Ambulanta si UPU vor fi finantate integral de la bugetul de stat

12 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Din martie 2013, Ministerul Sanatatii va reorganiza programele nationale de sanatate si va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanta.

 

La solicitarea Ministrului Sanatatii (MS), Executivul a aprobat, astazi, o Ordonanta de Urgenta prin care se modifica unele acte normative din domeniul sanatatii, anunta Biroul de presa al ministerului, printr-un comunicat remis astazi, redactiei Sanatatea Buzoiana.

Potrivit prevederilor noului act normativ, incepand cu luna martie a  anului viitor, MS va derula si finanta programele cu caracter preventiv, de sanatate publica (precum cele care vizeaza masurile de prevenire a raspandirii HIV/SIDA si TBC), iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va finanta programele de tip curativ (tratement pentru afectiuni oncologice, diabet, etc).

MS va derula, in continuare, si programul national de transplant, se mentioneaza in comunicatul amintit

Se lucreaza la schita bugetului. Vor avea loc si unle modificari. (…) Ministerul va pastra tot ce este preventie, strategie si programe strategice, ca TBC si HIV, care vor trece la minister, iar CNAS va prelua programele curative. La minister se vor pastra urgentele, iar serviciul de ambulanta va fi preluat la bugetul ministerului”, declara la sfarsitul lunii noiembrie, dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

 

S-a cerut deja necesarul ambulantelor din teritoriu

 

Ministrul Arafat la Buzau

Tot prin OUG adoptata astazi s-a hotarat preluarea finantarii serviciilor de ambulanta de la bugetul de stat, astfel incat intreg sistemul de urgenta care cuprinde si unitatile de primiri urgente sa fie finantat unitar, se mai spune in comunicatul MS. 

Pana atunci, Ministerul Sanatatii intentioneaza prelungirea cu trei luni a actualului contract-cadru si a programelor nationale de asigurari de sanatate.

Contactata de reporterii nostri, dr. Lhuana Zissu, directorul Serviciului de Ambulanta Buzau spune ca „probabil va fi mai bine, daca intregul sistem de urgenta va fi coordonat unitar. Nu vor mai exista probleme cu achizitiile, toata lumea va sti ca trage de aceeasi <caruta> si speram ca asa cum s-a intamplat cu SMURD, se va inregistra astfel o imbunatatire vizibila atat a serviciilor de urgenta cat si a dotarilor necesare. De altfel, noua ni s-a cerut deja necesarul pentru anul viitor si l-am si transmis Ministerului Sanatatii”, a declarat dr. Zissu, apreciind ca benefica pentru intregul sistem sanitar si mai ales pentru populatie, o astfel de decizie.

Actul normativ adoptat astazi, mai prevede posibilitatea ca asistentii medicali, ambulantierii si dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanta sa execute garzi retribuite, in limita prevederilor bugetare. Pana acum, de aceasta prevedere beneficiau doar medicii. Asistentii medicali, ambulantierii sau dispecerii, pentru orele suplimentare executate beneficiau doar de ore libere.

Masura urmareste evitarea  blocarii sistemului care acorda asistenta medicala de urgenta si transport medical asistat, determinata de necorelarea dintre suprasolicitarea si motivarea personalului.


Adaugati un comentariu


 

*