metodologia de calcul a preturilor instituita pe vremea lui Banicioiu.

Presedintii celor doua asociatii au precizat ca sute de medicamente cu preturi accesibile pentru pacienti au disparut deja de pe piata anul trecut, din aceasta cauza, iar alte sute urmeaza sa dispara in perioada urmatoare daca autoritatile vor continua sa le impuna aceste praguri de pret producatorilor de medicamente.

 

Dragos Damian, presedinte APMGR

Dragos Damian, presedinte APMGR

Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, sustine ca peste 2.000 de medicamente cu preturi accesibile au disparut din farmaciile romanesti in ultimii ani, circa 700 dintre acestea doar in cursul lui 2015. „APMGR anunta ca, din cauza cadrului fiscal si a politicii de preturi complet nefavorabila industriei producatoare de medicamente generice, mii de medicamente cu preturi accesibile au disparut de pe piata, iar linii intregi de productie de medicamente cu prescriptie au fost inchise. Conform datelor APMGR, peste 2.000 de medicamente cu preturi accesibile au disparut deja de pe piata in ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au disparut numai in 2015. Cand vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu pret accesibil, acele medicamente esentiale pentru milioane de pacienti, mai ales pentru cei cronici, care se adreseaza unor arii terapeutice de baza precum boli cardiovasculare si digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central si ale aparatului respirator”, a declarat acesta in cadrul conferintei de presa, precizand totodata ca in aceeasi perioada, peste 500 de salariati din sectorul productiei de medicamente au fost disponibilitati, din aceeasi cauza.

 

Dr.Calin Galaseanu, presedinte ARPIM

Dr.Calin Galaseanu, presedinte ARPIM

In completare, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Calin Galaseanu, a avertizat ca alte 123 de medicamente esentiale pentru cel putin 10 arii terapeutice risca sa dispara de pe piata in acest an, din cauza preturilor mici impuse prin lege producatorilor de medicamente. Conform acestuia, 55 de medicamente din cele 123 au alternative generice limitate, iar aproape o treime nu au nicio alternativa disponibila in piata. „Exista un risc foarte mare ca 800.000 de pacienti romani care sufera de boli cronice sa ramana anul acesta fara terapii. Acest lucru se datoreaza noii metodologii de calcul al preturilor la medicamente care este practic rodul gandirii cabinetului Banicioiu, care nu are nicio legatura cu actualul cabinet al actualului ministru. In urma aplicarii acestui ordin de calculare a pretului la medicamente, un numar de 123 de medicamente ar urma sa fie scoase de pe piata in perioada imediat urmatoare”, a precizat si Calin Galaseanu.

Potrivit acestuia, cei mai afectati vor fi pacientii care sufera de boli cardiovasculare, intrucat 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afectiuni, in conditiile in care acestea reprezinta si principala cauza de deces in Romania.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgCei doi reprezentanti ai producatorilor de medicamente au prezentat si propunerile lor pentru solutionarea acestor probleme, precizand ca au solicitat Parlamentului sa aprobe de urgenta introducerea calculului diferentiat al taxei clawback pentru a opri disparitia medicamentelor cu pret accesibil, si i-au popus noului ministru ca toate grupele de produse, fie ca sunt originale, fie ca sunt generice, sa fie referentiate la acelasi cos de 12 tari, urmand ca Romania sa cumpere fie cel mai ieftin original din Europa, fie cel mai ieftin generic din Europa.

Ca raspuns, Ministerul Sanatatii a remis un comunicat in care precizeaza ca va continua dialogul cu asociatiile producatorilor de medicamente si cu asociatiile de pacienti in ceea ce priveste politicile si legislatia medicamentului in Romania. „Principala preocupare a Ministerului Sanatatii este aceea de a asigura medicatia si tratamentele necesare pacientilor. Dupa ce producatorii vor depune dosarele de preturi la termen, conform legii, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului vor analiza situatia fiecarui caz in parte, astfel incat sa se evite disfunctionalitatile in aprovizionarea cu medicamente. Exista cadru legislativ prin care ministerul  sa intervina in situatiile in care se constata ca un anumit produs lipseste de pe piata: fie este inlocuit cu un medicament generic, fie cu alt medicament din clasa lui terapeutica, fie se va realiza o achizitie rapida prin procedura de nevoi speciale” se precizeaza in comunicatul Ministerului Sanatatii.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Mafia medicamentelor,lupta dintre marile Concerne farmaceutice,ne distrug firava sanatate pe care o mai avem! Si noi….PLATIM CU VIATA!

Adaugati un comentariu


 

*