Ambulatoriile de specialitate ale spitalelor buzoiene, reabilitate cu fonduri Regio

10 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Tot in cadrul acestui program se va incerca obtinerea unei finantari europene pentru reabilitarea sediului fostului spital Bratianu si transformarea acestuia in centru cultural.

 

neagu regioConsiliul Judetean Buzau a fost astazi gazda unei sedinte de bilant in care a fost prezentat si analizat raportul final al Programului Operational Regional (POR) 2007-2013, la nivelul regiunii de dezvoltare Sud-Est, din care face parte si Buzaul.

Intalnirea, la care au participat presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu si  directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, Luminita Mihailov, s-a constituit intr-o analiza completa, perioada de aplicabilitate a programului ajngand la final, de anul viitor urmand a fi deamarate investitiile in cadrul unui nou program Regio, pentru perioada 2014-2020.

Conform prezentarii facute de directorul agentiei Sud-Est, judetul Buzau a beneficiat, in cadrul programului incheiat, de mai multe finantari, pe diferite domenii majore de interventie, unul dintre acestea vizand reabilitarea, modernizarea si echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate. Astfel, cu ajutorul fondurilor europene accesate prin POR au fost modernizate si dotate, in perioada de implementare, 4 ambulatorii de specialitate ale unor unitati medicale din judet. Concret, este vorba de ambulatoriile Spitalului Judetean, Spitalului Municipal Ramnicu Sarat, Spitalului Orasenesc Nehoiu si Spitalului de Boli Cronice de la Smeeni.

 

Ambulatoriu Spital Rm. Sarat

Ambulatoriu Spital Rm. Sarat

In cazul Spitalului Smeeni, al Spitalului Municipal Ramnicu Sarat si al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau lucrarile sunt finalizate inca din anul 2012, respectiv, 2013, astfel ca de atunci, mii de pacienti au beneficiat de imbunatatirea conditiilor oferite de aceste ambulatorii.

Cea mai mare investitie s-a facut la spitalul din Ramnicu Sarat, caruia i-au fost alocate aproape 5,2 milioane de lei, dintre care peste 5 milioane au reprezentat finantare prin din fonduri Regio. Perioada de implementare a proiectului a fost de 24 de luni, intre 2010 si 2012, iar din banii obtinuti din fonduri europene, la care s-au adaugat sume importante de la Primaria Municipiului Ramnicu-Sarat, astfel ca toate cabinetele medicale din Ambulatoriul de specialitate integrat, Compartimentul de Neonatologie, Laboratorul de Analize si Compartimentul de Primiri Urgente au fost modernizate.

 

Ambulatoriul modernizat

Ambulatoriul SJU Buzau modernizat

Pentru modernizarea Ambulatorului Integrat al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, suma alocata a fost mai mica, respectiv 1,37 de milioane de lei. Unitatea medicala a mai beneficiat insa de o finantare Regio, pentru un proiect ce a vizat reabilitarea termica, dar si de o contribuite consistenta din partea Consiliului Judetean Buzau care a monitorizat investitiile, unitatea medicala aflandu-se in subordinea administrativa a acestuia. „Consiliul Judetean Buzau a implementat, in perioada 2007-2013, prin Programul Operational Regional, proiecte in valoare de 244 milioane de lei, in infrastructura, reabilitare scoli speciale, achizitie autoutilitare, modernizarea Ambulatorului Spitalului Judetean”, a precizat Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean, indicand intre proiectele din domeniul medico-social care au beneficiat de finantare Regio, modernizarea Centrului de zi din Buzau destinat copiilor cu dizabilitati, a Centrului de Asistenta Medico-Sociala de la Pogoanele si a Centrului de Asistenta Medico-sociala de la Lopatari, centre in care sunt asistate peste 170 de persoane.

 

hol UPUIn cadrul conferintei de astazi, presedintele Consiliului Judetean, a mai precizat ca administratia locala se va preocupa, in continuare, de accesarea fondurilor europene in cadrul acestui program. „Pentru perioada urmatoare avem in vedere implementarea unor proiecte de modernizare a infrastructurii de transport, de reabilitare a Spitalului Bratianu, a unor centre DGASPC, precum si extinderea unitatii de primiri urgente din cadrul Spitalului Judetean”, a declarat Neagu, mentionand ca multe dintre proiectele care asteapta sa fie demarate sunt in domeniul sanatatii, unele dintre ele fiind extrem de importante si de urgente. In opinia sa, cel mai urgent este proiectul care se refera la modernizarea Sectiei UPU a Spitalului Judetean Buzau, pe care autoritatile judetene intentioneaza de multa vreme sa o modernizeze si sa o extinda, demers care s-a lovit in nenumarate randuri de lipsa banilor. Si-a exprimat insa speranta ca prin noul Program Operational Regional 2014-2020 se va obtine si finantarea necesara.

 

Fostul Spital Bratianu

Fostul Spital Bratianu

Referindu-se la situatia fostului Spital Bratianu, Petre Emanoil Neagu a mentionat ca asa cum se stie si s-a aprobat deja in Consiliul Judetean, fostul spital urmeaza a fi transformat in Centru Cultural si Turistic, aceasta fiind singura varianta prin care exista sansa atragerii de fonduri europene, astfel incat sa se poata face reabilitarea cladirii si sa fie salvata de la distrugere.

Directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, Luminita Mihailov a spus ca, deocamdata, in cadrul noului program nu s-a discutat axa referitoare la patrimoniu, insa dupa ce se va intampla acest lucru, Consiliul Judetean Buzau va putea depune proiectul de reabilitare a cladirii de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, care mai bine de 15 ani a starnit numeroase controverse si a constituit o tinta pentru multi investitori imobiliari. Potrivit ultimei destinatii, stabilita prin Hotarare de Consiliu Judetean, cladirea va putea intra in competitia pentru finantare cu fonduri europene, dar isi va schmba destinatia, aici va functiona un Centru Cultural-Turistic.

 


Adaugati un comentariu


 

*