A fost retrasa Ordonanta care prevedea diminuarea salariilor medicilor

13 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Dupa o intalnire cu reprezentantii federatiilor sindicale, ministrul Muncii, Ana Costea, a anuntat ca in cazul in care Guvernul nu va fi de acord cu retragerea proiectului, isi va depune demisia.

 

Ana Costea

Ana Costea

Salariile personalului medical din sectiile de ATI, UPU si Medicina Legala nu vor fi diminuate cu niciun leu in perioada urmatoare. Proiectul de ordonanta privind salarizarea in sectorul bugetar a fost sortit esecului, Astazi fiind aprobata retragerea lui, de Executiv. Noua lege a starnit vii nemultumiri atat in randul personalului medical cat si in cel al altor categorii de salariati din sectorul bugetar, intrucat noua schema propusa de ministrul Muncii prevedea diminuari salariale in anumite sectoare.

Printre cei care ar fi avut de pierdut daca proiectul de ordonanta ar fi fost adoptat se numarau si cadrele medicale din sectiile mai-sus amintite, in conditiile in care activitatea in aceste sectii este foarte solicitanta, atat prin natura sa cat si din cauza lipsei de personal. Astfel, e lesne de inteles ca organizatiile sindicale si profesionale ale personalului medical au reactionat prompt, declarandu-se impotriva acestei ordonante si amenintand cu actiuni de protest ce ar fi putut ajunge pana la greva generala, in cazul in care documentul ar fi fost adoptat.

 

sedinta guern ciolosReactii similare au venit si din alte sectoare bugetare. Desi ministrul Finantelor, Ana Dragu, dadea asigurari ca nu vor fi diminuari de salarii, ci doar ca cele mari vor ramane la fel si vor creste lefurile mici, ministrul Muncii, Ana Costea, a dat inapoi, dupa intalnirea de ieri, cu membrii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, organizatie formata din reprezentanti ai Executivului si confederatiilor patronale si sindicale. La sedinta au participat si reprezentantii organizatiilor sindicale, care s-au declarat impotriva proiectului propus, iar in urma discutiilor care s-au intins pe parcursul catorva ore, ministrul Muncii a admis ca proiectul de ordonanta propus „nu avea cum sa satisfaca nevoile partenerilor sociali si nevoile existente in momentul de fata pentru eliminarea disfunctionalitatilor”, asa ca a decis retragerea acestuia, decizie ce a fost anuntata imediat dupa incheierea sedintei cu reprezentantii sindicatelor.

Anuntul a fost facut de unul dintre consilierii ministrului, care a precizat ca Ana Costea si-a retras sustinerea pentru acest proiect pe care tot domnia sa l-a propus, iar in cazul in care Guvernul nu va aproba in sedinta de astazi, retragerea proiectului, aceasta isi va da demisia din functia de ministru al Muncii.

 

Leonard Barascu

Leonard Barascu

Este foarte putin probabil ca acest lucru sa se intample in sedinta de azi a Guvernului. In conditiile in care ministrul care a propus acest proiect de ordonanta a cerut retragerea sa si a anuntat ca nu il mai sustine, e greu de crezut ca membrii Executivului nu vor tine cont de aceasta decizie si vor lua astazi in discutie proiectul in forma sa actuala.

Pe de alta parte, vicepremierul Vasile Dancu a anuntat, aseara, ca niciun ministru nu va pleca din functie in perioada urmatoare si ca discutiile pe Legea salarizarii va fi reluata, saptamana viitoare, astfel ca se subintelege ca Ana Costea nu va pleca din Guvern, cel putin in zilele urmatoare.

Decizia de retragere a proiectului a fost salutata si de reprezentantii sindicatelor din Sanatate, care si-au pledat cauza in cursul intalnirii pe care au avut-o cu ministrul Muncii. Leonard Barascu, liderul Sanitas, apreciaza faptul ca reprezentantii guvernului au realizat in ultimul moment gafa facuta, dar precizeaza ca mai raman cateva intrebari la care se asteapta raspuns. „Oare guvernul tehnocrat doreste cu adevarat eliminarea inechitatilor si discriminarilor din sistemul sanitar? Oare guvernul tehnocrat a incercat sa mai castige timp prezentand un proiect nascut sa fie respins? Oare guvernul tehnocrat doreste indepartarea si a putinilor profesionisti ramasi in sistemul sanitar? Oare ce mai urmeaza?” sunt intrebarile pe care Leonard Barascu le-a adresat intr-o tenta retorica la finalul sedintei de ieri.

 

protest medici MSFederatia Sindicala Hipocrat, Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania au salutat, la randul lor, intentia de retragere a Ordonantei de Urgenta privind salarizarea, un proiect „controversat inca din momentul in care au inceput discutiile pe aceasta tema. Consideram ca aceasta decizie este cea mai potrivita si ca raspunde solicitarilor pe care le-am facut in repetate randuri, atat la nivelul Guvernului Romaniei, cat si in timpul intalnirii care a avut loc astazi, (ieri -n.r.) la Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor”, anunta federatiile amintite, mentionad ca asteapta cu interes discutiile viitoare, care spera sa satisfaca cererile salariale si sa asigure o remuneratie echitabila a personalului din sistemul sanitar, mentionand totodata ca vor continua protestele, iar calendarul acestora va fi anuntat ulterior deciziilor Executivului si discutiilor care vor avea loc in perioada imediat urmatoare.

 Astazi, viceliderul Sanitas, Marius Sepi, a anuntat ca a aflat pe surse ca ministrul Muncii va propune Guvernului Legea salarizarii in forma dezbatuta si convenita in grupul de lucru al Comitetului Interministerial care s-a intrunit in luna februarie a acestui an, cand impreuna cu confederatiile sindicale s-a convenit ca prin cele 26 miliarde de lei prevazute se asigura eliminarea inechitatilor salariale si cresterea grilelor de salarizare, cu baza de plecare din 1.250 lei pentru tot personalul”.

 


Adaugati un comentariu


 

*