Ancheta la Institutul Oncologic: medicii platesc din buzunar medicamentele pacientilor

6 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Unitatea medicala la care se trateaza bolnavii de cancer a ramas vineri fara, ser fiziologic, leucoplast si comprese sterile. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a dispus o ancheta la unitatea medicala.

 

Ana Maria Nitulescu

Ana Maria Nitulescu

O situatie extrem de grava a fost semnalata astazi, de mai multi pacienti bolnavi de cancer, internati la Institutul Oncologic din Bucuresti (IOB). Acestia s-au vazut pusi in situatia de a nu mai putea sa-si faca tratamentul obisnuit cu citostatice, intrucat unitatea medicala ramasese fara medicamente si echipamente sanitare.

Conform declaratiilor unora dintre bolnavi, dar si a unor medici, spitalul se confrunta cu o criza fara precedent, rezervele de ser fiziologic, antibiotice, leucoplast si comprese fiind epuizate. In aceste conditii, pacientilor carora urma sa li se administreze tratamentul in cursul zilei de vineri li s-a comunicat ca unitatea a ramas fara rezerve si ca in lipsa serului fiziologic in care se dizolva anumite medicamente nu li se poate face tratamentul. Mai mult, si stocul de Osteron, medicamentul care se administreaza pentru ameliorarea starilor de greata ce apar in urma tratamentului cu citostatice, era epuizat.

Este ingrozitor, nu mai avem nimic. Nu avem ser fiziologic necesar dizolvarii citostaticelor si nici medicamentul Osetron, care se da pentru starile de greata ce apar in urma administrarii citostaticelor. Nu avem nici calmante, leucoplast, comprese si antibioticeau declart vineri dimineata mai multi pacienti internati, care nu si-au putut primi tratamentul in aceste conditii.

 

pacientiPusi in fata acestei situatii, medicii nu au putut face altceva decat sa se ofere sa le dea pacientilor bani din buzunar pentru achizitionarea medicamentelor si materialelor sanitare de care au nevoie.

Bineinteles, situatia de criza a fost comunicata si directoarei Institutului Oncologic, Ana-Maria Nitulescu, care s-a aratat surprinsa de faptul ca medicamentele s-au epuizat si ca in depozite nu exista nici stocuri de urgenta. Aceasta a mentionat ca totusi exista medicatia pentru cancer, insa a recunoscut ca aceasta nu poate fi administrata pacientilor in lipsa serului fiziologic.

Am aflat si eu despre aceasta situatie si va pot spune ca a fost o surpriza. Nu exista stocuri de urgenta. Si ma mira ca nu avem materiale sanitare, stiam ca avem. Macar medicatia pentru cancer o avem. Din pacate, nu putem sti cat se agraveaza starea unui bolnav de la o zi la altaa declarat managerul Institutului Oncologic, precizand ca in ultima luna si alte spitale din tara s-au confruntat cu probleme similare, intrucat este sfarsit de an si se asteapta suplimentarea banilor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

 

mircea dediuSi Doctorul Mircea Dediu, coordonatorul Programului oncologic de la Institut, s-a aratat la fel de surprins la aflarea vestii. A spus ca dupa stiinta sa, medicamentele pentru cancer erau suficiente, dar ca nu are cunostiinta despre lipsa celorlalte. Intr-un final, conducerea unitatii a recunoscut ca o astfel de situatie este inadmisibila si le-a dat asigurari pacientilor ca problema va fi rezolvata la inceputul saptamanii viitoare.

Membru in Consiliul de Administratie al IOB, dr. Monica Pop a declarat ca „este inadmisibila o astfel de situatie” si a promis ca situatia va fi remediata, insa a apreciat ca managerul unitatii medicale se face responsabil cand apar astfel de sitiatii. A dispus chiar si o ancheta pentru a descoperi ce este acolo”. Ministrul a rugat insa presa sa nu alarmeze pacientii si a cerut sa nu se prefaca nimeni ca nu stie ca aceasta este situatia in majoritatea spitalelor publice, de ani de zile. „Doamna Nitulescu este numita de trei saptamani manager interimar, deoarerce fostul manager a trebuit sa plece si astazi ma felicit ca nu i-am prelungit manadatul. Eu nu cred ca un manager responsabil nu isi asigura stocul pana la sfarsitul anului”, a spus Eugen Nicolaescu.

 

chimioterapieCancerul este o boala caracterizata prin proliferare celulara necontrolata. Tumorile canceroase se mai numesc si tumori maligne sau neoplasme. In general, pentru tratamentul cancerului se pot folosi mai multe metode de tratament, numite si modalitati terapeutice. Prima dintre acestea este interventia chirurgicala. Prin operatie se urmareste extirparea completa a formatiunilor tumorale si a zonelor in care exista riscul ca tumora sa se fi raspandit (ex. ganglionii limfatici regionali, tesuturile aparent normale din vecinatatea tumorii).

De obicei medicul chirurg extirpa un volum de tesut mai mare decat volumul tumoral propriu-zis, iar distanta dintre marginea tumorii si marginea piesei de rezectie poarta numele de margine de siguranta.

Totusi, cu exceptia tumorilor canceroase aflate in stadii precoce, tratamentul chirurgical nu conduce la vindecare. Motivul este ramanerea in organism a unor celule tumorale care nu pot fi identificate si extirpate prin operatie, numite si micrometastaze. In consecinta, chiar daca tumora primara este extirpata aparent complet, exista intotdeauna riscul ca neoplasmul sa reapara din cauza proliferarii celulelor ramase in organism.

 

celula canceroasaPentru a scadea riscul de recurenta si pentru a ameliora prognosticul pacientilor inoperabili, in abordarea terapeutica a pacientilor oncologici au fost introduse alte doua modalitati de tratament si anume radioterapia si chimioterapia.

Pe langa aceste modalitati terapeutice principale exista si alte metode de tratament. Hormonoterapia se foloseste pentru anumite tipuri de cancer (ex. cancer mamar) pentru a scadea riscul de recurenta dupa operatie sau pentru a prelungi viata si a creste calitatea vietii la pacientii cu tumori nerezecabile.

Terapia tintita presupune administrarea unor molecule „specializate”, care „tintesc” in mod specific anumite elemente exprimate de celulele tumorale; acest tratament este foarte specific si nu poate fi folosit decat in cazul tumorilor ale caror celule exprima elementele respective.

Imunoterapia are la baza stimularea sistemului imunitar al pacientului, astfel incat intensitatea raspunsului antitumoral al organismului gazda sa fie crescuta.

PUBLICITATE

Categorii: Lifestyle, Medici, Spitale

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Adevarul e undeva pe la mijloc…
    Este adevarat ca un manager numit de 3 saptamani sa nu stie tot ce se intampla (iar satisfactia ministrului ca nu i-a prelungit mandatul este doar ”joc de imagine”). O unitate sanitara mai are farmacist sef si director financiar care ei ar fi trebuit, in mod normal, sa urmareasca stocurile si situatia financiara si sa aduca la cunostinta managerului situatia in timp util.
    Pe de alta parte situatia lipsurilor, catre finele anului, este o poveste care se repeta la toate unitatile sanitare, rectificarea CNAS anuntandu-se tardiv. In acest an rectificarea de buget a ultimului trimestru a fost mult sub valorile practicate in alti ani.
    Oricum, ministrul joaca mai departe intr-o piesa de teatru grotesc, eforturile lui, parand a fi neintelese de muritorii de rand (in termeni medicali = PARANOIA (http://ro.wikipedia.org/wiki/Paranoia)). Corpul de control pe care-l trimite de fiecare data cand este cate o problema afiseaza intotdeauana sintagme ca pe vremea comunismului – este revoltator, populatia sufera, noi (ministerul) ne-am facut datoria, etc.. Oare acest minister nu vede ca de ani multi deficientele sunt la toate spitalele si populatia ca si personalul medical revendica aceleasi probleme. Nu-i asa ca a fost si un inceput de greva care solicita o finantare mai buna…..

Adaugati un comentariu


 

*