Ancheta la Spitalul Filantropia din Craiova, dupa moartea suspecta a doi pacienti transfuzati

27 februarie 2017 | 0 comentarii |

Alti patru bolnavi au avut reactii adverse in urma unor transfuzii de sange si sunt la Terapie Intensiva. Politia a demarat o ancheta privind moartea suspecta a pacientilor, iar Ministerul Sanatatii a dispus, in paralel, alte verificari.

 

UPDATE, 28 februarie: In urma autopsiei s-a constatat ca cei doi pacienti au murit prin infarct miocardic si insuficienta respiratorie. Spitalul Filantropia a fost amendat cu 25.000 de lei, iar pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguina, cu cate 1.000 de lei au fost amendati medicul de garda, asistentul de la unitatea de transfuzii si alti trei asistenti din secția de hematologie.

 

Spitalul Filantropia

Spitalul Filantropia

Autoritatile sanitare din Craiova sunt in alerta, iar Politia si Ministerul Sanatatii verifica in ce conditii s-a produs decesul a doi pacienti, in urma unor transfuzii sanguine. Ministrul Florian Bodog a declarat ca asteapta, in aceasta dupa-amiaza, un raport detaliat cu privire la cele petrecute la Spitalul Municipal Filantropia din municipiu, dupa ce doi pacienti au decedat in conditii suspecte si alti patru se afla la Terapie Intensiva, in urma administrarii unor transfuzii.

Pe langa ancheta dispusa de Directia de Sanatate Publica Dolj, politistii din Craiova au demarat propriile cercetari, dupa ce au fost instiintati de personalul spitalului cu privire la cele doua decese, incadrate ca suspecte, iar cercetarile politistilor vor continua in functie de rezultatele comunicate de medicii legisti, in urma autopsiilor.

Cele doua victime sunt o batrana de 81 de ani, care era internata la sectia de Hematologie a spitalului si un barbat de 67 de ani, internat in sectia de Tarapie Intensiva a aceleiasi unitati medicale. Cei doi au beneficiat, in cursul zilei de vineri, de transfuzii de sange, impreuna cu alti 10 pacienti ai spitalului, iar jumatate din cei supusi acestei proceduri au avut reactii adverse.

 

filantropiaDin pacate, in cazul celor doi pacienti decedati, medicii nu au mai putut face nimic, reusind totusi sa ii stabilizeze pe ceilalti patru pacienti care au avut reactii adverse in urma transfuziilor. Decesul celor doua persoane si reactile adverse aparute la ceilalti pacienti au fost puse imediat pe seama transfuziilor de sange, existand suspiciunea ca sangele nu ar fi avut calitatea necesara sau ca celor in cauza li s-au transfuzat sange din grupe gresite.

Avand in vedere gravitatea faptului, reprezentantii spitalului au anuntat Politia in legatura cu cele doua decese suspecte, iar cazurile au fost raportate de conducerea spitalului si Directiei Judetene de Sanatate Publica.

La acest moment, cei patru pacienti care au supravietuit sunt internati in sectia de Terapie Intensiva a spitalului, fiind stabilizati hemodinamic, medicii sperand ca nu vor aparea complicatii in perioada urmatoare.

 

transfuzieDSP Dolj a demarat o ancheta la nivelul unitatii medicale, impreuna cu reprezentantii Centrului de Hematologie din judet, la Craoiva fiind trimisa si o echipa de la Ministerul Sanatatii.

Totodata, politistii au deschis un dosar penal in rem pentru moarte suspecta, iar cei doi pacienti decedati urmeaza sa fie supusi autopsiei, pentru ca legistii sa stabileasca astfel cauza exacta a decesului si daca aceasta s-a datorat unor transfuzii gresite.

Avand in vedere ca jumatate dintre cei 12 pacienti transfuzati au avut reactii adverse, pare evident faptul ca aceasta situatie are legatura cu transfuziile pe care le-au primit, probele de sange urmand a fi analizate si ele, in laborator.

Ancheta este in plina desfasurare, a fost deja intocmit un raport preliminar, care va fi urmat de un raport complet cu privire la situatia creata. In functie de concluzii, atat administrativ cat si legal, vor fi luate masurile ce se impun, impotriva vinovatilor care vor fi identificati pe parcursul verificarilor.

Avocatul Poporului s-a autosesizat din oficiu, in acest caz.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*