Ancheta la Floreasca si control la Oftalmologie

Controversata sectie de Arsi nu functioneaza nici acum la capacitate si nici nu are contract cu Casa de Sanatate. La Spitalul de Oftalmologie, Corpul de Control al MS verifica contractele incheiate.  

 

Spital floreasca1In cadrul unei conferinte de presa organizata astazi, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii a declarat ca in urma verificarilor efectuate de Corpul de Control al MS s-a constatat ca Sectia de Arsi de la Floreasca mai are multe proceduri de urmat pentru a fi suta la suta functionala.

La acest moment pot fi folosite doar sala de operatii si rezervele, de la inceputul lunii mai, aici fiind internati cinci pacienti cu arsuri grave. Doi dintre ei sunt in continuare in tratament, alti doi au fost transferati la Spitalul de Arsi, iar cel de-al cincilea a fost deja externat. Conform declaratiilor lui Laurentiu Colintineanu, in rezervele sectiei se pot efectua tratamente, dovada fiind cazurile celor cinci pacienti, iar in sala de operatii au fost efectuate pe parcursul lunii trecute 16 interventii chirurgicale.

Cea mai mare problema insa este legata in continuare de lipsa personalului, cu toate ca exista un proiect in derulare, in cadrul caruia mai multi medici si asistenti urmeaza stagii de pregatire in clinici din Franta. „Avem in lucru in acest moment o analiza a statului de personal, pentru ca  e nevoie pe aceasta unitate, datorita complexitatii cazurilor, de oameni cu experienta care sa faca fata unui asemenea tratament. E nevoie de o evaluare a banilor disponibili pentru ei, care este in lucru in acest moment in minister”, a precizat purtatorul de cuvant al MS.

 

arsi floreascaO alta problema prezentata in cadrul conferintei este aceea legata de lipsa contractelor cu CJAS pentru cele sase paturi din rezervele sectiei, dar si de nefunctionarea, in continuare, a barocamerei, prezentata la momentul inaugurarii drept piesa de rezistenta a unitatii, unica in tara. „Este o problema care trebuie rezolvata imediat pentru ca nu se pot face decontari pe tratamente. Discutiile cu CNAS sunt avansate in acest moment. La subiectul extraordinar de discutat al barocamerei, si anume noua amplasare a acesteia,  exista un loc unde ea poate fi amplasata, dar pentru a fi alimentata cu oxigenul necesar cu o instalatie separata, pentru ca ea consuma foarte mult si altfel ar fi pusa in pericol instalatia de oxigen a spitalului, trebuie avizul Primariei sectorului 1, care este proprietarul cladirii respective. Fara avizul respectiv si procedurile de la primarie nu se poate face aceasta conectare pentru ca sunt interventii la cladire. Sunt multe institutii, multi actori implicati si incercam sa rezolvam toti pasii, cat se poate de repede”, a explicat Colintineanu.

Pentru a se gasi o rezolvare cat mai rapida la aceste probleme, la nivelul Ministerului Sanatatii s-a format un grup de lucru alcatuit din medici experti din Spitalului Floreasca si din experti internationali, care vor propune, intr-un termen rezonabil, solutii integrate.

 

Dr. Monica Pop

Dr. Monica Pop

Tot astazi, ministrul Sanatatii si-a trimis Corpul de Control la Spitalul de Oftalmologie din Bucuresti. Intr-o conferinta de presa organizata ad-hoc, inainte chiar sa ajunga echipa de control la spital, managerul unitatii medicale, dr. Monica Pop, a declarat ca desi stie ca acest control a fost generat de dezvaluirile publicate de Catalin Tolontan, astazi, pe blogul personal, nu are nicio emotie.

Ea a declarat, in acest context, ca in ceea ce priveste contractele incheiate de spitalul pe care il conduce, de 23 de ani, totul este legal si „nu am avut niciodata biocide de la Hexi Pharma, dar am avut betadina, am spus lucrul acesta. Este un dezinfectant pe care noi il folosim pentru plagile operatorii”.

Totodata, dr. Pop a reafirmat ca in spitalul pe care il conduce nu a existat nicio infectie nosocomiala, desi Tolontan a sustinut contrariul in ancheta jurnalistica pulbicata. „Avem medic epidemiolog de foarte mare valoare, dr. Laurentia Velea, cunoscuta peste tot. E un spital care nu a avut infectii. Pot sa vina toate corpurile de control de oriunde din lume. Si din afara tarii, si de aici”, a spus medicul. Managerul Spitalului Clinic de Oftalmologie a nentionat si cateva dintre masurile luate in cadrul spitalului pentru a preveni infectiile nosocomiale, explicand ca aici nu sunt permise vizitele si se foloseste nebulizarea ca masura de dezinfectie. „Cat am sa fiu eu directorul acestui spital, nu o sa intre nimeni, in afara de apartinatorii bolnavilor care sunt internati cu ei, pentru ca e un spital de chirurgie de risc major si aici o infectie inseamna scoaterea ochiului”, si-a motivat decizia dr Pop, atragand atentia ca „in orice spital, vizitele sunt o bomba biologica”.

In legatura cu un contract de munca pe care l-ar fi avut cu o firma careia i-a inchiriat un spatiu in cadrul spitalului, dr. Monica Pop a mentionat ca totul a fost legal si chiar a avut castig de cauza intr-un proces cu ANI, pe acest subiect.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*