A fost inaugurat Centrul de Excelenta in Medicina Translationala de la Institutul Fundeni

Proiectul pentru infiintarea acestei unitati a fost demarat la sfarsitul anului 2012, iar investitia totala a depasit 43,6 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei provenind dintr-o finantare nerambursabila din bani europeni.

 

fundeni1In urma cu trei ani si jumatate, in a doua decada a lunii decembrie 2012, Institutul Clinic Fundeni a demarat un proiect cu finantare europeana ce urma sa se desfasoare pe durata a 41 de luni. Acesta a avut ca finalitate infiintarea unui Centru de excelenta in Medicina Translationala, care incepand cu aceasta saptamana functioneaza in cadrul unitatii sanitare.

Proiectul a beneficiat de aproape 35 de milioane de lei – finantare nerambursabila, valoarea totala a investitiei depasind 43,6 milioane de lei.

Lucrarile incepute in 2012 au avansat conform calendarului stabilit, iar sfarsitul saptamanii trecute, noul centru a fost inaugurat oficial. Acesta isi desfasoara activitatea intr-o cladire noua, cu patru nivele, in incinta careia functioneaza, incepand din aceasta saptamana, patru laboratoare de Chirurgie experimentala, Gastroenterologie si Hepatologie, Biologie moleculara si Anatomie patologica, acestora adaugandu-li-se spatii de studiu, de invatamant si cu destinatie tehnica, insumand in total o suprafata de 3.500 de metri patrati. Pentru dotare a fost achizitionata tehnologie de varf in cercetarea biomedicala, constand in  peste 200 de echipamente medicale de cercetare-dezvoltare, la care se adauga echipamente informatice.

 

Razvan Vulcanescu

Razvan Vulcanescu

Prezent la eveniment, secretarul de Stat Razvan Vulcanescu a apreciat ca CENTRUL DE EXCELENTA IN MEDICINA TRANSLATIONALA, de pe platforma I.C. Fundeni, este un proiect deosebit de important in dezvoltarea scolii medicale romanesti, prin crearea de nuclee de cercetare cu facilitati tehnologice avansate in cercetarea biomedicala. Acesta a recunoscut ca cercetarea si inovarea constituie prioritati marcante in cadrul Strategiei Europa 2020, dat fiind rolul lor in promovarea unei cresteri inteligente, durabile si favorabile incluziunii, motiv pentru care se impune ca Romania sa investeasca mai mult si mai adecvat in acest domeniu, contribuind astfel nu doar la o sanatate mai buna, ci si la prosperitate si la cresterea calitatii vietii”.

 

Dr. Carmen Orban, manager I.C.Fundeni

Dr. Carmen Orban, manager I.C.Fundeni

In incinta noului centru exista numeroase facilitati si pentru activitatea de invatamant, pentru studenti, doctoranzi, cercetatori si medici rezidenti. Unul dintre obiectivele urmarite este, de altfel, atragerea de tineri specialisti cu inalta calificare din tara si din strainatate, pentru stagii doctorale si post-doctorale, prin crearea de noi laboratoare si centre de training bazate pe simulare, programe de pregatire hands-on in salile de chirurgie experimentala.

Cu ocazia festivitatii de inaugurare a Centrului de Excelenta in Medicina Translationala, dr. Carmen Orban, managerul Institutului Fundeni, a declarat ca unitatea pe care o conduce „are o traditie in domeniul medical deja cunoscuta mult peste hotare si zi de zi ne straduim sa pastram aceasta traditie si sa o ducem mai departe. Trebuie sa stiti cu totii ca in domeniul activitatii de cercetare, Institutul Fundeni are de foarte multi ani o preocupare. Ne propunem  sa devenim o forta nationala si internationala pentru implementarea rezultatelor cercetarii preclinice in practica clinica, in domenii ca oncogenomica, genomica transplantului sau terapiile celulare”.

 

Prof. dr. Irinel Popescu, director proiect

Prof. dr. Irinel Popescu, director proiect

Profesorul Irinel Popescu, cel care detine si functia de sef al Centrului de boli digestive si Transplant hepatic de la Fundeni este directorul de implementare a proiectului de infiintare a Centrului.

In cadrul conferintei de presa organizata cu prilejul inaugurarii, dr. Irinel Popescu a mentionat ca Platforma Fundeni era probabil cea mai indicata pentru aplicarea unui asemenea centru, avand in vedere atat numarul mare de pacienti cat si cazuistica foarte importanta pe care o are. „Desi destinatia principala a centrului este cercetarea. In ziua de astazi, obligatoriu, aceasta trebuie integrata procesului de educatie. Procesul de educatie are mai multe fatete: in primul rand, educatia celor care urmeaza cariera academica incepand cu doctoranzii care pot sa faca teze de doctorat – laboratoarele le stau de dispozitie, continuand cu cei care sunt deja lansati intr-o cariera universitara dar care de la an la an trebuie sa isi imbunatateasca CV-ul, sa publice, sa efectueze experimente din care sa rezulte lucruri care sa le permita avansarea in cariera pana la nivel de certificare post-universitara. Centrul pe care l-am deschis ofera facilitati extraordinare, poate chiar unice pentru ca, in viitor, in specialitatile pe care este focalizat acest proiect si anume chirurgia, anestezia si terapia intensiva si gastroenterologia a aparut aceasta componenta care se cheama trainingul, pregatirea, inclusiv in capacitatile, abilitatile manuale ale celor care vor practica aceste profesii. Cei care vor lucra aici sunt in primul rand titularii si sefii laboratoarelor de cercetare, dar angajatii, mai ales noii angajati, va trebui sa fie participanti la proiecte finantate”, a mai precizat prof. dr. Irinel Popescu, mentionand ca principalele directii de cercetare vizate sunt mai ales cele de analiza a tumorilor maligne, in cautarea de remedii pentru boli care inca nu au solutii si aici concentrarea va fi pe oncogenomica si proteomica.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*