Actualizarea listei de compensate, blocata de un val de demisii

14 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Specialistii cooptati in comisiile Ministerului Sanatatii pentru a aviza noile medicamente au preferat sa se retraga din cauza unui ordin care le interzice sa beneficieze de sponsorizari.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgActualizarea listei de medicamente compensate cu care autoritatile din Sanatate s-au tot laudat in ultima perioada a intrat intr-un nou impas. Activitatea in aceasta directie este, in prezent, blocata, dupa ce comisiile de specialitate constituite la nivelul Ministerului Sanatatii au ramas, brusc, fara aproximativ 200 de specialisti. Este vorba de personalitati marcante ale lumii medicale, profesori universitari, cercetatori si medici renumiti, care au demisionat la finalul anului trecut din aceste comisii, majoritatea fiind nemultumiti de un ordin ce le impunea anumite restrictii. Concret, este vorba de Ordinul 1406 din 2014, care aduce unele modificari ordinului initial al ministrului privind infiintarea acestor comisii consultative, modificari ce au determinat aproximativ o treime din specialistii cooptati sa isi dea demisia din comisiile respective.

Cei mai multi au fost nemultumiti de faptul ca noul ordin interzice membrilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii sa beneficieze de sponsorizari si alte facilitati oferite de producatorii sau distribuitorii de medicamente, preferand aceste beneficii activitatii din comisii. Este cunoscut faptul ca multe dintre deplasarile specialistilor la conferintele si congresele internationale sunt sponsorizate de companiile farmaceutice, fiind vorba de cheltuieli destul de mari, pe care medicii si alti specialisti nu si le pot permite in mod frecvent. Continuarea activitatii in comisii ar fi insemnat renuntarea la aceste sponsorizari, si implicit imposibilitatea partiiciparii la manifestarile stiintifice importante,  asa ca cei 200 de specialisti au preferat sa  renunte la colaborarea cu Ministerul Sanatatii.

 

apa laboratorPlecarea lor in numar atat de mare a blocat, practic, activitatea celor 53 de comisii implicate in activitatea avizarii noilor medicamente propuse pentru a fi incluse pe lista de compensate. Fiecare comisie are intre 12 si 15 membri, reunind in total aproape 700  de specialisti, dintre care 200 si-au dat demisia, 13 dintre acestia avand chiar calitatea de presedinti de comisie.

In aceste conditii, este evident ca nu poate fi continuata activitatea de acreditare a noilor medicamente, principala prioritate pe care ministerul o are la acest moment fiind gasirea altor 200 de specialisti care sa ii inlocuiasca pe cei care au demisionat. In acest sens s-a solicitat si sprijinul Colegiului Medicilor, activitatea de recrutare a noilor membri in comisii fiind in plina desfasurare.

In acest timp, bolnavii cu afectiuni cronice, care asteapta de mai bine de sase ani sa beneficieze de tratamente noi, trebuie sa se inarmeze din nou cu rabdare, desi in cazul multora dintre ei boala nu e dispusa sa astepte. Pana acum s-a reusit doar introducerea pe lista a 23 de medicamente compensate si urma sa fie realizate protocoalele de prescriere, dar acest lucru nu s-a mai intamplat, din cauza plecarii celor 200 de specialisti. In consecinta, medicamentele respective sunt pe lista, dar nu pot fi eliberate catre pacienti, in regim compensat, intrucat nu exista protocoale de prescriere. Si contestatiile sunt blocate, intrucat acestea trebuie analizate, iar la acest moment nu are cine sa faca acest lucru.

 

medicamenteIn schimb, vor fi scoase de pe lista de compensate aproximativ 20 de molecule vechi, presedintele ANMDM, Marius Savu, precizand ca este vorba de medicamente care nu si-au mai dovedit eficienta in ultimii ani si care au fost deja inlocuite de alte medicamente. Zilele acestea, ANMDM va face publica lista cu medicamentele ce vor fi retrase din categoria compensatelor. Referitor la acestea, Mariu Savu a precizat ca „acopera arii terapeutice de la neurologie, la cardiologie, la psihiatrie, sunt multe antidepresive din trecut, sunt multe asa-zise tonice cerebrale, sunt unele produse care au un efect placebo extraordinar. Multe din aceste medicamente au inceput sa nu isi mai dovedeasca eficienta fata de alternativele mai noi care exista si nu mai are sens sa fie compensate de catre sistemul public. Urmeaza sa vedem, pentru ca va fi dezbatere publica, companiile isi vor putea spune cuvantul, ne vom uita pe rapoartele de evaluare. In general, sunt medicamente generice care vin din istorie”. Prin delistarea acestor medicamente se va face o economie la bugetul Sanatatii de 100 de milioane de euro, dar marea problema este aceea ca in timp ce  unele medicamente vor fi scoase de pe lista, nu se stie cand vor fi inlocuite cu altele, noi.

 


Adaugati un comentariu


 

*