Amelia Papazissu si Mircea Micu, candidati la titulul „Tezaure umane vii” – UNESCO

24 septembrie 2013 | 1 comentariu |

Titlurile ar putea fi conferite celor doi pastratori si promotori de traditii cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. In acest fel, Buzaul va avea trei „Tezaure vii”, acest titlu aflandu-se deja in posesia Adelei Petre.

 

Amelia Papazissu si una dintre invatacelele ei

Amelia Papazissu si una dintre invatacele

Intreaga viata si-au pus sanatatea, mintea si sufletul in slujba traditiilor, a promovarii acelor fapte si lucruri cu care, de fapt, ne-am nascut cu totii. Nu conteaza ca acasa la ei poate sunt saraci, bolnavi sau neajutorati, ori poate arta pe care o promoveaza le-a oferit atat cat sa traiasca bine, conteaza ca din mainile lor, mii de copii pot invata cum sa coasa si sa poarte costumul popular, cum sa incalte opinicile, cum sa aseze razboiul de tesut sau cum sa manuiasca tulnicul si cimpoiul.

In iunie 2012, Adela Petre sau Mama Adela ori femeia care tese suflet in urzeala, cum i se mai spune, a fost distinsa cu titlul Tezaur uman viu de catre Ministerul Culturii din Romania si UNESCO. A fost primul buzoian distins cu acest titlu.

Potrivit lui Adrian Petre, director al Directiei pentru Cultura si Arta, aceasta institutie a facut demersurile necesare pentru inca doua candidadturi,  Amelia Papazissu si Mircea Micu.

 

Mircea Micu, fauritorul de cimpoaie si tulnice

Mircea Micu, fauritor de cimpoaie si tulnice

Cei doi mesteri de excelenta ai Buzaului vor primi acest titu dupa ce dosarul de candidatura va fi aprobat, deopotriva, la Ministerul Culturii si la UNESCO. „Exista un parteneriat frumos intre cele doua institutii si noi ne dorim ca Amelia Papazissu si Mircea Micu sa devina tezaure umane vii”, a precizat Adrian Petre.

Amelia Papazissu este tesatoare in lana de oaie si par de capra in razboi vertical. Mesterul popular Papazissu a obtinut cu generatii de elevi primele locuri la olimpiadele de profil, cea mai bine cotata fiind cea de la Sibiu. Amelia Papazissu lucreaza ca instructor la Palatul Copiilor din Beceni.

Mircea Micu este reprezentantul taranului autentic a carui valoare este unica. El este singurul mester de cimpoaie si tulnice din judet. Ani de zile a sustinut, prin eforturi proprii, cateva sute de copii pe care i-a invatat sa cante la cele doua instrumente traditionale. In afara de acest dar, nea’ Micu este mare mester in obiceiuri populare. Marea lui durere este lipsa de implicare a autoritatilor in sustinerea artei pure populare. Mircea Micu traieste simplu, in casuta sa munteneasca din Sarulesti. Pentru prima data, acest mester popular a fost promovat pe 20 septembrie, la festivalul mesterilor populari din Buzau care, in acest an, a beneficiat de o organizare de exceptie.

 

Adela Petre, primul "Tezaur viu" al Buzaului

Adela Petre, primul “Tezaur viu” al Buzaului

Adrian Petre, directorul Directiei pentru Cultura si Arta Buzau spune ca „dosarele au fost deja transmise si sunt analizate in aceasta perioada de Comisiile de specialitate, avand sanse mari sa fie aprobate. Speram ca de Ziua Nationala a Romaniei sa poata fi oferite aceste titluri celor doi buzoieni cu care, alaturi de Adela Petre al carei nume este deja cunoascut in intreaga lume, sa putem arata ca Buzaul este o «adevarata vatra de traditii» si stie sa-si respecte si sa-si promoveze cum se cuvine valorile”.

Titlul de Tezaur uman viu al UNESCO (Living Human Treasures Systems – UNESCO) inseamna recunoastere la nivel stiintific national si international si, implicit, in breasla mesterilor populari din Romania. Mai mult, cu fiecare ocazie, autoritatile judetene vor fi nevoite sa-si promoveze tezaurele umane vii considerate oameni care au invatat in timp cateva generatii de tineri, care isi continua arta populara la nivel de excelenta si care pot oricand reliefa valoarea unui tinut.

La nivel national, titlul a fost dat, in timp, lui Dumitru Sofronea, fostul cojocar al Casei Regale, ciobanului Nicolae Pitis din Cluj, rapsodului Marian Vasile Ghica, calusarului Nicolae Veleanu din Giurgita, mesterului popular brasovean Etelko Barko si altora.

Exista judete din Romania care nu se pot mandri ca detin tezaure umane vii, insa Buzaul ar putea promova acest tip de excelenta prin trei nume: Adela Petre, Amelia Papazissu si Mircea Micu.

 



Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    FELICITARI TUTUROR CELOR CARE RESPECTA SI PASTREAZA TRADITIILE POPULARE!

Adaugati un comentariu


 

*